Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαμογέλασε ειρωνικά όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο βρετανικές στρατιωτικές και αμυντικές εγκαταστάσεις και απάντησε αινιγματικά.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ρωσικό κρατικό μέσο RT, ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το εάν «βρετανικές στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος θα μπορούσαν να γίνουν στρατιωτικοί στόχοι».
Όπως μεταδίδει η Daily Mail, ο Πούτιν απάντησε χαμογελώντας διακριτικά: «Αυτό είναι μυστικό, στρατιωτικό μυστικό».
Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι οποιεσδήποτε «βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις» βρίσκονται στην Ουκρανία αποτελούν «απολύτως» στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις.
Η δήλωση έγινε σε νυχτερινή συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Οι απειλές της Μόσχας
Η τοποθέτηση του Πούτιν έρχεται μετά τις ολοένα και πιο έντονες απειλές της Μόσχας για πλήγματα σε βρετανικές στρατιωτικές και αμυντικές εταιρείες, καθώς το Λονδίνο έχει αυξήσει τη στήριξή του προς την Ουκρανία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε προειδοποιήσει ότι «οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στην Ουκρανία και πέρα από τα σύνορά της» θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ως αντίποινα για ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία με βρετανικά όπλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να παραδώσει στο Κίεβο απόρρητα σχέδια για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται στην Ουκρανία.
Η Ζαχάροβα κατηγόρησε το Λονδίνο ότι βρίσκεται «ένα βήμα μακριά» από τη συνενοχή σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει τρομοκρατία, προειδοποιώντας για «αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες».
Η λίστα με τις βρετανικές εγκαταστάσεις
Τον Απρίλιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δημοσιεύσει λίστα με 23 εγκαταστάσεις στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη, τις οποίες παρουσίαζε ως σημεία που εμπλέκονται στην κατασκευή ουκρανικών drones ή στην προμήθεια εξαρτημάτων τους.
Στη Βρετανία περιλαμβάνονταν διευθύνσεις στο Μίλντενχολ του Σάφολκ, στο Ρούισλιπ του δυτικού Λονδίνου και στο Λέστερ.
Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, είχε δηλώσει: «Η λίστα των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων που κατασκευάζουν drones και άλλο εξοπλισμό είναι μια λίστα πιθανών στόχων για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».
Και πρόσθεσε: «Το πότε τα πλήγματα θα γίνουν πραγματικότητα εξαρτάται από το τι θα ακολουθήσει. Κοιμηθείτε ήσυχα, Ευρωπαίοι εταίροι!».
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει συνέπειες, μετά τις αναφορές ότι βρετανικής κατασκευής drones χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τονίζοντας: «Όσο βαθύτερη είναι η εμπλοκή της, τόσο υψηλότερο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει».