Ρώσος πιλότος επιχείρησε να καταρρίψει αεροσκάφος της RAF -Εκτόξευσε πύραυλο, αλλά αστόχησε - iefimerida.gr

Ρώσος πιλότος επιχείρησε να καταρρίψει αεροσκάφος της RAF -Εκτόξευσε πύραυλο, αλλά αστόχησε

Ρωσικά μαχητικά
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Ted S. Warren
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λεπτομέρειες για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ρωσικό ελικόπτερο επιχείρησε να καταρρίψει αεροσκάφος της RAF, αποκαλύπτει το BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους, αφού θεώρησε ότι είχε άδεια γι' αυτό, ο πρώτος εκ των οποίων αστόχησε. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι το συμβάν προκλήθηκε από «τεχνική δυσλειτουργία», κάτι που αποδέχθηκε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, όμως, το BBC, επικαλούμενο τρεις ανώτατες πηγές Άμυνας με γνώση του συμβάντος, καθώς το αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της RAF υπέκλεψε ρωσικές επικοινωνίες, δίνουν μια πολύ διαφορετική εξήγηση από την επίσημη εκδοχή.

Το αεροσκάφος της RAF -με πλήρωμα έως 30 άτομα- εκτελούσε αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε διεθνή εναέριο χώρο, στις 29 Σεπτεμβρίου 20022, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά SU-27.

Τι φέρεται να έγινε στον αέρα με τα δύο ρωσικά SU-27

Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες δείχνουν ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του δόθηκε άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, μετά από μια διφορούμενη εντολή από ρωσικό επίγειο σταθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυτική πηγή υποστήριξε ότι τα λόγια που άκουσαν οι πιλότοι ήταν τύπου «έχετε τον στόχο». Αυτή η ασαφής φράση ερμηνεύτηκε από τον έναν Ρώσο ως άδεια. Τότε, εκτόξευσε τον έναν πύραυλο, ο οποίος δεν «κλείδωσε» τον στόχο, όπως ανέφεραν στο BBC, το οποίο σχολιάζει: Ήταν αστοχία, όχι δυσλειτουργία.

Αμυντικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι στη συνέχεια ξέσπασε καβγάς μεταξύ των δύο Ρώσων πιλότων. Ο πιλότος του δεύτερου SU-27 θεώρησε ότι δεν είχε δοθεί άδεια να εκτοξεύσει τον πύραυλο και φέρεται να έβρισε τον έτερο πιλότο.

Ωστόσο, ο πρώτος πιλότος φέρεται να ενεργοποίησε έναν ακόμη πύραυλο, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είτε δεν λειτούργησε είτε η εκτόξευσή του ματαιώθηκε.

Το Rivet Joint της RAF διαθέτει αισθητήρες για την υποκλοπή επικοινωνιών. Το πλήρωμα της RAF θα ήταν σε θέση να ακούσει το συμβάν, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για εκείνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύσουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώσουμε τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Άμυνας δεν θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις επικοινωνίες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αποδεχθεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς

Η απάντηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ήρθε τρεις εβδομάδες αργότερα, όταν και επιβεβαίωσε το περιστατικό, αναφέροντας την εξήγηση του ρωσικού υπουργείου, που έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία».

Ο τότε υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, σε δήλωσή του προς βουλευτές στις 20 Οκτωβρίου, μίλησε για «δυνητικά επικίνδυνη εμπλοκή», αλλά αποδέχθηκε τη ρωσική εκδοχή.

«Δεν θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά σκόπιμη κλιμάκωση εκ μέρους των Ρώσων και η ανάλυσή μας συμφωνεί ότι οφειλόταν σε δυσλειτουργία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λόγοι που υπήρξε μυστικότητα

Το BBC, αφού ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, διερωτάται γιατί υπήρχε τόση μυστικότητα σχετικά με το συμβάν, ενώ επισημαίνει ότι οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν σχετικά με το γιατί το υπουργείο Άμυνας ήταν απρόθυμο να δώσει όλες τις λεπτομέρειες.

Αρχικά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήθελε να δημοσιοποιήσει το μέγεθος της συλλογής πληροφοριών και τις λεπτομέρειες των επικοινωνιών που υπεκλάπησαν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να παρασύρει ένα μέλος του ΝΑΤΟ σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Όμως το περιστατικό δείχνει, για άλλη μια φορά, πώς ένα λάθος και ένας λανθασμένος υπολογισμός ενός ατόμου θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε τώρα στο BBC ότι «το περιστατικό αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των πιθανών συνεπειών της βάρβαρης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσος πιλότος βάζει στο στόχαστρο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ σε διεθνή εναέριο χώρο.

Τον Μάρτιο, ρωσικό αεροσκάφος κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τότε, ο Ρώσος πιλότος τιμήθηκε με μετάλλιο, ωστόσο ειδικοί μίλησαν για τυχαίο συμβάν και όχι ικανότητα.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ