Jerusalem Post: Συμφωνία Αγκυρας-Χαμάς για ΑΟΖ βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ - iefimerida.gr

Jerusalem Post: Συμφωνία Αγκυρας-Χαμάς για ΑΟΖ βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ

Διαδηλωτής με τη σημαία της Παλαιστίνης στο Σύνταγμα
Διαδηλωτής με τη σημαία της Παλαιστίνης στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το άρθρο της Yeni Safak που μιλούσε για το ενδεχόμενο συμφωνίας της Τουρκίας με τους Παλαιστινίους για την ΑΟΖ, στα πρότυπα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, βάζει την Αγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ, γράφει η Jerusalem Post αναλύοντας την κατάσταση.

Γράφει στο άρθρο-κόλαφος η Jerusalem Post:

Η ακροδεξιά τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ισχυρίστηκε τη Δευτέρα, στο πρωτοσέλιδό της, ότι η Τουρκία ενδέχεται να εφαρμόσει το «μοντέλο Λιβύης» για το Ισραήλ υπογράφοντας συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε θαλάσσια και ενεργιακά δικαιώματα στα ανοικτά του Ισραήλ. Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία με την παράνομη κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, με αποτέλεσμα η Τουρκία να στέλνει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα που προωθείται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το πιθανό σχέδιό της να συνδέσει τη Τουρκία και τη Γάζα δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια για τους αγωγούς φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο στόχος για την Τουρκία ήταν να αγνοήσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου για τις ΑΟΖ και να μπλοκάρει υποθαλάσσιες έρευνες για αέριο και πετρέλαιο, να δημιουργήσει την τουρκική «γαλάζια πατρίδα» που υφασπάζει όλη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά και τώρα τα ύδατα κοντά στο Ισραήλ.

Η υφαρπαγή των υδάτων από την πλευρά της Τουρκίας δεν βασίζεται σε διεθνείς συμβάσεις για τη θάλασσα και κανόνες. Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε την Τουρκία, η οποία είχε εξουσιοδοτηθεί από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, να στείλει το ναυτικό της με «ερευνητικά σκάφη» για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που συνήθως διεκδικεί η Ελλάδα.

Για να κατανοήσει κανείς τον στόχο της Τουρκίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Τουρκία θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας έναν διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να φτιάξουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ναυτικά δικαιώματα γύρω τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά είναι συνδεδεμένα με αυτά. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ ενώ η Ελλάδα έχει συμφωνία και καλές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στη Βόρεια Κύπρο τη δεκαετία του 1970 και τώρα θέλει μια λύση «δύο κρατών» για την Κύπρο, πιθανώς προσπαθώντας να δημιουργήσει μια δεύτερη χώρα στο νησί της Κύπρου, τη Βόρεια Κύπρο που η ίδια (σσ η Αγκυρα) αναγνωρίζει.

Αυτό θα περιπλέξει τις διεκδικήσεις της στη θάλασσα. Ωστόσο, η νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα πάει την όλη κατάσταση ένα βήμα παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με τη Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Αρχή και να υφαρπάξει τον έλεγχο των υδάτων από το Ισραήλ, θέτοντας την Τουρκία και το Ισραήλ σε πορεία σύγκρουσης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις κορυφαίες αντι-Ισραηλινές φωνές στον κόσμο. Συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί και έχει επιδιώξει κυρώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης. Στόχος του είναι να απομονώσει το Ισραήλ. Απειλούσε τα ΗΑΕ κατά της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς στρώνοντας κόκκινα χαλιά στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Πρόσφατα τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Ιράν και συζήτησαν τη συνεργασία κατά του Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας δημοσιεύτηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα προφανώς θέλοντας να τεστάρουν αντιδράσεις.

Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Παραθέτει τα λεγόμενα του ναυάρχου Cihat Yayci, του «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο. Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Θα επέτρεπε στην Τουρκία να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Γάζα. Το 2010 η Τουρκία έστειλε ακροδεξιούς ακτιβιστές της ισλαμιστικής IHH με το Mavi Marmara για να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Τούρκων στα πλοία. Η Τουρκία θα ήθελε να στείλει το ναυτικό της στη Γάζα. Το Ισραήλ αγόρασε 6 πλοία του για να υπερασπιστεί την ΑΟΖ του.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς στη Γάζα προσπάθησε να κατασκευάσει μη επανδρωμένα υποβρύχια και να χρησιμοποιήσει πυραύλους για να επιτεθεί σε εξέδρες αερίου στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ashkelon.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται σαφώς για έναν οικονομικό πόλεμο και έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει τους ενεργειακούς στόχους του Ισραήλ. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία το 2011 με τη Βόρεια Κύπρο. Υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με κυβερνήσεις που δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι μπορεί να υπογράψει και με τη Χαμάς. Το άρθρο καθορίζει τη Γάζα ως οντότητα και τη συγκρίνει με την Ταϊβάν.

«Μια κατάσταση όπως στη Λιβύη μπορεί επίσης να δημιουργηθεί. Εδώ, ο ισραηλινός παράγοντας δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμφωνία. Εάν η Παλαιστίνη μπορεί να γίνει μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η ιδιότητα μέλους της East-Med είναι μια ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι μια διεθνής μονάδα από μόνη της με ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι…. Υπέρ μας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση σκακιού για εμάς», αναφέρει το τουρκικό άρθρο. Η Τουρκία προτείνει, συνεπώς, τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στο φόρουμ φυσικού αερίου για να καταστρέψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και να επιτύχει τον στόχο της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ