Ρωσία: Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ύφεση του 2022 θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης - iefimerida.gr

Ρωσία: Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ύφεση του 2022 θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης

Μικρότερη της αναμενόμενης εκτιμά την ύφεση στη Ρωσία το ΥΠΟΙΚ της χώρας
Μικρότερη της αναμενόμενης εκτιμά την ύφεση στη Ρωσία το ΥΠΟΙΚ της χώρας / Φωτογραφία: AP Photo-Maxim Marmur
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλά ερωτήματα δημιούργησε για την οικονομία της Ρωσίας ο πόλεμος που εξαπέλυσε στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με δήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη (15/6) ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, το τρέχον οικονομικό έτος η ύφεση στη χώρα θα είναι σημαντικά λιγότερο βαθιά σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορούμε να πούμε ότι ο πληθωρισμός (στη Ρωσία) θα πρέπει σαφώς να είναι πιο χαμηλός από τις εκτιμήσεις… Είναι πολύ πιθανό ότι θα εξετάσουμε τα στοιχεία του Μαΐου και το βάθος της πτώσης ενδέχεται να είναι λίγο πιο χαμηλό από αυτό που νομίζαμε», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης, στο 9,5% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση, καθώς ο πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση.

Το σχέδιο της Ρωσίας για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παρακάμψει τις κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι, την 1η Ιουνίου είχε γίνει γνωστό πως το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα, στην προσπάθειά του να προχωρήσει κανονικά στις πληρωμές ομολόγων που έχουν εκδοθεί και, ταυτόχρονα, να παρακάμωει τις δυτικές κυρώσει.

Ο Σιλουάνοφ είχε δηλώσει τότε ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται ένα σχέδιο αντίστοιχο του σχεδίου για αγορές φυσικού αερίου, ώστε οι ξένες εταιρείες να αγοράζουν το αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικώ νείχε τονίσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου μηχανισμού, ο οποίος, πρόσθεσε ότι θα είναι έτοιμος και σε λειτουργία στην επόμενη πληρωμή κουπονιού στις 23 Ιουνίου.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ δεν έδωσαν παράταση στην εξαίρεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει πληρωμές ομολόγων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα νομίσματα έως τα τέλη του έτους, με κάποιους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν θα καταφέρει να κάνει τις πληρωμές χωρίς αυτή την αμερικανική εξαίρεση.

Οι κυρώσεις «σημαδεύουν» την οικονομία της Ρωσίας

Επίσης, όπως είχε γίνει γνωστό από τη Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία (Rosstat) στις αρχές του τρέχοντος μήνα, τον Απρίλιο 2022 έναντι του Απριλίου 2021 η αύξηση των τιμών των αγαθών στην αγορά της χώρας προσέγγισε το 17,8%. Επίσης, η προβλεπόμενη πτώση του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να είναι στο 10,4%.

Μέχρι το 2023, η οικονομία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί, καθώς θα προσαρμοστεί στους διακεκομμένους εμπορικούς δεσμούς και στις μειωμένες εισαγωγές. Ωστόσο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στο 1,5% καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική υποκατάστασης εισαγωγών για να αντικαταστήσει πολλές ξένες εταιρείες που εξέρχονται από την αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΔΝΤ προβλέπει πτώση 8,5% το 2022, με απώλεια 2 εκατ. θέσεων εργασίας κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, που επηρεάζονται περισσότερο λόγω της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης διεθνών εταιρειών που βρίσκονται σε αυτές τις πόλεις. Ωστόσο, η κρίση ανεργίας είναι πιθανό να εμφανιστεί σταδιακά, καθώς πολλές εταιρείες προσπάθησαν αρχικά να αποφύγουν τις απολύσεις και αντίθετα μειώνουν τους μισθούς, εισάγοντας περισσότερη μερική απασχόληση ή στέλνοντας προσωπικό σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ