Στα σκαριά μεγάλη αμυντική συμφωνία Βρετανίας-Γερμανίας, τι αποκαλύπτει το Politico - iefimerida.gr

Στα σκαριά μεγάλη αμυντική συμφωνία Βρετανίας-Γερμανίας, τι αποκαλύπτει το Politico

Aπό αριστερά, ο Κιρ Στάρμερ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς
Aπό αριστερά, ο Κιρ Στάρμερ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς/ Φωτογραφία AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία ετοιμάζονται να υπογράψουν ευρείας κλίμακας αμυντική συμφωνία αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico.

Λονδίνο και Βερολίνο βρίσκονται στα πρόθυρα της υπογραφής μιας ευρείας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής για οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, σύμφωνα με πέντε πηγές με γνώση της διαδικασίας, υποστηρίζει το διεθνές ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έθεσαν τα θεμέλια για τη συμφωνία με κοινή δήλωση το περασμένο καλοκαίρι, υποσχόμενοι στενότερη συνεργασία σε θέματα ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης. Το κείμενο της συνθήκης είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι από το Λονδίνο, και αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, πριν από τη θερινή διακοπή των κοινοβουλίων.

Κεντρικό κεφάλαιο της συνθήκης είναι η άμυνα, βασισμένο στη Συμφωνία του Trinity House που υπογράφηκε πέρυσι και δηλώνει ότι κάθε στρατηγική απειλή για μία χώρα συνιστά απειλή για την άλλη. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αποτρεπτικής ικανότητας, ειδικά σε μια περίοδο που η αμερικανική δέσμευση προς τη διατλαντική συμμαχία παρουσιάζει σημάδια αποδυνάμωσης.

Ο διάδοχος του Σολτς, Φρίντριχ Μερτς, έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, επιδιώκοντας στενότερη συνεργασία με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της ηπείρου, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα συμφωνία εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, και στρατηγικής απειλής και η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ.

Βρετανία και Γερμανία γυρίζουν σελίδα

Πέρα από την άμυνα, η συνθήκη θα καλύπτει κι άλλα σημαντικά πεδία, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, των μεταφορών, την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας. Το θέμα της κινητικότητας των νέων παραμένει ανοιχτό, καθώς οποιαδήποτε διευθέτηση απαιτεί διαπραγμάτευση με την ΕΕ συνολικά αλλά σύμφωνα με το Politico, το Βερολίνο φαίνεται πρόθυμο να στηρίξει χαλάρωση των περιορισμών.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «η συνθήκη θα καλύπτει το σύνολο των διμερών μας σχέσεων», δίνοντας το στίγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Βρετανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη επισήμως όσα αναφέρει το δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ