Ο Σολτς με τον Μακρόν, στο Παρίσι: Η πιο κρίσιμη σχέση στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Ο Σολτς με τον Μακρόν, στο Παρίσι: Η πιο κρίσιμη σχέση στην Ευρώπη

Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο, Παρίσι
Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο, Παρίσι
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ο Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε σήμερα το πρώτο επίσημο ταξίδι του ως Καγκελάριος στη Γαλλία, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο στη πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την παράδοση, είθισται το πρώτο ταξίδι του ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου να πραγματοποιείται με προορισμό το Παρίσι, με τους ανάλογους συμβολισμούς. Ο Όλαφ Σολτς δεν ξέφυγε από τον κανόνα και παρευρέθη στο Ελιζέ σήμερα για να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από 16 χρόνια, η Μέρκελ αποχωρεί από την Καγκελαρία, παραδίδοντας τα ηνία στον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς. Για πρώτη φορά, ύστερα από 71 χρόνια, συγκροτείται τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία. Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε πολιτική μετάβαση σε μία κρίσιμη περίοδο, που συνολικά η Ευρώπη αναζητά τη θέση και το ρόλο της στον σύγχρονο κόσμο. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών στο Παρίσι έχει την ιδιαίτερη σημασία της και για την ΕΕ.

Ο Μακρόν σε προεκλογική εκστρατεία- Ο Σολτς σε μετεκλογική ηρεμία

Η μάχη των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, βρίσκει το Μακρόν στα σκοινιά, δίνοντας την δική του προεκλογική μάχη. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη ο Σόλτς γνωρίζει ότι διάλογος θα φορτιστεί και υπό το κλίμα των αναγκαίων προεκλογικών εντυπώσεων.

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν να έρθουν σε επαφή και συνεννόηση για τα κρίσιμα θέματα που τρέχουν, τα οποία ξεπερνούν τις εκλογικές διαδικασίες. Ο Σολτς, εξάλλου θα πρέπει να αναζητήσει το πλαίσιο συνεννόησης, στηριζόμενος στην ηρεμία που του προσφέρει η αμετάκλητη εκλογική του νίκη, χωρίς βέβαια να λείπουν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη συναίνεση που θα χρειάζεται το μερικώς ετερόκλητο κυβερνητικό του σχήμα.

Η βαριά κληρονομιά της Μέρκελ

Μπορεί να μην έχει να ικανοποιήσει εκλογικές ανάγκες ο Σολτς, όπως ο Μακρόν, αλλά στο Ελιζέ ο νέος Καγκελάριος κλήθηκε να κουβαλήσει το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που του φόρτωσε η Μέρκελ με την αποχώρησή της. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πολύ καλό επίπεδο των γαλλογερμανικών σχέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη συμπάθεια και ο σεβασμός που έτρεφε ο Μακρόν στην πρώην Καγκελάριο εδράζονταν στην πολύ πρόσφατη σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας την τελευταία ταραγμένη περίοδο. Και χωρίς να υποτιμώνται οι στρατηγικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, η περίοδος Μακρόν-Μέρκελ κρίθηκε θετική ως προς την επίτευξη συμβιβασμών και κοινής πορείας.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η συμφωνία για την δημοσιονομική χαλάρωση και η γενναία χρηματοδότηση με σκοπό την ανάκαμψη, πολιτική που εκφράστηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην ΕΕ, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την πρώτη συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Ο Σολτς καλείται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και αυτό θέλει και ο ίδιος, όπως όλα δείχνουν.

Η πιο κρίσιμη σχέση στην Ευρώπη

Η συνάντηση Μακρόν-Σόλτς επικεντρώθηκε στο προηγούμενο θετικό κλίμα. Και οι δύο άνδρες επιδίωξαν να γνωριστούν καλύτερα, να γίνουν οι πρώτες διερευνητικές μεταξύ των δύο, σε θέσεις και απόψεις, όπως αναμενόταν. Η σχέση των δύο είναι η πιο κρίσιμη σχέση στην Ευρώπη.

Το διακύβευμα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, είναι βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών και πλέον έχει γίνει και κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ΕΕ. Από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση γύρω από την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης θα εξαρτηθεί η στάση της στις επιμέρους προκλήσεις. Η επερχόμενη γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, σηματοδοτεί και ευνοϊκούς όρους για τις προτεραιότητες της φιλόδοξης Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει έχει και το «ΟΚ» της Γερμανίας του Σόλτς και αντίστροφα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανία: Η συγκολλητική ουσία

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η Ουκρανία, το θέμα που μπορεί να αποτελέσει την απαραίτητη συγκολλητική ουσία για την Ευρώπη και τα εγκαίνια του διαλόγου Μακρόν και Σόλτς.Aυτό επιβεβαιώνετια και από την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι που ακολούθησε. Ο Σόλτς ζήτησε νέες τετραμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

Μέχρι στιγμής, στο σύνολό της η ΕΕ στέκεται ενιαία απέναντι στην «ρωσική απειλή» στη νοτοανατολική Ευρώπη, όπως την χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι αξωματούχοι. Ο Σόλτς έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, για το πώς θα σταθεί η Γερμανία στο ουκρανικό ζήτημα.

Από εκεί και πέρα, η ατζέντα περιλαμβάνει την απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις υγειονομικές και οικονομικές διαστάσεις την πανδημίας και τρόπους αντιμετώπισης, αναμένονται και περισσότερες πληροφορίες. Σίγουρα τέθηκαν τα ζητήματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το ζήτημα της επέκτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Δύο στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τόσο η επιλογή του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο οικονομικών όσο και η παράδοση στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, του Σόλτς. Αλλά ακόμα και η «σιδηρά» Μέρκελ έκανε πίσω τελικά.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, οι συγκεκριμένοι στόχοι σχετικά με την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ, η υποβόσκουσα αντιπαράθεση για την ρόλο της πυρηνικής ενέργειας σε αυτήν τη διαδικασία, η ενεργειακή απεξάρτηση και άλλα, δεν έλειψαν από τη συζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης οι δύο άνδρες, όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, θα συζητούσαν τόσο για το μποϊκοτάζ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο καθώς και για ζητήματα ασφάλειας στην Αφρική και το Μάλι όπου και οι δύο χώρες διατηρούν στρατιωτική παρουσία.

Τι αλλαγές φέρνει στην ΕΕ η εκλογή Σόλτς

Ήδη η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα αλλάξει η Γερμανία στην εξωτερική της πολιτική, τι πρέπει να περιμένει η Ευρώπη και ο κόσμος από το νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν θα αλλάξουν πολλά κατά πάσα πιθανότητα. Ο Σολτς δεν είναι τυχαία επιλογή. Αν αλλάξει κάτι αυτό θα είναι ως αποτέλεσμα ραγδαίων εξελίξεων και εξωγενών παραγόντων και όχι ως πολιτική επιλογή ή πρωτοβουλία του νέου Καγκελάριου. Δύο είναι οι βασικές παράμετροι που συνηγορούν σε αυτήν την άποψη.

Πρώτον, ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής δεν αλλάζει εύκολα. Αυτό που ονομάζουν «εθνική γραμμή» και «εθνική στρατηγική», που υπαγορεύουν τα συμφερόντα ενός κράτους, δύσκολα μεταβάλλονται με μια κυβερνητική εναλλαγή. Αργά ή γρήγορα, ακόμα και το πιο ριζοσπαστικό κυβερνητικό σχήμα καλείται να πάει με τα νέρα της realpoliitik και οι Γερμανοί είναι μέτρ του είδους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερον, ο Σολτς δεν φαίνεται να είναι ο πολιτικός που θα προχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις και παράτολμες πρωτοβουλίες. Ίσα ίσα, αποτελεί μάλλον επιλογή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνέχειας της κληρονομιάς που άφησε η Μέρκελ.

Επόμενος σταθμός: Βρυξέλλες

Η Λαγκάρντ καλωσόρισε την εκλογή Σόλτς, το ίδιο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με μήνυμά της: «Συγχαρητήρια αγαπητέ Όλαφ Σολτς για την εκλογή σου και το διορισμό σου ως ομοσπονδιακός καγκελάριος. Σου εύχομαι καλή αρχή και ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με αυτοπεποίθηση για μια ισχυρή Ευρώπη. Ανυπομονώ να σε συναντήσω σύντομα στις Βρυξέλλες». Δεν θα χρειαστεί να περιμένει και πολύ η φον ντερ Λάιεν, καθώς μετά το Παρίσι ο Σόλτς θα μεταβεί στις Βρυξέλες για να συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, ο Σόλτς ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που στην ατζέντα τους η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει σημαντικό βάρος, ίσως μεγαλύτερο απ' όσο είχε για τη Μέρκελ. Θα κριθεί βέβαια το επόμενο διάστημα με το έργο του αλλά και από το μέγεθος των προκλήσεων που έχει η Ευρώπη μπροστά της. Η πρώτη πράξη της μετά Μέρκελ εποχής για την Ευρώπη, της εποχής Σόλτς, γράφεται σήμερα στο Παρίσι.



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ