Σρέντερ: Προτείνει σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Σρέντερ: Προτείνει σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Στον στενό κύκλο του Πούτιν ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ
Στον στενό κύκλο του Πούτιν ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προτείνει λύση ελβετικών καντονιών στο Ντονμπάς, εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά σε εκεχειρία και ένοπλη ουδετερότητα, χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την Ουκρανία.

Λύση για το Ντονμπάς στο πρότυπο των ελβετικών καντονιών, εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά σε εκεχειρία, ένοπλη ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ και λειτουργία των αγωγών Nord Stream 1 και 2, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια φυσικού αερίου, προτείνει μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εκφράζει μάλιστα κατανόηση και για τις ρωσικές ανησυχίες περί περικύκλωσης της χώρας από τη Δύση.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ίσως η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να εξελιχθεί σε εκεχειρία», δηλώνει ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv, και επιρρίπτει ευθύνες στη Γερμανία και στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπερβούν την Ουκρανία και να διαπραγματευθούν μια λύση με τη Μόσχα.

«Αν ρίξετε μια ματιά στα πραγματικά προβλήματα, θα δείτε ότι μπορούν να λυθούν (…) Θα ήταν, για παράδειγμα, παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σρέντερ σημειώνει ότι ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι ''θέλετε τελικά να λύσετε τη διένεξη ή όχι;''. Τότε θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» προσθέτει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και αναφέρεται στους «πραγματικούς» φόβους της Μόσχας για περικύκλωση της Ρωσίας. «Οι φόβοι τροφοδοτούνται από την Ιστορία και είναι, δυστυχώς, δικαιολογημένοι», αναφέρει.

Σρέντερ: Τεχνικοί οι λόγοι της μειωμένης ροής φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1

Για το θέμα του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης φαίνεται να υιοθετεί τη ρωσική επιχειρηματολογία: Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, επισημαίνει.

«Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά» δηλώνει, και εξηγεί ότι «η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2». Ο αγωγός είναι έτοιμος. «Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, υπάρχει αυτός ο αγωγός. Με τους δύο αγωγούς σε λειτουργία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εφοδιασμού για τη γερμανική βιομηχανία και τα νοικοκυριά», υποστηρίζει ο κ. Σρέντερ.

Ο πρώην καγκελάριος τονίζει ακόμη ότι έχει κατ' επανάληψη καταδικάσει τον πόλεμο, αλλά εκτιμά ότι μια προσωπική αποστασιοποίηση του ιδίου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα ωφελούσε πραγματικά κανέναν». Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Έλαβα κάποιες αποφάσεις και τις στηρίζω. Ίσως μπορώ να φανώ και πάλι χρήσιμος. Γιατί λοιπόν να ζητήσω συγγνώμη;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ