Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια -Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες, πάνω από 16.000 οι νεκροί - iefimerida.gr

Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια -Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες, πάνω από 16.000 οι νεκροί

Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίου στην Τουρκία
Διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίου στην Τουρκία / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομάδες διάσωσης απ’ όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία και συνεχίζουν την προσπάθεια να ανασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους από τα ερείπια των κτιρίων που ισοπέδωσαν οι φονικοί σεισμοί.

Αλλά για πόσο διάστημα μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι; Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά από ένα πλήγμα του Εγκέλαδου. Μετά απ’ αυτό το χρονικό όριο λιγοστεύουν οι ελπίδες καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κάθε μέρα που περνά, λένε ειδικοί στο Associated Press.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί εγκλωβισμένοι είναι βαριά τραυματισμένοι ή θαμμένοι κάτω από τόνους μπάζων ή βράχων. Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, και τον αέρα για να ανασάνουν, όπως και οι καιρικές συνθήκες είναι κρίσιμοι παράγοντες. Το δριμύ ψύχος και οι χιονοπτώσεις στην Τουρκία και τη Συρία έχουν εγείρει σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης με τον υδράργυρο να πέφτει κατω από το μηδέν.

Μέχρι μία εβδομάδα

«Συνήθως είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη μέχρι την έβδομη ημέρα και τα περισσότερα σωστικά συνεργεία θα σκεφτούν να τα παρατήσουν τότε», λέει ο δρ Τζαρόν Λι, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης ιατρικών έκτακτων αναγκών και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

«Όμως, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και έκτακτες περιπτώσεις», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκλωβισμένοι με βαριά τραύματα, όπως συντριπτικά κατάγματα και ακρωτηριασμένα άκρα, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης, λέει ο Δρ Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός στην Τραυματολογία της ιατρικής σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Αν δεν απεγκλωβιστουν σε μία ώρα, εκείνη την κρίσιμη ώρα, πραγματικά είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητες να επιβιώσουν». Άτομα με άλλες παθήσεις και ασθένειες, η υγεία των οποίων εξαρτάται από φάρμακα, έχουν επίσης χαμηλές πιθανότητες να επιζήσουν, προσθέτει.

Ο παράγοντας της ηλικίας, της σωματικής και της ψυχικής κατάστασης των εγκλωβισμένων

Η ηλικία των εγκλωβισμένων, η φυσική και ψυχική τους κατάσταση είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες.

«Έχουμε δει πολλά διαφορετικά σενάρια με κάποιες πραγματικά θαυματουργές διασώσεις. Άνθρωποι έχουν επιβιώσει κάτω από φρικτές συνθήκες. «Τείνουν να είναι νεότεροι άνθρωποι και είχαν την τύχη να βρουν είτε έναν θύλακο στα ερείπια είτε κάποιον τρόπο πρόσβασης σε απαραίτητα στοιχεία όπως ο αέρας και το νερό», λέει ο Δρ Κρίστοφερ Κόλγουελ, ειδικός στην Τραυματολογία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί εννέα ημέρας στο ισοπεδωμένο σπίτι τους, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Έναν χρόνο νωρίτερα μια 16χρονη από την Αϊτή διασώθηκε από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε λόγω του σεισμού στο Πορτ-ο-Πρενς μετά από 15 ημέρες!

Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσεις τις πιθανότητες επιβίωσης. Εγκλωβισμένα άτομα δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να εγκαταλείψουν την ελπίδα να σωθούν, επισημαίνει ο Τσιάμπας. «Αν είναι κάποιος ζωντανός δίπλα σου, αλλληλοστηρίζεστε και συνεχίζεται να παλεύετε να κρατηθείτε στη ζωή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ