Σαρώνει ο καύσωνας και στο Ιράν με 50άρια -Κρίση στα αποθέματα νερού σε όλη τη χώρα, το κόβουν ακόμα και για 12 ώρες - iefimerida.gr

Σαρώνει ο καύσωνας και στο Ιράν με 50άρια -Κρίση στα αποθέματα νερού σε όλη τη χώρα, το κόβουν ακόμα και για 12 ώρες

Σημαία Ιράν Τεχεράνη
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Οι Ιρανοί καλούνται να περιορίσουν τη χρήση νερού καθώς οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 50°C και τα αποθέματα στη χώρα εξαντλούνται, αποκαλύπτει η Guardian.

Οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τον πληθυσμό να περιορίσει την κατανάλωση νερού, εν μέσω σφοδρών καυσώνων και μιας ευρείας κρίσης στα αποθέματα νερού σε ολόκληρη τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το Ιράν διανύει την πιο ζεστή εβδομάδα του έτους, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50°C σε ορισμένες περιοχές.

Ακραία ζέστη και έλλειψη νερού στο Ιράν

Πέραν της ακραίας ζέστης, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση υδάτινων πόρων. Το Ιράν βρίσκεται σε ξηρασία τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη φετινή βροχόπτωση να είναι ακόμη χαμηλότερη. Ο υπουργός Ενέργειας, Αμπάς Αλιαμπαντί, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή νερού από το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε δημόσια αργία για την Τετάρτη στην επαρχία της Τεχεράνης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Φατεμέχ Μοχατζερανί, τόνισε την ανάγκη για άμεση εξοικονόμηση πόρων λόγω της παρατεταμένης ζέστης.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Ο Χουσεΐν Χασάν, κάτοικος Τεχεράνης, ανέφερε ότι η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον ήλιο, ενώ χρειάζεται να κάνει δύο ντους την ημέρα. Αν και στη γειτονιά του η παροχή νερού παραμένει σταθερή, γνωρίζει ότι σε άλλες περιοχές της πόλης έχουν επιβληθεί περιορισμοί και διακοπές έως και 12 ωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κρίση οφείλεται όχι μόνο στην παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε χρόνια προβλήματα υποδομών. Τα φράγματα της χώρας, αρκετά εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1950, υπολειτουργούν λόγω της μειωμένης στάθμης νερού. Το φράγμα Καράτζ, το οποίο υδροδοτεί την ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης, βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Προειδοποιεί η Τεχεράνη για την λειψυδρία

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιαν, προειδοποίησε με δραματικούς τόνους κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή: «Η κρίση νερού είναι πιο σοβαρή απ’ όσο φαίνεται. Αν δεν αναλάβουμε άμεση δράση, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υπερκατανάλωση και να εφαρμόσουμε άμεσα μέτρα διαχείρισης».

Από τη Μασχάντ, ο 35χρονος Εχσάν Αλί εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και την επιδείνωση της κατάστασης λόγω ενός φράγματος που έχει κατασκευαστεί στην επαρχία Χεράτ από το Αφγανιστάν, το οποίο, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, μειώνει σημαντικά τη ροή νερού προς την περιοχή. «Ζούμε με εννιά ώρες διακοπών ρεύματος καθημερινά. Τα αποθέματα στα φράγματα στερεύουν γρήγορα. Ο κόσμος φοβάται ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν νερό λειψυδρία καύσωνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ