Το βράδυ της Τρίτης η SpaceX πραγματοποίησε νέα δοκιμαστική εκτόξευση του γιγαντιαίου πυραύλου Starship, μετά από δύο συνεχόμενες αποτυχίες.
Παρότι ο πύραυλος απογειώθηκε επιτυχώς από το Starbase στο Τέξας, τελικά έχασε τον έλεγχο και διαλύθηκε στον αέρα, χωρίς να πετύχει τους βασικούς στόχους της αποστολής.
Η εταιρεία είχε προγραμματίσει να απελευθερώσει δοκιμαστικούς δορυφόρους, όμως το σύστημα ανοίγματος της θυρίδας παρουσίασε βλάβη. Το διαστημικό σκάφος άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα καθώς πλησίαζε τα όρια του διαστήματος, πριν συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό.
Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος υπέστη «ταχεία μη προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση», δηλαδή διαλύθηκε στον αέρα. Η εταιρεία δήλωσε πως θα αναλύσει τα δεδομένα και θα ετοιμαστεί για την επόμενη δοκιμαστική πτήση.
Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε το τεστ σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες αποτυχίες, παρά το γεγονός ότι ο Starship απέχει ακόμα από το να θεωρείται αξιόπιστος για επανδρωμένες αποστολές. Παρά τα τεχνικά προβλήματα, όπως διαρροές καυσίμων και δυσλειτουργίες στον έλεγχο πτήσης, η SpaceX σκοπεύει να αυξήσει τον ρυθμό των δοκιμών, στοχεύοντας σε πτήσεις κάθε 3-4 εβδομάδες.