Δραματική διαπίστωση επιστημόνων: Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί τρομακτικά -Δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε - iefimerida.gr

Δραματική διαπίστωση επιστημόνων: Η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί τρομακτικά -Δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε

Λιωμένοι πάγοι στην Γροιλανδία
Η Γροιλανδία εκπέμπει SOS / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσει άνοδο 27 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας, ανεξάρτητα από την κλιματική δράση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι πλέον αναπόφευκτη, ακόμη και αν η καύση ορυκτών καυσίμων που προκαλεί την κλιματική κρίση τελειώσει εν μιά νυκτί, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα δείχνει ότι η έως τώρα παγκόσμια θέρμανση θα προκαλέσει μια απόλυτη ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά και αυτό προκύπτει μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς λιώνουν 110 τόνοι πάγου.

Με τις συνεχείς εκπομπές άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού φαίνεται πιθανή μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας ακόμη και κατά πολλά μέτρα.

Έως και κατά 78 εκατοστά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων

Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, καθιστώντας τις πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Εάν το έτος τήξης-ρεκόρ της Γροιλανδίας, το 2012, γίνει ρουτίνα στο τέλος αυτού του αιώνα, όπως είναι πιθανό, τότε το λιώσιμο πάγου θα προκαλέσει «τρομερή» άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 78 εκατοστά, είπαν οι επιστήμονες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστικά μοντέλα για τη συμπεριφορά του πάγου με στόχο την εκτίμηση των μελλοντικών απωλειών, αλλά οι φυσικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αβεβαιότητες στα αποτελέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις για τις απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία και το σχήμα της κάλυψης πάγου για την περίοδο 2000-19.

«Είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση. Ρεαλιστικά, θα δούμε αυτό το ποσοστό (27 εκατοστά) να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε αυτόν τον αιώνα» είπε ο καθηγητής Τζέισον Μποξ από το Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι η ελάχιστη, επειδή αντιπροσωπεύει μόνο την παγκόσμια θέρμανση έως σήμερα και επειδή ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος του παγετώνα στα όρια του στρώματος πάγου δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά δεδομένη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση για την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα χαθεί ο πάγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για το πώς καλύψεις πάγου, όπως στη Γροιλανδία, χάνονται στον ωκεανό, οι ερευνητές είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της τήξης θα συμβεί σχετικά σύντομα.

Το 2021, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα σημαντικό μέρος του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας βρισκόταν στο χείλος ενός σημείου ανατροπής.

«Το ελάχιστο των 27 εκατοστών είναι το έλλειμμα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχει προσμετρηθεί μέχρι σήμερα και θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε στο μέλλον. Είτε έρθει σε 100 χρόνια είτε σε 150, είναι δεδομένο πως θα γίνει. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, για την οποία κάνουμε λόγο, συμβαίνει, επί του παρόντος, λόγω της κλιματικής τροχιάς στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο Δρ. William Colgan, επίσης στο Geus.

«Αν το 2012 γίνει μια κανονική χρονιά, τότε η δεδομένη απώλεια αυξάνεται στα 78 εκατοστά, κάτι που είναι συγκλονιστικό, και το γεγονός ότι ήδη κυμαινόμαστε σε αυτό το εύρος απώλειας πάγου είναι σοκαριστικό. Αλλά το χάσμα μεταξύ 78 και 27 εκατοστών υπογραμμίζει τη διαφορά που μπορεί να κάνει η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδείξεις για άνοδο πολλών μέτρων στα επόμενα 100-200 χρόνια

Οι παγετώνες στα Ιμαλάια και τις Άλπεις βρίσκονται ήδη σε τροχιά απώλειας του ενός τρίτου και του μισού πάγου τους, αντίστοιχα, ενώ το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής θεωρείται επίσης από ορισμένους επιστήμονες ότι έχει ξεπεράσει το σημείο στο οποίο οι μεγάλες απώλειες είναι αναπόφευκτες. Η θέρμανση των ωκεανών επεκτείνεται επίσης, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία για επίπεδα ανόδου πολλών μέτρων μέσα στα επόμενα 100 έως 200 χρόνια», δήλωσε ο Colgan.

Μια κατάρρευση του κολοσσιαίου στρώματος πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής, που θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 52 μέτρα, εάν έλιωνε ολόκληρο, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αναληφθεί ταχεία δράση για το κλίμα.

Η καθηγήτρια Gail Whiteman, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε: «Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης. Είναι άσχημα νέα για τα σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες παγκοσμίως. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, θα είναι όλο και πιο ευάλωτοι, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκόσμιου πλούτου». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να κλιμακώσουν γρήγορα τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή και τον περιορισμό της καταστροφής του κλίματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ