Στόλτενμπεργκ για ρωσικά στρατεύματα στο Κίεβο: «Δεν αποσύρθηκαν, πρόκειται για ανασύνταξη δυνάμεων»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ/ Φωτογραφία: AP Photo-Olivier Matthys

Για ελιγμό της Ρωσίας στο Κίεβο, ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας δήλωσε την Κυριακή 3 Απριλίου στο CNN ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο δεν αποτελεί μία πραγματική απόσυρση. Όπως είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, «είναι κυρίως μία ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις».

«Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι», επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία πρόσθεσε.

Ουκρανία: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξέφρασαν αποτροπιασμό για τη σφαγή στην Μπούσα

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατήγγειλε ότι στην Μπούσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατακραυγής, εξέφρασαν αποτροπιασμό για ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούσα, κοντά στο Κίεβο.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου», ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Ωστόσο, απέφυγε να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Μπλίνκεν: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε η Ουκρανία να έχει τα μέσα για να αμύνεται

Επίσης, σε άλλη του συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις στα βόρεια της Ουκρανίας όπως το Κίεβο.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε και εκτίμησε με τη σειρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα. «Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ

Υπενθυμίζεται ότι, όπως εκτίμησε το Σάββατο (2/4) ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές Κιέβου και Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς ανατολικά και νότια.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία επέλεξε άλλη τακτική στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Telegram.

Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, επισήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε: Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.

«Πρόκειται για προσπάθεια προστασία των ρωσικών μονάδων»

Ο Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. «Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίγκιφ, ούτε το Κίεβο» και πρόσθεσε: «Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα». Τέλος, υπογράμμισε πως «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ