Σάλος στα BAFTA με την βρισιά που ακούστηκε σε ζωντανή μετάδοση -Ο ακτιβιστής με σύνδρομο Τουρέτ που έγινε ταινία - iefimerida.gr

Σάλος στα BAFTA με την βρισιά που ακούστηκε σε ζωντανή μετάδοση -Ο ακτιβιστής με σύνδρομο Τουρέτ που έγινε ταινία

Σάλος στα BAFTA με την βρισιά που ακούστηκε σε ζωντανή μετάδοση
Σάλος στα BAFTA με την βρισιά που ακούστηκε σε ζωντανή μετάδοση
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια των φετινών βραβείων BAFTA στο Λονδίνο.

Ο ακτιβιστής για το σύνδρομο Tourette, John Davidson, φώναξε ακούσια μια βαθιά ρατσιστική βρισιά την ώρα που στη σκηνή βρίσκονταν οι ηθοποιοί Michael B. Jordan και Delroy Lindo. Το συμβάν όπου ακούστηκε η λέξη «νέ..οι» μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC One σε εκατομμύρια τηλεθεατές, προκαλώντας σοκ, αμηχανία και δημόσια κατακραυγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βρισιά ακούστηκε στον αέρα και πάγωσε το κοινό

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Royal Festival Hall, την ώρα που οι δύο ηθοποιοί παρουσίαζαν το πρώτο βραβείο της βραδιάς. Η προσβλητική λέξη ακούστηκε καθαρά στην αίθουσα και στην τηλεοπτική μετάδοση, παρά τη δίωρη καθυστέρηση που εφαρμόστηκε στην κάλυψη της εκδήλωσης.

Κανείς από τους δύο ηθοποιούς δεν αντέδρασε επί σκηνής, διατηρώντας την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους, ωστόσο το θέμα έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Ο παρουσιαστής της τελετής, Alan Cumming, προχώρησε αργότερα σε δημόσια συγγνώμη, δηλώνοντας: «Ζητούμε συγγνώμη αν αυτό προκάλεσε προσβολή». Ο Davidson αποχώρησε από την αίθουσα πριν ολοκληρωθεί η τελετή, καθώς -όπως ανέφερε -αντιλήφθηκε την αναστάτωση που προκαλούσαν τα τικ του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύνδρομο Tourette

Ο John Davidson πάσχει από σύνδρομο Tourette από την ηλικία των 12 ετών και ένα από τα βασικά συμπτώματά του είναι η κοπρολαλία, δηλαδή η ακούσια εκφορά κοινωνικά ακατάλληλων ή υβριστικών λέξεων. Στο παρελθόν είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο, όταν το 2019, κατά την διάρκεια άλλης τελετής, φώναξε αυθόρμητα «Γ...ώ την Βασίλισσα» ενώπιον της τότε βασίλισσας Ελισάβετ, γεγονός που τότε αποδόθηκε επίσης στην πάθησή του.

Σε επίσημη δήλωσή του μετά το τελευταίο περιστατικό, ο Davidson εξέφρασε βαθιά λύπη: «Είμαι βαθιά ταπεινωμένος αν κάποιος θεωρεί ότι τα ακούσια τικ μου είναι σκόπιμα ή έχουν κάποιο νόημα. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση της κοινότητας των ατόμων με Tourette και θα συνεχίσω να το κάνω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε ότι εκτίμησε την ανακοίνωση που έγινε πριν από την έναρξη της τελετής, με την οποία ενημερωνόταν το κοινό ότι ενδέχεται να ακουστούν ακούσιες εκφράσεις, και δήλωσε ότι ένιωσε αποδεκτός μέσα σε ένα περιβάλλον που συνήθως θα ήταν δύσκολο για τον ίδιο.

H ταινία για την ζωή του Davidson

Η ζωή του Davidson αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «I Swear», στην οποία είναι παραγωγός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταινία εξηγεί την προέλευση, τα χαρακτηριστικά και τις εκδηλώσεις του συνδρόμου Tourette και ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA, γεγονός που καθιστούσε την παρουσία του στην τελετή ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο, ενώ ο πρωταγωνιστής που ενσάρκωσε τον Davidson, o Robert Aramayo κέρδισε το βραβείο του πρώτου ρόλου, κόντρα στα προγνωστικά.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Jamie Foxx σχολίασε δημόσια: «Από όλες τις λέξεις που θα μπορούσες να πεις, το σύνδρομο Tourette σε κάνει να λες αυτό; Όχι, το εννοούσε. Απαράδεκτο».

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Delroy Lindo επέκρινε τα BAFTA, υποστηρίζοντας ότι κανείς από τη διοργάνωση δεν επικοινώνησε μαζί του και με τον Michael B. Jordan -οι οποίοι ήταν στην σκηνή την ώρα που ακούστηκε η βρισιά- μετά την τελετή για να συζητήσουν το περιστατικό. «Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε στη σκηνή, αλλά θα ήθελα κάποιος από τα BAFTA να μας είχε μιλήσει μετά», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθησίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσβολή και το μήνυμα

Αντίθετα, ο σκωτσέζος ηθοποιός Thierry Mabonga, ο οποίος υποδύθηκε τον δικηγόρο του Davidson στην ταινία «I Swear», υπερασπίστηκε τον ακτιβιστή μέσω βίντεο στο TikTok. Εξήγησε ότι η κοπρολαλία είναι πραγματικό και ανεξέλεγκτο σύμπτωμα του συνδρόμου Tourette και ότι ο Davidson δεν μπορεί να ελέγξει τις λέξεις που εκστομίζει. «Αυτός είναι ο λόγος που γυρίσαμε την ταινία. Για να ενημερώσουμε τον κόσμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσοι παρευρίσκονταν θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί επαρκώς για την παρουσία ενός ατόμου με τέτοια συμπτώματα.

Τη Δευτέρα, τα BAFTA εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση, ζητώντας «απεριόριστη συγγνώμη» για τη «πολύ προσβλητική γλώσσα που προκαλεί ασύγκριτο τραύμα και πόνο», μετέδωσε η Daily Mail. Στην ανακοίνωση αναγνώρισαν ότι, παρότι είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς το κοινό για πιθανά λεκτικά τικ, η στιγμή ήταν εξαιρετικά δύσκολη και έθεσε τους παρευρισκόμενους σε άβολη θέση. Ευχαρίστησαν τους Jordan και Lindo για την «αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό τους» και ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Tourette’s Action επεσήμανε ότι κατανοεί πλήρως τον πόνο που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες λέξεις, αλλά υπογράμμισε πως δεν αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις ή τον χαρακτήρα του ατόμου που τις εκφέρει στο πλαίσιο της πάθησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ