Γαλλία: Ο Μακρόν πατάει γκάζι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις αντιδράσεις - iefimerida.gr

Γαλλία: Ο Μακρόν πατάει γκάζι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: AP Photo/Olivier Matthys
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 10 Ιανουαρίου ετοιμάζεται ο Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, που έχει ήδη διχάσει τη Γαλλία.

Το σχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη σήμερα στα 64 ή 65 και προκαλεί έντονες αντιδράσεις συνδικάτων και Αριστεράς, αλλά για τον Μακρόν είναι ίσως το πιο σημαντικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι άνθρωποι στη Γαλλία πρέπει να δουλεύουν λίγο περισσότερο» επιμένει ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο οι πληρωμές του κράτους πρόνοιας και οι συντάξεις.

Αφού έβαλε στον πάγο τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μακρόν πατάει τώρα γκάζι, επιθυμώντας να τεθεί η μεταρρύθμιση σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2023, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και μολονότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τρίμηνη παράταση στην προώθηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

Προαναγγέλλονται κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση Μακρόν βασίζεται σε υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους θα σωρευθούν ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, εάν δεν αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όμως τα συνδικάτα αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως πρόσθετο επιχείρημα ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες για τις συντάξεις, ο Μακρόν επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει αυξημένες δαπάνες με την ενεργειακή μετάβαση, τις επενδύσεις σε σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό περιοδικό «L'Obs», ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η κυβέρνηση Μακρόν θέλει με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να στείλει στις Βρυξέλλες σήμα υπεύθυνης διαχείρισης του προϋπολογισμού μετά τη χορήγηση βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στον πληθυσμό λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και την κλιμάκωση του κρατικού χρέους.

Το σίγουρο είναι ότι τα συνδικάτα έχουν ενωθεί εναντίον του σχεδίου του Μακρόν και ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, ενώ η «Ανυπότακτη Γαλλία» τού νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν προγραμματίζει πορεία διαμαρτυρίας για τις 21 Ιανουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάση της παραδοσιακής Δεξιάς

Η έκταση των κινητοποιήσεων αναμένεται να επηρεάσει το κατά πόσον ο Μακρόν θα μπορέσει να προωθήσει τη μεταρρύθμισή του στο συνταξιοδοτικό.

Ωστόσο, ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο θα παίξει πιθανώς το κατά πόσον ο Μακρόν θα βρει στήριξη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τα σχέδιά του, αφού με την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στην υποστήριξη άλλων πολιτικών παρατάξεων. Εξ αυτών, μόνον οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν λογική μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τον νεοεκλεγέντα υπερσυντηρητικό ηγέτη τους, Ερίκ Σιοτί, να καλείται τώρα να αποφασίσει τι θα ωφελήσει περισσότερο το κόμμα του: η σύμπλευση με τον Μακρόν στο συγκεκριμένο θέμα, ή η σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ