Η «οδύσσεια» των Ρώσων για να γλιτώσουν την επιστράτευση του Πούτιν- Συγκλονιστικές μαρτυρίες - iefimerida.gr

Η «οδύσσεια» των Ρώσων για να γλιτώσουν την επιστράτευση του Πούτιν- Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Xιλιάδες Ρώσοι φεύγουν για να γιλιτώσουν από την επιστράτευση που κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Xιλιάδες Ρώσοι φεύγουν για να γιλιτώσουν από την επιστράτευση που κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δική τους «οδύσσεια» ζουν χιλιάδες Ρώσοι στην προσπάθειά τους να γιλιτώσουν από την επιστράτευση που κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το φάντασμα της επιστράτευσης πλανιόταν καιρό στη Ρωσία και οι μνήμες του Β Παγκοσμίου Πολέμου ξύπνησαν όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, καλώντας 300.000 εφέδρους να μπουν στη μάχη για την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο αδέρφια που προσπάθησαν να γλιτώσουν

Μόλις ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε μερική επιστράτευση για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην Ουκρανία, ο Τιμοφέι και ο Αντρέι, δύο αδέλφια από τη Μόσχα, προσπάθησαν να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από τη χώρα. Αλλά μέχρι να συνδεθούν στο διαδίκτυο, οι τιμές είχαν εκτοξευθεί σε τέτοια ύψη που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα τελευταία εναπομείναντα εισιτήρια.

Τελικά βρέθηκαν να κάνουν το μεγάλο ταξίδι οδικώς. Ο πατέρας τους οδήγησε όλη τη νύχτα και διασχίζοντας 700 χιλιόμετρα τους πήγε στο Μινσκ, της γειτονικής Λευκορωσίας. Εκεί, το επόμενο πρωί μπήκαν σε πτήση για την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

«Σκεφθήκαμε ότι ίσως θα αναγκαζόμασταν να διασχίσουμε παράνομα τα σύνορα μέσα από τα δάση εάν δεν μας άφηναν να φύγουμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο 26χρονος Αντρέι, μιλώντας από την Τασκένδη. Και τα δύο αδέρφια θέλησαν να μην δώσουν το επίθετό τους προκειμένου να προστατεύσουν την οικογένειά τους που βρίσκεται πίσω στην πατρίδα τους, επισημαίνει το Reuters

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστράτευση του Πούτιν οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στο να εγκαταλείψουν τη χώρα, συχνά από εναλλακτικές διαδρομές.

«Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον σιωπηρά αλλά όλοι καταλάβαμε τι συνέβαινε»

Ο Κίριλ Πονομαρέφ, ένας 24χρονος δημοσιογράφος από το Βορονέτς κοντά στην Ουκρανία, προσπάθησε να φθάσει στο Γερεβάν της Αρμενίας. Χρειάστηκε να ταξιδέψει μία εβδομάδα με αυτοκίνητο, τρένο και αεροπλάνο, καλύπτοντας πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση του Πούτιν, ο Πονομαρέφ σχεδίαζε να φύγει: είχε ήδη κλείσει εισιτήριο για το Γερεβάν αλλά η πτήση του απείχε ακόμα έξι ημέρες.

Την ημέρα μετά την ομιλία του Πούτιν, ο Πονομαρέφ αποφάσισε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να περιμένει. Ο περιφερειακός κυβερνήτης υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευε στους εφέδρους να φύγουν από την περιοχή. Ο Πονομαρέφ μάζεψε τα πράγματά του μέσα σε λιγότερο από μία ώρα πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι 600 χιλιομέτρων με αυτοκίνητο έως το Βόλγκογκραντ, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Εκεί βρήκε φθηνό εισιτήριο με τρένο για το Τατζικιστάν, που συνήθως μεταφέρει εργαζόμενους μετανάστες της Κεντρικής Ασίας προς και από τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

«Δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς άνδρες σε αυτό το τρένο»

«Η αίσθησή μου ήταν ότι το 90% των ανθρώπων στο βαγόνι μου ήταν Ρώσοι στρατεύσιμης ηλικίας. Ο ένας κοιτούσε τον άλλο σιωπηρά, αλλά όλοι καταλάβαμε τι συνέβαινε», δήλωσε ο ίδιος. «Στα σύνορα, ένας φρουρός ανέβηκε στο τρένο και είπε "Πω-πω, δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς άνδρες σε αυτό το τρένο, πού πάτε όλοι;"», πρόσθεσε. «Όλοι είπαν ότι πήγαιναν να επισκεφθούν συγγενείς, τη γιαγιά ή τη φίλη τους».

Το τρένο χρειάστηκε 17 ώρες για να φθάσει στην πόλη Ατιράου του Καζακστάν, στην Κασπία Θάλασσα. Εκεί, ο Πονομαρέφ βρήκε μια πτήση για την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, το Αλμάτι, περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Από εκεί μπήκε σε πτήση για το Σαρτζάχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις 11 ώρες που πέρασε εκεί, πηγαίνοντας στην παραλία και κάνοντας μπάνιο στον Κόλπο, πριν πετάξει τελικά για το Γερεβάν.

Οι νέοι παράδεισοι των Ρώσων

Η Τασκένδη και το Γερεβάν, όπως και άλλες πρωτεύουσες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που επέτρεπαν την είσοδο Ρώσων χωρίς βίζα, έχουν γίνει πλέον παράδεισοι, ειδικά για ανθρώπους της ρωσικής αστικής μεσαίας τάξης που μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα και είχαν τους πόρους για να διαφύγουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κλείσαμε δωμάτιο σε έναν ξενώνα για δύο εβδομάδες –και κυριολεκτικά όλοι εκεί ήταν Ρώσοι», δήλωσε ο Τιμοφέι, ένας από τους αδελφούς που πήγαν από τη Μόσχα στην Τασκένδη. «Εάν περπατήσεις στην πόλη, βλέπεις πολλούς Ρώσους, πολλούς εργαζόμενους σε εταιρίες τεχνολογίας που κάθονται και εργάζονται σε καφέ».

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Το Ουζμπεκιστάν επιτρέπει στους Ρώσους να παραμένουν στη χώρα χωρίς βίζα για 90 ημέρες και έχει δηλώσει ότι δεν θα απελάσει Ρώσους που φθάνουν εκεί προσπαθώντας να αποφύγουν τη στρατολόγηση. Ο Αντρέι και ο Τιμοφέι σχεδιάζουν να μετακινηθούν στην Τουρκία όπου οι Ρώσοι μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής σχετικά εύκολα.

«Δεν περιμένω να επιστρέψω στη Ρωσία τους επόμενους έξι μήνες ή χρόνο», δήλωσε ο Αντρέι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Πονομαρέφ, τον δημοσιογράφο, το μεγαλύτερο πολιτιστικό σοκ από την μετακίνησή του στο Γερεβάν ήταν το επίπεδο δημοκρατίας και η σχετική ελευθερία του Τύπου, σε σύγκριση με τη Ρωσία όπου είχαν κλείσει όλα τα ανεξάρτητα μέσα.

«Μπορείς να νιώσεις ένα είδος ελευθερίας», δήλωσε. «Νιώθεις ότι είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε.

200.000 χιλιάδες Ρώσοι μόνο στο Καζακστάν από τότε που κηρυξε επιστράτευση ο Πούτιν

Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι πολίτες έφτασαν στο Καζακστάν από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη διαταγή μερικής επιστράτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Καζακστάν, Μαράτ Αχμετζάνοφ.

Από τις 200.000 αφίξεις, περισσότερες από 147.000 έχουν ήδη αναχωρήσει από τον Σεπτέμβριο. Στις 21, δήλωσε ο Αχμετζάνοφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Καζακστάν Kazinform, αναφέρει το CNN.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ Βλάντιμιρ Πούτιν επιστράτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ