Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο υπερπληθυσμός των φυλακών, μια «μεγάλη πρόκληση» για το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών χωρών - iefimerida.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο υπερπληθυσμός των φυλακών, μια «μεγάλη πρόκληση» για το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών χωρών

Κάγκελα της φυλακής
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σλοβενία, η Κύπρος και η Γαλλία έχουν τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στις φυλακές στην Ευρώπη, ο οποίος παραμένει μια «μεγάλη πρόκληση» για το ένα τρίτο των χωρών της ηπείρου.

Αυτό ανέφερε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ετήσια έκθεσή του για το 2024 σχετικά με τις στατιστικές για τα ποινικά αδικήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία για τους κρατούμενες στις φυλακές

Συνολικά, στην Ευρώπη, ο αριθμός των κρατουμένων ανά 100 διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκε από 93,5 στις αρχές του 2023 σε 94,9 στις 31 Ιανουαρίου 2024, την καταληκτική ημερομηνία για τα στοιχεία αυτής της έκθεσης.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές: σε χώρες με περισσότερους από 500.000 κατοίκους, 15 σωφρονιστικές διοικήσεις έχουν περισσότερους κρατούμενους από τις διαθέσιμες θέσεις, σημειώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο φορέας ελέγχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου.

Από τις 51 σωφρονιστικές διοικήσεις των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες όλες παρείχαν τα στοιχεία τους για πρώτη φορά, η Σλοβενία (134 κρατούμενοι ανά 100 διαθέσιμες θέσεις), η Κύπρος (132) και η Γαλλία (124) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Στις 31 Ιανουαρίου 2024, υπήρχαν 1.021.431 κρατούμενοι στις 51 σωφρονιστικές διοικήσεις, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα μέσο ποσοστό 105 κρατουμένων ανά 100.000 κατοίκους σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Σλοβενία (+25,4%), η Σουηδία (+15,5%) και η Μάλτα (+11,1%) είδαν τον πληθυσμό των φυλακών τους να αυξάνεται περισσότερο σε ένα έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, τα ποσοστά φυλάκισης μειώθηκαν σημαντικά στη Βουλγαρία (-14,5%), το Λουξεμβούργο (-14,5%) και την Τουρκία (-12,9%). Ωστόσο, η τελευταία χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης, με 356 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους.

«Ο υπερπληθυσμός θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού των φυλακών και τις προσπάθειες αποκατάστασης των σωφρονιστικών διοικήσεων», σημειώνει ο καθηγητής Μαρτσέλο Έμπι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, η οποία συνέλεξε αυτά τα στοιχεία για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα πιο συνηθισμένα αδικήματα που οδηγούν σε φυλάκιση είναι η διακίνηση ναρκωτικών (16,7%) και η κλοπή (12,3%).

Οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 16% των φυλακισμένων στην Ευρώπη. Το ποσοστό των γυναικών στις ευρωπαϊκές φυλακές είναι 4,9%, ένα ποσοστό «αξιοσημείωτα σταθερό σε όλες τις χώρες», σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συμβούλιο της Ευρώπης φυλακές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ