Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο - iefimerida.gr

Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

Ουκρανός στρατιώτης στη Μαριούπολη / AP Photo
Ουκρανός στρατιώτης στη Μαριούπολη / AP Photo/Mstyslav Chernov
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στη «σκιά» των συνεχών ρωσικών επιθέσεων και της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία, αναμένεται σήμερα ο τέταρτος κύκλος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου.

Μάλιστα, παρά το διαρκές σφυροκόπημα από πλευράς Ρώσων, οι οποίοι μέρα με τη μέρα σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό στις στρατηγικής σημασίας περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της Μαριούπολης, είναι η πρώτη φορά που αμφότερες οι πλευρές δείχνουν για πρώτη φορά πραγματική αισιοδοξία, συγκρατημένη βεβαίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας

Χθες, «κλείδωσε» αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος αποφασίστηκε να διεξαχθεί σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν σήμερα.

Τον νέο γύρο επαφών επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής και ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας), όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Μάλιστα, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπιδοφόρες εκτιμήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, Ρώσος αντιπρόσωπος, είπε ότι οι συνομιλίες έχουν καταγράψει ουσιαστική πρόοδο. «Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Ωστόσο, καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αισιοδοξία και από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Και οι ΗΠΑ, πάντως, εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική -Απομόνωσαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Βρετανία υποστήριξε ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε αμφίβια απόβαση στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την εξέλιξη των ρωσικών επιθέσεων και της κλιμάκωσής τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις απομόνωσαν την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, αποκλείωντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter, το βρετανικό υπουργείο ανέφερε: «Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, απομονώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία», αλλά και ότι η Μόσχα πραγματοποίησε «μία αμφίβια απόβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω τέτοιες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις δημοσίευσε την τελευταία του ενημέρωση αμυντικών πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «απομονώνουν ουσιαστικά την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη -Κραυγή αγωνίας από την ελληνική ομογένεια

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, παραμένει τραγική.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή της πόλης επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για την πολιορκημένη πόλη δεν έχει φτάσει ακόμη, παραμένοντας κολλημένη στο Μπερντιάνσκ, περίπου 50 μίλια δυτικά, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο...

Το δημοτικό συμβούλιο στη Μαριούπολη προειδοποίησε ότι τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, επισημαίνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

Επίσης, η δημοτική αρχή γνωστοποίησε πως πάνω από 2.100 κάτοικοι στη Μαριούπολη, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης.

Από την πλευρά της, αγωνιώδη έκκληση προς τους απανταχού Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι Ρώσοι ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, λέει το Κίεβο

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται και αναδιατάσσονται προκειμένου να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις, υποστηρίζει η Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις σε Χάρκοβο, Σούμι και Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουχάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια του Χάρκοβο, οι Ρώσοι υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό επιτελείο.

Σοκ από τη ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και από τον θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου

Ολα αυτά, την ώρα που χθες οι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν για ακόμη μία φορά παγκόσμιο σοκ.

Και αυτό διότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ της περιφέρειας του Λβιβ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η εν λόγω επίθεση προκάλεσε τόσο την αντίδραση των ΗΠΑ, όσο και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, επισήμανε με νόημα ότι η εν λόγω επίθεση ξύπνησε το φάντασμα ενός πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας και «αναζωογόνησε» τους ανταγωνισμούς του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ζελένσκι, από τη μεριά του, με ένα δραματικό μήνυμα-ξέσπασμα, υποστήριξε ότι αν το ΝΑΤΟ δεν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τη Ρωσία στον ουκρανικό εναέριο χώρο, τότε είναι ζήτημα χρόνου «οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν σε ΝΑΤΟϊκές χώρες».

Παγκόσμια αίσθηση, ωστόσο προκάλεσε και ο θάνατος του 51χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό, στο Ιρπίν, που έγινε ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε Χάρκοβο και Μικολάιβ

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο Ντενισένκο απάντησε: «Δεν υπάρχει αποκλεισμός προς το παρόν και δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον».

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει τη δήλωση για τις αντεπιθέσεις.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατάστρεψαν όλα τα ρωσικά οχήματα κοντά στη Μελιτόπολη

Συν τοις άλλοις, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι όλα τα στρατιωτικά οχήματα που είχαν συγκεντρώσει οι Ρώσοι κοντά στη Μελιτόπολη (περίπου 200 τον αριθμό) καταστράφηκαν ολοσχερώς από το ουκρανικό πυροβολικό, κοντά στη Βασιλίβκα της Ζαπορίζια, όπως ανέφερε στο Telegram ο υφύπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκεραστσένκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ανατινάχθηκε και το αρχηγείο με την ηγεσία των εισβολέων κοντά στη Μελιτόπολη, που μαχόμασταν για δυο μέρες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ