Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής: «Μάχη» για συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής: «Μάχη» για συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν Σύνοδος Κορυφής
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την είσοδό της στη Σύνοδο Κορυφής / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ηγέτες της ΕΕ καταφθάνουν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο τα μηνύματα για συμφωνία επί του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι αισιόδοξα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν οι ηγέτες κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Κάποιοι, μάλιστα, πρόσθεσαν ότι οι εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για το θέμα δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος τους, παρόλο που διατύπωσαν την ελπίδα για μια συμφωνία σε δεύτερο χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε: «Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε για το έκτο πακέτο κυρώσεων. Η ώρα είναι τώρα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση όλοι μαζί, ενωμένοι. Κάναμε πρόοδο τις τελευταίες ώρες και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση για αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Σίγουρα, οι ηγέτες πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής για το εμπάργκο, όπως υπέδειξε ένα προσχέδιο κειμένου που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, αλλά αναμένεται να αφήσουν όλες τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, και σημείωσε ότι το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μια συμφωνία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν, για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΕ στα πλαίσια του σχεδίου RepowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που θα απευθυνθεί απόψε στους 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Ένωση να στοχοθετήσει τον λίαν επικερδή ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας και να της αποστερήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου, εκφράζοντας την οργή του για εκείνους που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης στη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όρμπαν: Δεν υπάρχει αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι «27» θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο διά θαλάσσης, εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…), αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αισιοδοξία από το Λουξεμβούργο ότι θα βρεθεί λύση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε στους δημοσιογράφους.

Στη σύνοδο, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θα συζητήσουν επίσης την αμυντική και την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το φρένο Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας

Όμως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς η Βουδαπέστη εισάγει άνω του 60% του πετρελαίου της και το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο από τη χώρα του και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει πέντε δέσμες κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχοποίησε πάνω από 1.000 Ρώσους, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του και ολιγάρχες, τράπεζες κ.λπ.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά οι διαφωνίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την Ένωση και η λύση που εξετάζεται αφορά σε απαγόρευση εισαγωγών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο και εξαίρεση των αγωγών, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία.

«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.

Το πρόβλημα με τη στοχοποίηση του διά θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου είναι ότι πλήττονται βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, και ως εκ τούτου θα υποστούν μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό καθώς η Ουγγαρία θα προμηθεύεται φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ενότητα της ΕΕ «καταρρέει», προειδοποιεί η Γερμανία

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δημοσίευμα της «Handelsblatt» έκανε λόγο για «Σύνοδο των ανήμπορων-Η ενότητα της Ευρώπης καταρρέει», απηχώντας την προειδοποίηση και του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας μετά την αποτυχία χθες των πρεσβευτών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να γίνει όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη. Αναφορικά με τη Σύνοδο, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό. Αλλά ήδη έχει αρχίσει να καταρρέει», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Γερμανία. Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη παραμένει μια τεράστια οικονομική περιοχή με απίστευτη οικονομική ισχύ. Κι όταν είναι ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχύ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H μεσοβέζικη λύση

Οι «Financial Times», από την πλευρά τους, αναφέρουν, επικαλούμενοι τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι η συμβιβαστική πρόταση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προβλέπει την εφαρμογή του σε εκείνο που φθάνει διά θαλάσσης, εξαιρώντας εκείνο που εισάγεται μέσω αγωγών, κάτι που φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ του Reuters, που έχει γνώση του σχεδίου της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες για συμβιβασμό συνεχίζονται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ή να μη δώσει η ΕΕ την εντύπωση ότι βάζει το θέμα στον «πάγο». Αλλά ακόμη κι ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα συνιστούσε απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ένωσης, αντιθέτως, όπως σημειώνει η «Handelsblatt», θα υπογραμμίσει πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Πέραν τούτου, σημειώνει, «ένα ατελές εμπάργκο στο πετρέλαιο με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει προφανή μειονεκτήματα, καθώς θα έδινε στη Ρωσία πρόσθετο χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές του μαύρου χρυσού».

«Ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα είναι αντιπαραγωγικό αν γίνει μετά από πολλούς μήνες. Θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των τιμών και των εσόδων του Πούτιν», τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, Γκούντραμ Βολφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ