Ανησυχία στην ΕΕ μετά τη νέα περικοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία -Η πρόταση Μητσοτάκη στην Έκτακτη Σύνοδο - iefimerida.gr

Ανησυχία στην ΕΕ μετά τη νέα περικοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία -Η πρόταση Μητσοτάκη στην Έκτακτη Σύνοδο

Ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου
Ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση της Ρωσίας για περαιτέρω περικοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με αναλυτές, συνέτριψε τις όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Η ρωσική Gazprom πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες μέσω της μεγαλύτερης -και μοναδικής- σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Γερμανία, συνθλίβοντας τις ελπίδες ότι η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για τις προμήθειες σιτηρών θα μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ από την πλευρά του το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η διακοπή του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα ζητημάτων συντήρησης και συνέπεια των δυτικών κυρώσεων.

Στο 20% οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία

Επικαλούμενη τις οδηγίες ενός εποπτικού φορέα της ενεργειακής βιομηχανίας, η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 θα μειωθούν στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, με έναρξη από τις 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Πρόκειται για το μισό των ροών που υπήρχαν έως τώρα, οι οποίες αντιστοιχούσαν ήδη μόνο το 40% της κανονικής χωρητικότητας. Η Γερμανία, πάντως, δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποιο τεχνικό λόγο για την τελευταία μείωση.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει το φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, ένα βήμα που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν οδυνηρά υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση αυτόν τον μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρέμβαση-πρόταση Μητσοτάκη για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Με τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο να αλλάζουν συνεχώς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει να προβεί σε νέα παρέμβαση, ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κεντρική ιδέα της ελληνικής πρότασης είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα «φώτα» στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν Οϋρσουλα Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι οικονομίες των κρατών της ΕΕ είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους που μια κρίση φυσικού αερίου σε μια χώρα, όπως η εύπορη Γερμανία, θα επηρέαζε και άλλες εθνικές οικονομίες. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη-μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Το αντικείμενο της Συνόδου θα είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για την επερχόμενη κρίση το χειμώνα, όταν η Ρωσία πιθανώς να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου ή να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τύχουν ευρείας συναίνεσης. «Είμαι βέβαιη ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους», τόνισε. «Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», σημείωσε.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μείωση κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον ερχόμενο Μάρτιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου, προσκρούοντας στις αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Προσπάθειες μείωσης των ελλείψεων στα τρόφιμα μέσω της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών

Όπως είναι ήδη γνωστό, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η παγκόσμια έλλειψη σιταριού είναι μερικές από τις πιο εκτεταμένες επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και απειλούν με πείνα εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες.

Η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η συμφωνία -με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών- για την προσπαθεία μείωσης των ελλείψεων στα τρόφιμα με την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτή την εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που κινούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και προς τις αγορές και δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παρακολούθησης.

Η ρωσική επίθεση στην Οδησσό «διέλυσε» την όποια εμπιστοσύνη στη Μόσχα

Η Μόσχα ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εκτροχιαστεί,πραγματοποιώντας πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας το Σάββατο και υποστηρίζοντας ότι στόχευε μόνο στρατιωτικές υποδομές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την επίθεση ως «βαρβαρότητα» που δείχνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη προς τη Μόσχα.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει πως η πρώτη αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία, ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής, θα μπορούσε να γίνει από το Chornomorsk αυτή την εβδομάδα, με τις αποστολές από τα άλλα λιμάνια που αναφέρονται στη συμφωνία να εκτιμώνται εντός δύο εβδομάδων.

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες 24 ώρες, θα είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την επανέναρξη των εξαγωγών από τα λιμάνια μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Γιούρι Βάσκοφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ