Συναρπαστική ανακάλυψη σε κρυμμένη αρχαία πόλη στην Τουρκία -Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι - iefimerida.gr

Συναρπαστική ανακάλυψη σε κρυμμένη αρχαία πόλη στην Τουρκία -Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι

O αρχαιολογικός χώρος του Catalhoyuk στην Τουρκία που θεωρείται η πρώτη πόλη της ανθρώπινης ιστορίας
O αρχαιολογικός χώρος του Catalhoyuk στην Τουρκία που θεωρείται η πρώτη πόλη της ανθρώπινης ιστορίας/ Φωτογραφία Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τουρκία έρχεται να φωτίσει νέα δεδομένα για τους ρόλους και τη θέση των δύο φύλων στην αρχαιότητα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι γυναίκες και όχι οι άνδρες φαίνεται ότι κατείχαν την κυρίαρχη θέση στον προϊστορικό οικισμό Τσαταλχιογιούκ στη νότια Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οικισμός, που χρονολογείται περίπου στο 7100 π.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεολιθικά κέντρα που έχουν ανασκαφεί, η αρχαιότερη πόλη. Γνωστός για τα λαβυρινθώδη πλίνθινα σπίτια του και τα γυναικεία ειδώλια με θεότητες μητρικής μορφής, έχει εδώ και δεκαετίες απασχολήσει τους ειδικούς για τη μοναδική του κοινωνική δομή.

Τώρα, η ανάλυση DNA από σχεδόν 400 σκελετούς που βρέθηκαν σε 35 σπίτια αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για μια κοινωνία με μητριαρχική διαδοχή και κοινωνική κυριαρχία των γυναικών.

Συναρπαστική ανακάλυψη σε αρχαία πόλη στην Τουρκία

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι κόρες τους τάφηκαν μαζί σε οικογενειακούς τάφους, ενώ οι άνδρες προέρχονταν από άλλες περιοχές – ένδειξη ότι εντάσσονταν στην κοινότητα μέσω γάμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, 70% έως 100% των θηλυκών απογόνων παρέμεναν στον οίκο της μητέρας τους επί γενιές, σε αντίθεση με τους γιους που έφευγαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφοροποίηση δεν σταματά εκεί. Οι γυναίκες λάμβαναν πλουσιότερα ταφικά κτερίσματα - κοσμήματα, εργαλεία, προσφορές -σε ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τους άνδρες. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ανώτερο κοινωνικό στάτους των γυναικών.

Τα πρώτα γενετικά δεδομένα μιας μητριαρχικής κοινωνίας

Η δρ. Ελίν Σχοτσμάνς, εκ των συντακτών της μελέτης, τόνισε πως τα ευρήματα απαιτούν επαναξιολόγηση των προκαταλήψεων για τους ρόλους των φύλων στην προϊστορική εποχή. «Για πρώτη φορά διαθέτουμε γενετικά δεδομένα που αποδεικνύουν πώς θα μπορούσε να λειτουργεί στην πράξη μια μητριαρχική κοινωνία», δήλωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail.

Η ανακάλυψη δεν είναι μεμονωμένη. Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία, βασισμένη σε ανάλυση DNA από τάφους στην περιοχή Ντόρσετ, έδειξε ότι οι γυναίκες των Κελτικών κοινοτήτων είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκεί, τα δύο τρίτα των ταφών προέρχονταν από μία κοινή μητρική γραμμή, δείγμα επίσης μητριαρχικής οργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τσαταλχιογιούκ, με τον συνδυασμό γυναικείων ειδωλίων, δομής κατοικιών και τώρα πια γενετικής απόδειξης, αποτελεί πλέον σημαντικό αρχαιολογικό τεκμήριο ότι οι γυναίκες ενδέχεται να ήταν οι πρώτες κυρίαρχες των πρώτων πόλεων του κόσμου.

Yπενθυμίζεται ότι δομές μητριαρχικού τύπου εντοπίζονταν σε φυλές ιθαγενών, μέχρι και σήμερα, απόδειξη του κυρίαρχου ρόλου των γυναικών πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω, προτού συγκροτηθούν οι πιο οργανωμένοι και ανεπτυγμένοι οικισμοί.

Φωτογραφίες Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ