Ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για Υπηρεσίες, Μικρές Επιχειρήσεις και Εξαγωγές Τόμας Γκάρετ και ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάνταρ Νικόλοσκι υπέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Μακεδονία.
Με τη συμφωνία αυτή, η Βόρεια Μακεδονία δύναται να δανειστεί μέχρι και 6 δισεκ. ευρώ στις αγορές (5 δισεκ. στερλίνες) με την εγγύηση του βρετανικού κράτους.
Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, από το ποσό αυτό, η χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια θα αντλήσει περίπου 2 δισεκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν κυρίως για την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα, δηλαδή στη Γευγελή-Ειδομένη. Το υπόλοιπο ποσό από το δάνειο των 6 δισεκ. ευρώ παραμένει στη διάθεση της χώρας, εφόσον αργότερα αυτή παρουσιάσει επενδυτικά σχέδια, κατάλληλα να χρηματοδοτηθούν.
«Βλέπουμε τη στρατηγική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως κάτι που θα φέρει τη χώρα μας σε πιο υψηλό επίπεδο […] Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που με το Μέσο Εξωτερικής Χρηματοδοτικής Στήριξης, έχει θέσει ένα πλαίσιο 5 δισεκατομμυρίων στερλίνων, το οποίο είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει η Μακεδονία στην ιστορία της όσον αφορά την οικονομία της», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σήμερα στο Λονδίνο.
Ο υφυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλούσια εμπειρία στην κατασκευή υποδομών υψηλής ποιότητας σε όλον τον κόσμο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα συνεργασία που θα βοηθήσει περισσότερες βρετανικές επιχειρήσεις να εξάγουν στη Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε ο Τόμας Γκάρετ.
Tο γεγονός ότι το δάνειο αυτό στη Βόρεια Μακεδονία θα δοθεί με την εγγύηση του βρετανικού κράτους έδωσε αφορμή για εικασίες και σχόλια στα Σκόπια πως συνδέεται με την πρόθεση της Βρετανίας να μεταφέρει μετανάστες στη Βόρεια Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει αναφέρει πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τρίτες χώρες για την κατασκευή «κέντρων επιστροφής» στα οποία θα μεταφερθούν μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο στη Βρετανία έχουν απορριφθεί. Δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες συνομιλεί, πάντως σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η προσοχή του Λονδίνου για τα κέντρα αυτά στρέφεται κυρίως στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βοσνία. Πάντως η κυβέρνηση στα Σκόπια διαψεύδει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σημειώνεται πως αρχικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί στην Αλβανία για την κατασκευή τέτοιων κέντρων, όμως ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε το αίτημα αυτό, λέγοντας ότι στη χώρα του υπάρχουν ήδη δύο ιταλικά τέτοια κέντρα και δεν χρειάζονται άλλα.