Σιγή από Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ για τη νίκη του Μπάιντεν – Διστακτικά συγχαρητήρια από Μπιν Σαλμάν

Oι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Στάση αναμονής τηρούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες ανά την υφήλιο για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν δήλωσε νικητής των εκλογών το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι σήμερα το πρωί είχε εξασφαλίσει 279 εκλέκτορες σύμφωνα με το Decision Desk HQ, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Αριζόνα και τη Τζόρτζια, πολιτείες στις οποίες προηγείται ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο έσπευσαν να συγχαρούν τον Μπάιντεν και την Καμάλια Χάρις, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, Τζάστιν Τριντό και Τζασίντα Αρνερν κι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν.

Η εύγλωττη σιωπή Μόσχας και Πεκίνου

Αλλά μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν στείλει συγχαρητήρια ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν κι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν συνεχάρη ακόμη τον Μπάιντεν, επειδή το σωστό είναι να περιμένει το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μη παραδέχεται την ήττα του. Με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν πολλοί εξ’ αυτών των ηγετών αναμένεται να χάσουν την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβαναν επί των ημερών του Τραμπ από την Ουάσιγκτον.

Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την προσπάθειά του να αναπτύξει φιλικές διαπροσωπικές σχέσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να αποσπάσει τη δέσμευσή του ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, προσπάθεια που αποδείχθηκε μάταιη. Ο Μπάιντεν, όπως λένε ειδικοί, αναμένεται να επιστρέψει στην παραδοσιακή τακτική της Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ. «Θα πάρουν πολύ στα σοβαρά, με πιο πειθαρχημένο κι οργανωμένο τρόπο το θέμα της Βόρειας Κορέας», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yonsei, Τζον Ντελούρι.

Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να εντείνει την πίεση στην Κίνα, ειδικά στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν χρειάζεται να σκληρύνουν οι ΗΠΑ τη στάση τους με την Κίνα», είχε πει ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο υπογραμμίζοντας ότι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την πρόκληση είναι να οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις καταχρηστικές συμπεριφορές της Κίνας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κάποιοι σύμμαχοι του Τραμπ συνεχάρησαν διστακτικά τον Μπάιντεν

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες, που είτε έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Τραμπ είτε ήταν σύμμαχοί του, συνεχάρησαν διστακτικά τον Μπάιντεν, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κι ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν που έστιελαν «συγχαρητήριο τηλεγράφημα» στον αντίπαλο του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ριάντ. Ο Τραμπ είχε δεχθεί ομοβροντία κριτικής για τη χαλαρή στάση του έναντι του Μπιν Σαλμάν, μολονότι η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος είχε πιθανότατα διατάξει τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα σκληρύνει τη στάση του έναντι του Ριάντ και για το ρόλο του στον πόλεμο στην Υεμένη. «Η ηγεσία στη Σαουδική Αραβία ανησυχεί ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν κι ένα εχθρικό Κογκρέσο θα προχωρήσουν σε πλήρη αναθεώρηση των διμερών σχέσεων και επανεκτίμηση των αμυντικών δεσμών και πιθανώς θα κάνουν κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη», δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Κίλιαμ της δεξαμενής σκέψης Chatham House.

Ένας άλλος σύμμαχος του Τραμπ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, αν και ευχόταν νίκη του Ρεπουμπλικανού, είπε την Παρασκευή ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στον κόσμο» κι ότι «το σημαντικότερο είναι ο Θεός». Ένα 24ωρο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον – ο «Τραμπ της Βρετανίας», όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος – έστειλε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του τους Μπάιντεν-Χάρις. Την ίδια μέρα ένας ακόμη σύμμαχος του Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνεχάρη επίσης τον Μπάιντεν μέσω Twitter, σημειώνοντας στη σχετική ανάρτηση τη «μακρά και θερμή προσωπική σχέση», που έχουν επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ