Ολοκληρώθηκαν οι απευθείας συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το SkyNews.
Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας - η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών εδώ και τρία χρόνια - ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μη ρεαλιστικές οι απαιτήσεις της Μόσχας λέει πηγή του Κιέβου
Oυκρανική πηγή του βρετανικού μέσου ανέφερε σχετικά με τις συνομιλίες, ότι η Ρωσία έχει διατυπώσει απαιτήσεις που είναι «μη ρεαλιστικές» και «υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε έχει συζητηθεί».
Η πηγή δήλωσε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφός της για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Υπήρχαν και άλλες απαιτήσεις που δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε γόνιμες συνομιλίες, δήλωσε η πηγή.
Μετά το χθεσινό φιάσκο, την απουσία των ηγετών, αλλά και το σημερινό βραχυκύκλωμα, με τη ρωσική πλευρά να ζητάει να μην παραστεί και Τούρκος εκπρόσωπος, οι συνομιλίες των δύο πλευρών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ξεκίνησαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε ρόλο συντονιστή, σύμφωνα με το CNN.
Δεν αντάλλαξαν χειραψίες Ρώσοι και Ουκρανοί
Οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες -οι πρώτες εδώ και τρία χρόνια- ξεκίνησαν με καθυστέρηση, καθώς η έναρξή τους είχε προγραμματιστεί για τις 12:30 τοπική ώρα, με τις δύο αντιπροσωπείες να μην ανταλλάσσουν χειραψίες κατά την προσέλευσή τους, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τον εικονολήπτη του συνεργείου του, που καλύπτει τη συνάντηση στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.
Είχε προηγηθεί σύντομη συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, εν μέσω ισχυρισμών από τους Ουκρανούς ότι η Μόσχα υπονομεύει τις συνομιλίες με απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής να μην παρίστανται εκπρόσωποι άλλων χωρών.
«Άλλη μια ένδειξη από τη ρωσική πλευρά ότι υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια. Ήρθαμε για μια σοβαρή συζήτηση, ενώ οι Ρώσοι θέτουν αξιώσεις και όρους. Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε κατά πόσον ο Πούτιν τούς έστειλε για να λύσουν ζητήματα ή απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Ένας μόνον λόγος υπάρχει για να φοβούνται οι Ρώσοι την παρουσία Αμερικανών στην αίθουσα - ήλθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όχι για να λύσουν θέματα και θέλουν να το κρύψουν από τις ΗΠΑ», δήλωσε ουκρανική πηγή.
Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας για «σόου» την Ουκρανία.
«Παρακολουθούμε στενά τις δηλώσεις του Κιέβου. Το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κάνει ένα σόου στις διαπραγματεύσεις, όπως κάνει εδώ και χρόνια. Το καθεστώς του Κιέβου έχει μέχρι στιγμής κάνει αντιφατικές δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους» είπε η Μαρία Ζαχάροβα. Και σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως είναι προτεραιότητα της Μόσχας η εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης και ότι έχει δώσει οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση στη ρωσική αντιπροσωπεία.
Φιντάν: Νέο παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη
Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι η βούληση των δύο πλευρών άνοιξε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη.
« Οι αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους αν θα καταλήξουν σε ειρήνη ή αν θα συνεχίσουν την καταστροφική σύγκρουση», είπε.
Ο Φιντάν τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό εκεχειρία και να μπουν τα θεμέλια για μια συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι, προτού αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες από την αίθουσα.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, στις συνομιλίες παρίσταται και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών Πληροφοριών, Ιμπραχίμ Καλίν.
Ουκρανός υπουργός Άμυνας: «Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις σε ύψιστο επίπεδο για πλήρη, άνευ όρων εκεχειρία»
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, που ηγείται της αντιπροσωπείας του Κιέβου, σε δήλωσή του στο Telegram, πριν την έναρξη των συνομιλιών είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «απευθείας διαπραγματεύσεις στο ύψιστο επίπεδο» και για «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία συντόνισε τη στάση της με συμμάχους της, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, πριν τη συνάντηση. «Η ειρήνη είναι εφικτή μόνον αν η Ρωσία δείξει ετοιμότητα για συγκεκριμένες ενέργειες», είπε ο Ουμέροφ, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να την επιτύχουμε».
Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ουκρανική διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη Ρωσία.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα θέσουν το θέμα μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία, χρειάζεται να εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη και καλά επιτηρούμενη», συνόψισε η ουκρανική διπλωματική πηγή. «Υπάρχει επίσης ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας, των κρατούμενων πολιτών και η καθολική ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου».
Η Ουκρανία αμφιβάλλει ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη έχουν «πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων», είχε δηλώσει στο AFP υψηλόβαθμός ουκρανός αξιωματούχος πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
«Ο Πούτιν έστειλε στην Κωνσταντινούπολη πρόσωπα που δεν έχουν καμία πραγματική εξουσία στην λήψη αποφάσεων...Αλλά αν η ρωσική αντιπροσωπεία διαθέτει ωστόσο κάποιες αρμοδιότητες, δεν θα μπορέσει να το αποδείξει παρά αποδεχόμενη την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κυρίως την εφαρμογή μίας κατάπαυσης του πυρός».
Tι λέει η Ρωσία
Η Μόσχα, στο μεταξύ, έχει πει ότι επιθυμεί μεν τερματισμό του πολέμου, αλλά έχει κατ' επανάληψη απορρίψει τις εκκλήσεις για 30ήμερη εκεχειρία υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της.
Τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι όροι αυτοί δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά η ρωσική πλευρά έχει πει ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε μια κατάπαυση του πυρός για να ξεκουραστούν οι δυνάμεις της, να επιστρατεύσει νέους στρατιώτες και να αποκτήσει περισσότερα δυτικά όπλα.
BBC: Ουκρανοί και Ρώσοι στην ίδια αίθουσα, αλλά τόσο μακριά
Σε ανάλυσή του το BBC σημειώνει ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είναι μεν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι προσδοκίες για ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι ισχνές.
«Ο Ζελένσκι λέει ότι η ομάδα εστιάζει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, οι Ρώσοι είπαν χθες ότι εστιάζουν σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και απομάκρυνση των “αιτιών της κρίσης”. Μεταφράζοντας τη γλώσσα του Κρεμλίνου αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εκεχειρία, αλλά για διευθέτηση των αιτιών έναρξης του πολέμου, δηλαδή, κατά την άποψη του Κρεμλίνου, της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείες είπε χθες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει για συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ας ελπίσουμε ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και μια ένδειξη κάποιας ευελιξίας από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, ήταν το μόνο άτομο από τη ρωσική αντιπροσωπεία που αναφέρθηκε σε συμβιβασμούς. Όλοι οι άλλοι εμμένουν στις αρχικές αξιώσεις, περιλαμβανομένων της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και του ρωσικού ελέγχου σε τουλάχιστον πέντε ουκρανικές περιφέρειες. Όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα για τον Ζελένσκι», καταλήγει.
Έκκληση Ρούμπιο να σταματήσει η «σφαγή» στην Ουκρανία
Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε «να σταματήσει η σφαγή» στην Ουκρανία,
«Η σφαγή πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρούμπιο.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Τουρκίας, οι τρεις πλευρές «συζήτησαν την σημασία της αναζήτησης ειρηνικής λύσης στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και ο Μάρκο Ρούμπιο «επανέλαβε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία η σφαγή πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Ο Ρούμπιο συναντάται τώρα με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Κιθ Κέλογκ ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Πέραν του ουκρανικού η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στο Ιράν.
Tραμπ: «Ίσως τηλεφωνήσω στον Πούτιν – Πρέπει να συναντηθούμε»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ίσως» τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Foce One κατά την αναχώρησή του από το Αμπού Ντάμπι ο Τραμπ σημείωσε την ανάγκη να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Πρέπει να συναντηθούμε. Αυτός και εγώ θα συναντηθούμε», είπε.
Και αναφερόμενος στο ουκρανικό πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα το διευθετήσουμε, ή ίσως και όχι, αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζουμε. Κι αν δεν το λύσουμε θα είναι πολύ ενδιαφέρον», πρόσθεσε.
Κρεμλίνο: «Σίγουρα είναι αναγκαία» μια συνάντηση Τραμπ-Πούτιν
Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «σίγουρα είναι αναγκαία» μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Τραμπ νωρίτερα σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν «μόλις καταστεί εφικτό να το κανονίσουμε»
«Μια τέτοια συνάντηση είναι σίγουρα αναγκαία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Είναι αναγκαία τόσο πρωτίστως από την άποψη των διμερών ρωσο-αμερικανικών σχέσεων αλλά και από την άποψη να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στο ύψιστο επίπεδο για διεθνή ζητήματα και περιφερειακά προβλήματα, περιλαμβανομένης, φυσικά, της κρίσης για την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ.
Η Φον ντερ Λάιεν ζητά να αυξηθεί η πίεση στον Πούτιν
Από τα Τίρανα όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε σήμερα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη» στις συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος «ήταν έτοιμος για μια συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν από την αλβανική πρωτεύουσα.
«Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο πρόεδρος Πούτιν να είναι έτοιμος γι' αυτήν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ετοιμάζονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε εκτιμήσει πως οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία δείχνουν πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και κάλεσε «να ασκηθεί πίεση» στη Μόσχα.
«Βλέπουμε σαφώς πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και πως όλοι οι υπόλοιποι θέλουν», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα.
Ρούτε: Λάθος του Πούτιν που έστειλε μια «δευτεροκλασάτη»« ομάδα στις συνομιλίες για την Ουκρανία
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «λάθος» από μέρους του Ρώσου προέδρου την απόφασή του να στείλει μια «δευτεροκλασάτη» ομάδα στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.
«Πιστεύω πως ο Πούτιν έκανε τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα. «Ξέρει πολύ καλά ότι η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο, ότι είναι σε δύσκολη θέση και ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος», συνέχισε. «Πιστεύω πως όλη η πίεση είναι πλέον στον Πούτιν», πρόσθεσε.
Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, το Κίεβο, αντίθετα από τη Μόσχα, υιοθέτησε εποικοδομητική στάση.
«Πιστεύω πως είναι πολύ καλά που οι Ουκρανοί είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Ρούτε. «Έστειλαν μια αντιπροσωπεία που είναι πραγματικά έτοιμη να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση του πυρός».
Ο Ζελένσκι, που έφθασε χθες βράδυ στα Τίρανα, αναμένεται από την πλευρά του να συμμετάσχει και αυτός στη σύνοδο κορυφής της ΕΠΚ όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ και άλλες περίπου είκοσι ευρωπαϊκές χώρες.