Στον Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Προάγγελος του Νόμπελ Ειρήνης - iefimerida.gr

Στον Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Προάγγελος του Νόμπελ Ειρήνης

 Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ o νικητής του βραβείου
Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ o νικητής του βραβείου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα δόθηκε σήμερα στον Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ από το Τσαντ και στην Ένωση Νέων για την Ειρήνη και τη μη Βία (AJPNV), της οποίας ηγείται, για τη "θαρραλέα μάχη τους για την κατάργηση των βασανιστηρίων" στο Τσαντ και αλλού.

Σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού, τρομοκρατίας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας και θεσμοποιημένης βίας, και με κίνδυνο τη ζωή τους, ο κ. Σαρμπονέλ και η ομάδα του βοηθούν τους επιζώντες να ανοικοδομήσουν τη ζωή τους μετά τα βασανιστήρια παρέχοντάς τους στέγη, νομική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική επανένταξη, εκτιμά το Ίδρυμα Rafto που απένειμε το βραβείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ενωση που πηρε το βραβείο

Σε μια χώρα που έχει γνωρίσει πολλές ένοπλες συγκρούσεις στο έδαφός της αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960, η AJPNV, που ιδρύθηκε το 2000, προσφέρει δωρεάν ιατρική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη στα θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Το 2021, το κέντρο παρείχε βοήθεια σε 575 επιζώντες βασανιστηρίων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Rafto.

Ποιος είναι ο Νοτζιγκότο Σαρμπονέλ που πηρε το βραβείο

Πρώην μηχανικός που εργαζόταν για τον πετρελαϊκό κολοσσό ExxonMobil, ο Σαρμπονέλ, 49 ετών, ευαισθητοποιήθηκε για τις συνέπειες των βασανιστηρίων λόγω της κακομεταχείρισης που υπέστη ο πατέρας του από τις αρχές, σύμφωνα με το ίδρυμα. Η δέσμευση αυτού του πτυχιούχου ηλεκτρομηχανολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε αποτέλεσμα να φυλακιστεί δύο φορές ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του "παρενοχλήθηκαν από κρατικούς πράκτορες", σύμφωνα πάντα με το ίδρυμα.

Όπως αναφέρει, "στο Τσαντ, τα βασανιστήρια έχουν θεσμοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί ως ένα κανονικό πολιτικό μέσο, και η αντίδραση είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους κοινωνικής κινητοποίησης". Αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Απρίλιο του 2021, "η εργασία των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η AJPNV, έχει γίνει ακόμη πιο ριψοκίνδυνη. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση επιδεινώνεται", καταγγέλλει το νορβηγικό ίδρυμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο "καλεί το κράτος του Τσαντ να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη, να επικυρώσει το πρωτόκολλο κατά των βασανιστηρίων, να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους βασανιστηρίων (…) και να αναλάβει την ευθύνη να υποστηρίξει τους επιζώντες βασανιστηρίων".

Με χρηματικό έπαθλο το βραβείο Rafto

Το βραβείο Rafto, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 20.000 δολαρίων αναμένεται να απονεμηθεί επίσημα στις 13 Νοεμβρίου στο Μπέργκεν, στη δυτική Νορβηγία. Το βραβείο που φέρει το όνομα του Νορβηγού ιστορικού και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόρολφ Ράφτο, έχει δοθεί μεταξύ άλλων σε τέσσερις προσωπικότητας (Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Χοσέ Ραμός-Όρτα, Κιμ Ντάε-Γιουνγκ και Σιρίν Εμπάντι) που έλαβαν στη συνέχεια το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται επίσης στη Νορβηγία.

Το όνομα του νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Όσλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ