Γερμανία: Ο Καγκελάριος Σολτς δεν πάει Κίεβο -Επειδή απέρριψαν την επίσκεψη Σταϊνμάιερ - iefimerida.gr

Γερμανία: Ο Καγκελάριος Σολτς δεν πάει Κίεβο -Επειδή απέρριψαν την επίσκεψη Σταϊνμάιερ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρ. Β. Σταϊνμάιερ και ο Καγκελάριος Ο. Σολτς (δεξιά)
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρ. Β. Σταϊνμάιερ και ο Καγκελάριος Ο. Σολτς (δεξιά) - Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Michael Sohn
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο για την ώρα ο Όλαφ Σολτς, μετά από την απόφαση της Ουκρανίας να μην δεχτεί τον Γερμανό πρόεδρο.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόθεση του Γερμανού ομολόγου του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να ταξιδέψει στο Κίεβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Ζελένσκι αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Γερμανού προέδρου, καθώς η χώρα τον θεωρεί «ρωσόφιλο».

Η Ουκρανία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, όμως ήδη έχουν πυροδοτηθεί αντιδράσεις δυσαρέσκειας στη χώρα, καθώς η απόρριψη της επίσκεψης του προέδρου εξελήφθη ως «εξευτελιστική» κίνηση για τον ίδιο αλλά και τη Γερμανία συνολικά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε λέγοντας πως η απόρριψη της επίσκεψης Σταϊνμάιερ προκαλεί εκνευρισμό και πως «θα ήταν καλό να τον είχαν αποδεχτεί». Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως πιναθότατα δεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο για την ώρα -αν και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ο Ζελένσκι από την αρχή επιθυμούσε μια επίσκεψη από τον Σολτς και όχι από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με τον κ. Σταϊνμάιερ, ο κ. Σολτς έλαβε χθες πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να τον επισκεφθεί και να συζητήσουν την περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία.

Ο Καγκελάριος επέκρινε όμως την απόρριψη της συμμετοχής του Ομοσπονδιακού Προέδρου στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, λόγω της πολιτικής που άσκησε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά το παρελθόν έναντι της Ρωσίας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και ήμουν στο Κίεβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb24 info. «Ο Πρόεδρος θα πήγαινε ευχαρίστως στην Ουκρανία. Και θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν. Επρόκειτο για μια επίσκεψη ενότητας και αλληλεγγύης. Οι τέσσερις πρόεδροι ταξίδεψαν τελικά χωρίς τον κ. Σταϊνμάιερ», δήλωσε ο Καγκελάριος.

Τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ δεν κατέστη τελικά δυνατό να επισκεφθεί το Κίεβο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Είχαμε συζητήσει για αυτό το ταξίδι και πίστευα ότι θα είχε σημασία», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πλήρως στο πλευρό της Ουκρανίας, στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την απόρριψη της επίσκεψης Σταϊνμάιερ

Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή της Ουκρανίας να απορρίψει την επίσκεψη θεωρήθηκε εξευτελιστική για τον Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και είχε συνδεθεί με την πολιτική του Βερολίνου για στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης, η κίνηση θεωρήθηκε εξευτελιστική και για τη Γερμανία, συνολικά. Εξάλλου, ο Σταϊνμάιερ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν από το μυστικό ταξίδι του Γερμανού προέδρου, μετά από ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και η διαρροή της πληροφορίας για την απόρριψη της επίσκεψης στη γερμανική BILD, ενίσχυσαν τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Γερμανίας δήλωσαν ότι μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση σε κάποιον βαθμό, αλλά και πάλι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό του θέματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του κατανόηση για τη στάση του Κιέβου έναντι του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε όμως «προσβολή» την άρνηση πρόσκλησης στον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας. «Προφανώς οι επιφυλάξεις για την πολιτική του SPD για τη Ρωσία είναι πολύ βαθιές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Και μπορώ αυτό να το κατανοήσω. Αλλά το να μην προσκαλείς τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας, συνιστά προσβολή», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Rheinische Post.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό αίτημα για την αποστολή βαρέων όπλων από τη Γερμανία, ο καγκελάριος παρέμεινε επιφυλακτικός. «Έχουμε την ευθύνη να μην ακολουθούμε τα συμφέροντα των διαφόρων λόμπι, όπου ο ένας ή ο άλλος θέλει να απαλλαγεί από πράγματα που δεν έχει αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι είναι χρήσιμο για την Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», εξήγησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ από το να εξελιχθούν σε εμπόλεμο μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ