Σουηδία: 18χρονος κατηγορείται ότι προετοίμαζε τζιχαντιστική επίθεση σε φεστιβάλ στη Στοκχόλμη - iefimerida.gr

Σουηδία: 18χρονος κατηγορείται ότι προετοίμαζε τζιχαντιστική επίθεση σε φεστιβάλ στη Στοκχόλμη

18χρονος Σουηδία
O 18χρονος που κατηγορείται στη Σουηδία / Φωτογραφία: χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατηγορίες σε βάρος ενός 18χρονου που σχεδίαζε μία «σοβαρή τρομοκρατική επίθεση», απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας.

Η επίθεση θα γινόταν στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ στη Στοκχόλμη για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Το σχέδιο προετοιμαζόταν το διάστημα μεταξύ Αυγούστου του 2024 και Φεβρουαρίου του 2025, με τον ύποπτο να παρακολουθείται από το δεύτερο μισό του 2024, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Χένρικ Όλιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο 18χρονος σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά που θα έφερε πάνω του κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ , το οποίο προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες, σε διάστημα πέντε ημερών, τον Αύγουστο.

«Μπορέσαμε να διαπιστώσουμε πως επρόκειτο για έναν νεαρό άνδρα, που ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του, ο οποίος έτρεφε ξεκάθαρα συμπάθεια προς τον βίαιο ισλαμισμό. Συγκεκριμένα, προς την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Όλιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε, άνδρας είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος πολλές φορές.

Επιπλέον, θεωρείται ύποπτος για «προετοιμασία σοβαρών εγκλημάτων, (με τη χρήση) εύφλεκτων και εκρηκτικών προϊόντων και για εκπαίδευση σε τρομοκρατικές ενέργειες». Αν και ο ύποπτος δεν κατασκεύασε εκρηκτικά, μελετούσε πώς να τα φτιάξει και είχε αγοράσει τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή τους, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον αποκάλυψε μυστικός πράκτορας

Αγόρασε, επίσης, μια κάμερα που τοποθετείται στο σώμα με στόχο να καταγράψει την επίθεση και είχε επισκεφθεί το σημείο όπου σκόπευε να διαπράξει το έγκλημα, στο κέντρο της Στοκχόλμης.

«Εκτιμάμε, όμως ίσως ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες ασφαλείας, ότι αυτή η έρευνα επέτρεψε να αποτρέψουμε μία σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία», τόνισε ο Όλιν.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε έναν μυστικό πράκτορα που υποστήριζε πως ήταν μέλος μιας ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησε να πείσει τον άνδρα ότι θα διέπραταν μαζί την επίθεση.

Ο άνδρας συνελήφθη στη Στοκχόλμη την 11η Φεβρουαρίου και έκτοτε είναι προφυλακισμένος. Σε βάρος του ασκήθηκαν επίσης διώξεις, μαζί με έναν έφηβο ηλικίας 17 ετών, για απόπειρα δολοφονίας στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024.

Και οι δύο κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίκη θα ξεκινήσει τη 12η Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ