Πριγκίπισσα Χάγια: Ο σεΐχης του Ντουμπάι έβαλε κοριό στα τηλέφωνα της ίδιας και των συνηγόρων της

Η πριγκίπισσα Χάγια και ο σεΐχης του Ντουμπάι / Φωτογραφία: Getty Images

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας ανακάλυψε πως ο σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, παρεμπόδισε τη βρετανική δικαιοσύνη διατάσσοντας το χακάρισμα του τηλεφώνου της πρώην συζύγου του, πριγκίπισσας Χάγια της Ιορδανίας.

Τα τηλέφωνα των δικηγόρων της, βαρόνης Φιόνα Σάκλετον και Νικ Μάνερς, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των ανδρών του σεΐχη του Ντουμπάι, όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο πηγή από το δικαστήριο.

Αρνείται την κατηγορία ο σεΐχης του Ντουμπάι

Ο ίδιος ο σεΐχης αρνείται πως έλαβε γνώση της απόπειρας παγίδευσης των τηλεφώνων της πρώην συζύγου του και των αντιδίκων του.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, πρόκειται για μια ακόμη αποκάλυψη αναφορικά με τον τρόπο που ο Αλ Μακτούμ αντιμετώπιζε τα γυναικεία μέλη της οικογένειάς του.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κάνει λόγο για «σοβαρή παράβαση του εθνικού ποινικού κώδικα» και «παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», καθώς και για «παρέμβαση στη διαδικασία του δικαστηρίου και στην πρόσβαση της συζύγου του στη δικαιοσύνη».

Φαίνεται πως ο σεΐχης του Ντουμπάι επιχείρησε να χακάρει τα κινητά τηλέφωνα ακόμη δύο μελών της προσωπικής ασφάλειας της πριγκίπισσας Χάγια, με τη χρήση εφαρμογής που παγιδεύει κινητά τηλέφωνα, ονόματι Pegasus.

Πράκτορες του Ντουμπάι έκαναν την υποκλοπή

Το δικαστήριο σημειώνει πως η παρακολούθηση διεξήχθη από «υπηκόους ή πράκτορες του σεΐχη, το Εμιράτο του Ντουμπάι, και πως έγινε με τη ρητή ή έμμεση εντολή του», ενώ είχε ως στόχο να αποσπάσει πληροφορίες αναφορικά με τη δίκη για την κηδεμονία των παιδιών της οικογένειας, που διεξάγεται στη Βρετανία.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου της πριγκίπισσας Χάγια ήταν επιτυχημένη, καθώς μέσω της εφαρμογής οι υπήκοοι του σεΐχη απέσπασαν σημαντικό αριθμό δεδομένων από το κινητό της.

Η υποκλοπή έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της δίκης για την κηδεμονία των παιδιών του ζευγαριού, το περασμένο καλοκαίρι.

Υπό το φως των αποκαλύψεων αυτών, οι δικηγόροι της πριγκίπισσας Χάγια δήλωσαν πως εκείνη «ζούσε υπό το καθεστώς φόβου ακόμη και για τη ζωή της, αλλά και με τον φόβο για την ασφάλεια των παιδιών της από τον Απρίλιο του 2019».

Ο σεΐχης ήθελε να αγοράσει σπίτι κοντά στην πρώην σύζυγό του

Το δικαστήριο σημείωσε πως ο σεΐχης του Ντουμπάι επιχείρησε να αγοράσει ακίνητο στη Βρετανία σε κοντινή απόσταση από την τωρινή κατοικία της πρώην συζύγου του, με τρόπο που «αν κάποιος επέλεγε να μείνει σε αυτό, θα βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση για άμεση ή ηλεκτρονική παρακολούθηση».

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει τα τελευταία χρόνια καταγγελίες των θυγατέρων του σεΐχη του Ντουμπάι, οι οποίες απήχθησαν και επέστρεψαν διά της βίας πίσω, στο Ντουμπάι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το BBC δημοσίευσε οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο η πριγκίπισσα Λατίφα υποστήριζε πως κρατείται παρά τη θέλησή της, από τον πατέρα της, που έχει μετατρέψει μια βίλα της οικογένειας σε φυλακή.

Η ίδια υποστήριξε πως το 2018 επιχείρησε να δραπετεύσει, ωστόσο συνελήφθη από άνδρες του πατέρα της, που τη νάρκωσαν και την οδήγησαν διά της βίας στο Ντουμπάι.

Η δικαστική διαμάχη πριγκίπισσας Χάγια και σεΐχη του Ντουμπάι

Η πριγκίπισσα Χάγια, κόρη του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και ετεροθαλής αδελφή του νυν βασιλιά της χώρας Αμπντουλάχ Β’, διέφυγε από το Ντουμπάι αφότου ανακάλυψε πως ο πρώην σύζυγός της σκόπευε να απαγάγει τις κόρες τους, Λατίφα και Σάμσα. Εκτοτε ζει στη Βρετανία, έχοντας λάβει απειλές για τη ζωή της από πράκτορες του σεΐχη του Ντουμπάι.

Τώρα, οι συνήγοροί της κατηγορούν πράκτορες του εμιράτου, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση υποκλοπής των τηλεφώνων της έγινε σε ένα στάδιο της δικαστικής διαμάχης κατά το οποίο πραγματοποιούνταν ακροάσεις αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ