Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν: Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για αποκατάσταση των δεσμών τους - iefimerida.gr

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν: Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για αποκατάσταση των δεσμών τους

Μόσχα
© AP Photo/Pavel Bednyakov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία καλεί το Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα εν μέσω διπλωματικής κρίσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα στο επίπεδο που αρμόζει στη «στρατηγική συνεργασία», αφού η Μόσχα δήλωσε ότι ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν τη σχέση των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διπλωματική διένεξη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο δύο Αζέρων κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιδρομών στη Ρωσία και κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη από το Μπακού δύο Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται για ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και άλλων περίπου 15 Ρώσων ως υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Αρζεμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν στο Μπακού για τους δύο άνδρες που πέθαναν στη Ρωσία έδειξαν ότι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου - αν και η Μόσχα δήλωσε ότι ο ένας από αυτούς πέθανε από καρδιακά προβλήματα - και ότι οι αρχές στο Μπακού ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή αεροσκάφους του Αζερμπαϊτζάν που κατευθυνόταν από το Μπακού προς τη νότια Ρωσία. Το Μπακού λέει ότι η συντριβή προκλήθηκε από πυρά μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας στη Ρωσία.

Ο Νεμάτ Αβάζοφ, επικεφαλής της έρευνας του Μπακού για το δυστύχημα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα του θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της τις επόμενες ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις Ζαχάροβα και το μήνυμα στο Μπακού

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα καλλιεργεί τη σχέση της με το Μπακού εδώ και πολλά χρόνια με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και άφησε να εννοηθεί ότι άγνωστοι παράγοντες προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση για να «τρίβουν τα χέρια τους».

«Για εμάς, για τους δύο λαούς, οι σχέσεις φιλίας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και όσοι θέλουν να τις χαλάσουν θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τι κάνουν», είπε χαρακτηριστικά .

Αργότερα δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το Μπακού θα πρέπει να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία, καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα δεν έχει καμία προξενική πρόσβαση στους κρατούμενους πολίτες της.

«Εμείς, φυσικά, καλούμε την αζέρικη πλευρά να λάβει μέτρα για να επιστρέψουν οι δεσμοί μας στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων, όπως ορίζεται στα επίσημα έγγραφα. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία στοχεύει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των δημοσιογράφων της, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη και άλλα εγκλήματα και έχουν προφυλακισθεί στο Μπακού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ