Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ζελένσκι, μαζί με τον Μακρόν -Μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο» θέλει η Ουκρανία - iefimerida.gr

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ζελένσκι, μαζί με τον Μακρόν -Μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο» θέλει η Ουκρανία

Οι ηγέτες Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι
Οι ηγέτες Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβούν μαζί σήμερα στις Βρυξέλλες από το Παρίσι για να παραστούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες αναμένονται στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στη βέλγικη πρωτεύουσα.

Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί αιφνιδιαστική περιοδεία στην Ευρώπη από χθες Τετάρτη. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έπειτα από μια πρώτη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο δυνατό» ζητά ο Ζελένσκι

Χθες Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στη Βρετανία, την πιο στενή του σύμμαχο μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Στη συνέχεια έφτασε τη Γαλλία, όπου δείπνησε με τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Λονδίνο και το Παρίσι να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να απωθηθεί η ρωσική επίθεση.

Ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επίσκεψή του στην βέλγικη πρωτεύουσα.

Αν και ο Ζελένσκι δεν είναι πιθανό να λάβει άμεσα δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες του δίνει την ευκαιρία να απευθυνθεί πρόσωπο με πρόσωπο στους Ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες ο Μακρόν και ο Σολτς απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύθηκαν να εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν, και στρατιωτικά, «για όσο καιρό χρειαστεί», «μέχρι τη νίκη».

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι και έτσι βλέπω τις συνομιλίες μας σήμερα», τόνισε ο Ζελένσκι από την πλευρά του. «Όσο πιο σύντομα αποκτήσουμε βαρέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και οι πιλότοι μας αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη (…) τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος θα αποτανθεί στους ηγέτες, που είναι οι πλέον αφοσιωμένοι στη στήριξη προς την Ουκρανία και έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ωστόσο, Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποίησε χθες τους 27 ότι «ο πρόεδρός μου ταξιδεύει για να φέρει αποτελέσματα». Ο λόγος που ο Ζελένσκι βρίσκεται στην Ευρώπη είναι πάνω από όλα «για να επισπεύσει την παράδοση όπλων στη χώρα του» και να αποσπάσει μια δέσμευση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να προσφέρουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πιέσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λίγους μήνες. Ο Σολτς φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες του Κιέβου από το Παρίσι χθες όταν δήλωσε «πηγαίνω με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι «απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί φέτος».

Αν και κάποιες χώρες της ΕΕ θέλουν να προσφέρουν στην Ουκρανία μια ενίσχυση του ηθικού της, η οποία θα προερχόταν από την έναρξη αυτών των συνομιλιών, άλλες είναι πιο επιφυλακτικές, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Έχουν υπογραμμίσει ότι τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως να έχουν πατάξει τη διαφθορά, προτού μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμάμαι ότι είχαν πει [τον Μάρτιο του 2022] στις Βερσαλίες ότι η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας θα πάρει χρόνο. Τρεις μήνες αργοτερα η Ουκρανία το εξασφάλισε. Θα δούμε, λοιπόν», είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Ο Μισέλ ήθελε να φέρει τον Ζελένσκι. Αλλά ουδείς βλέπει τι περισσότερο θα μπορούσε να ειπωθεί τώρα απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο», παραδέχεται Ευρωπαίος διπλωμάτης, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι 27 δεν μπορούν να στείλουν πίσω τον Ζελένσκι με εντελώς άδεια χέρια.

Στις Βρυξέλλες σήμερα είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Σολτς επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ξανά, κοντά στην πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ