Σαουδική Αραβία: Εικόνες από το προσκύνημα στη Μέκκα, εν μέσω κορωνοϊού -Με κοινωνικές αποστάσεις - iefimerida.gr

Σαουδική Αραβία: Εικόνες από το προσκύνημα στη Μέκκα, εν μέσω κορωνοϊού -Με κοινωνικές αποστάσεις

Tηρώντας μέτρα social distancing οι Μουσουλμάνοι ολοκλήρωσαν το φετινό προσκύνημα στη Μέκκα
Tηρώντας μέτρα social distancing οι Μουσουλμάνοι ολοκλήρωσαν το φετινό προσκύνημα στη Μέκκα / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας με ένα ασήμαντο – σε σχέση με το παρελθόν – πλήθος πιστών να τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στο τελευταίο τελετουργικό του Χατζ.

Με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού μέχρι 10.000 μουσουλμάνοι μετείχαν στο φετινό προσκύνημα – αριθμός που ωχριά σε σύγκριση με τα 2,5 εκατ. πιστών που μετείχαν πέρυσι στο πενθήμερο ετήσιο Χατζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα μικρό -λόγω κορωνοϊού- πλήθος προσκυνητών μετείχε φέτος στο Χατζ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας σε σύγκριση με την περσινή λαοθάλασσα
Ένα μικρό -λόγω κορωνοϊού- πλήθος προσκυνητών μετείχε φέτος στο Χατζ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας σε σύγκριση με την περσινή λαοθάλασσα / Φωτογραφία: ΑΡ

Φορώντας μάσκες οι προσκυνητές πέταξαν πέτρες σ’ έναν τοίχο που συμβολίζει τον σατανά στη Μίνα, κοντά στην ιερή πόλη της Μέκκας την τελευταία μέρα του προσκυνήματος. Κι αντί να μαζέψουν μόνοι τους τις πέτρες, τους τις μοίρασαν – αποστειρωμένες! - σε σακουλάκια για να αποτραπεί μια έξαρση της Covid-19. Οι προσκυνητές επέστρεψαν αργότερα στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας για το τελικό «ταουάφ», το βάδισμα γύρω από την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή, προς την οποία στρέφονται οι μουσουλμάνοι ανά την υφήλιο για να προσευχηθούν.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μουσουλμάνους στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μουσουλμάνους στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σκιά της πανδημίας απαιτήθηκαν «διπλάσιες προσπάθειες» από τις Αρχές, ανέφερε ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο του Ριάντ, όπου υπεβλήθη σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. «Το Χατζ φέτος ήταν περιορισμένο σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του τελετουργικού παρά τις δύσκολες περιστάσεις», είπε ο 84χρονος βασιλιάς.

Οι προσκυνητές τηρούσαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους λόγω του κορωνοϊού
Οι προσκυνητές τηρούσαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους λόγω του κορωνοϊού / Φωτογραφία: ΑΡ

Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, αφού όπως ανέφεραν οι υγειονομικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, δεν καταγράφηκαν κρούσματα του κορωνοϊού στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα, ενώ οι πιστοί που υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες και υποβάλλονταν σε τακτική θερμομέτρηση, θα μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα μετά το Χατζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προσκύνημα συνήθως στοιχίζει χιλιάδες δολάρια στους προσκυνητές, που κάνουν συχνά οικονομίες επί χρόνια και περιμένουν σε μια μακρά λίστα για να έχουν την ευκαιρία να παραστούν στο Χατζ, αλλά φέτος η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας – λόγω, προφανώς και του περιορισμένου αριθμού τους – κάλυψε τα έξοδα όλων των πιστών, παρέχοντάς τους γεύματα, διαμονή σε ξενοδοχεία και υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ