Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το κοινοβούλιο της χώρας έφεραν την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά σε πολύ σοβαρά προβλήματα και πιο κοντά σε εκλογές εν μέσω πολέμου.
Το μεσημέρι, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε το νόμο № 12414 και το βράδυ της ίδιας ημέρας ο νόμος επικυρώθηκε από τον Ζελένσκι. Στην αναθεώρηση που είχε γίνει στο νομοσχέδιο, πριν τεθεί για ψήφιση, προστέθηκαν αλλαγές στη λειτουργία δύο θεσμών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία του Εθνικού Γραφείου κατά της Διαφθοράς και της Εξειδικευμένης Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, χάνουν την ανεξαρτησία τους και ελέγχονται πλέον από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.
Ο συγκεκριμένος, που τοποθετείται από τον πρόεδρο, έχει πλέον τη δυνατότητα να θέσει στο αρχείο υποθέσεις κατά της διαφθοράς που μπορεί να αφορούν πολιτικά πρόσωπα, άρα δυνητικά θέτει στο απυρόβλητο μια σειρά από ισχυρά πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν.
Οι συγκεκριμένοι θεσμοί είχαν δημιουργηθεί το 2015, μετά το Μαϊντάν και το αίτημα της ουκρανικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και πορεία προς την Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια των Ουκρανών να μετατρέψουν τη χώρα τους σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Η χθεσινή απόφαση, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έβγαλε εκατοντάδες Ουκρανούς στους δρόμους μεγάλων πόλεων. Όχι ακριβώς Μαϊντάν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που οι Ουκρανοί βγαίνουν στους δρόμους.
Ο Ζελένσκι δεν στερείται επιχειρημάτων σε αυτή του την απόφαση, καθώς, όντως, οι συγκεκριμένοι φορείς δεν είχαν παρουσιάσει κανένα αξιόλογο έργο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι νομοθετικές αλλαγές αντικατοπτρίζουν περισσότερο την προσπάθεια ελέγχου αυτών των φορέων και όχι της βελτίωσής τους. Και, επίσης, η ατσουμπαλοσύνη με την οποία πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις είναι παροιμιώδης.
Από χθες κάτι άλλαξε στην Ουκρανία. Δεν είναι τόσο οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου και άλλων πόλεων όσο η ανοιχτή κριτική στον Ζελένσκι από μεγάλη μερίδα του τύπου και της κοινωνίας των πολιτών. Φαίνεται ότι οι «ασκοί του Αιόλου» άνοιξαν και ο δρόμος προς τις εκλογές είναι πλέον μονόδρομος.
«Δεν πολεμάμε για να έχουμε αυτό» λένε οι διαδηλωτές. «Είναι επικίνδυνος ο περιορισμός της μάχης κατά της διαφθοράς και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών» λένε οι καθοδηγητές της κοινής γνώμης.
Πληροφορίες αναφέρουν και για πρώτες αρνητικές αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαίων. Η αξιόπιστη διαδικτυακή εφημερίδα «Εβροπέισκαγια Πράβντα» γράφει ότι με αυτό τον τρόπο ο Ζελένσκι υπονομεύει την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία για την οποία έγιναν δύο Μαϊντάν και για την οποία πολλοί Ουκρανοί έχουν πάρει τα όπλα και πολεμούν στα χαρακώματα.
Είναι δεδομένο πως μια εσωτερική αναταραχή στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρώσους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ενισχύουν το κλίμα διαμαρτυρίας για να προκαλέσουν εσωτερικό χάος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η χώρα λαμβάνει μέρος σε έναν πόλεμο με αντικείμενο την επιβίωσή της.
Σε μια ανάρτηση με νόημα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, κάλεσε τον κόσμο σε συνοχή. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι ένα νέο Μαϊντάν θα αποφευχθεί αυτή τη φορά, ωστόσο εκείνο που δεν θα αποφευχθεί είναι η ανοιχτή αμφισβήτηση του Ζελένσκι από μερίδα των ελίτ, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε εκλογές στο επόμενο διάστημα. Με όποια τεράστια προβλήματα και κόστος γίνουν αυτές.