Κρίσιμο ταξίδι Σολτς σε Ουκρανία και Ρωσία εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Κρίσιμο ταξίδι Σολτς σε Ουκρανία και Ρωσία εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία

Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Grad
Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Grad / Φωτογραφία: Russian Defense Ministry Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αποστολή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς σε Κίεβο και Μόσχα σήμερα κι αύριο ήταν ήδη δύσκολη προτού οι ΗΠΑ προειδοποιήσουν ότι ενδεχόμενως να ξεκινήσει κι αυτή την εβδομάδα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης Σολτς στην Ουκρανία θα είναι να ηρεμήσει την ηγεσία της, που έχει εξοργιστεί με την άρνηση του Βερολίνου να παράσχει αμυντικά όπλα στο Κίεβο και να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά αυτοί οι ευαίσθητοι διπλωματικοί ελιγμοί δεν είναι τίποτε μπροστά στο έργο που θα έχει ο Σολτς την επομένη στη Μόσχα, ειδικά μετά τις δραματικές προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία επιτάχυνε τα σχέδια της εισβολής και μπορεί να ξεκινήσει την επίθεση ακόμη και την Τετάρτη, πριν τη λήξη στις 20 Φεβρουαρίου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την απόφαση πολλών δυτικών κυβερνήσεων να καλέσουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης ο Σολτς θα υπογραμμίσει το οικονομικό κόστος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Μόσχα, που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση έκαναν χθες λόγο για μια «πολύ ανησυχητική συνολική εικόνα»« στα ουκρανικά σύνορα, αλλά απέρριψαν την ιδέα ότι η επίσκεψη Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα συνιστά την «ύστατη προσπάθεια» αποτροπής του πολέμου. Τόνισαν, ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταφέρει στη Ρωσία το μήνυμα της «ενότητας ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανίας» αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει το τέλος του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά ο Σολτς έχει δείξει λιγότερο πρόθυμος να προβεί σε ανάλογες δηλώσεις δημοσίως.

Το δύσκολο εγχείρημα του Σολτς στη Μόσχα

Οι επιλογές του Σολτς κατά την επίσκεψή στη Μόσχα είναι περιορισμένς καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιώνει «εγγυήσεις ασφάλειας» από τη Δύση για τη χώρα του, που υπονομεύουν ουσιαστικά την κυριαρχία ανεξάρτητων κρατών στην ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης ο Σολτς θα προτείνει στον Πούτιν διάλογο ώστε να ξεκαθαριστούν απόλυτα οι ανησυχίες της Ρωσίας, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, o Γερμανός καγκελάριος πιθανώς να υπογραμμίσει ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Η εφημερίδα τόνισε ότι στο περιβάλλον του Σολτς συζητήθηκε – όχι ωστόσο ως σαφές σχέδιο – η ιδέα ενός συμβιβασμού, δηλαδή να καθησυχαστεί η Μόσχα ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «την επόμενη δεκαετία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία έχει εκδηλώσει από το 2002 ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση των μελών της Συμμαχίας βάσει προϋποθέσεων, όπως μια λειτουργούσα δημοκρατία στη χώρα και η απουσία «ανεπίλυτων εξωτερικών εδαφικών διαφορών». Ο αντικαγκελάριος και ΥΠ ΟΙΚ της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι «ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου στην Ευρώπη». «Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL, σχετικά με την ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι το ταξίδι του Σολτς στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: «Δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία».

Μπάιντεν-Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματία και την «αποτροπή» έναντι της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι αφού διέταξε την σχεδόν ολική εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «γρήγορα και αποφασιστικά»  σε περίπτωση ρωσικής εισβολής κι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσουν στην οδό της διπλωματίας και της αποτροπής.

«Είδαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες μια δραματική επιτάχυνση στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων και την παράταξη των δυνάμεων αυτών με τέτοιο τρόπο, ώστε θα μπορούσαν ουσιαστικά να εξαπολύσουν στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή. Αλλά φυσικά, περιμένουν την εντολή να ξεκινήσουν. Κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ακριβή ημερομηνία ή ώρα που θα αναλάβουν οποιαδήποτε δράση», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS News. Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Μπάιντεν στο Κίεβο.

Ρώσος διπλωμάτης: «Χεστ…..με για τις κυρώσεις»

Ρώσοι διπλωμάτες, ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν με τις απειλές των δυτικών κυρώσεων. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σουηδία, Βίκτορ Τατάριντσεβ, δήλωσε στη σουηδική εςφημερίδα Aftonbladet ότι δεν ιδρώνει το αφτί της χώρας του για τις οικονομικές επιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συγχωρείστε με για τη γλώσσα μου, αλλά χεστ...με για τις κυρώσεις τους», τόνισε στη συνέντευξή του. «Μας έχουν ήδη επιβληθεί τόσες κυρώσεις, που υπ’ αυτή την έννοια είχαν θετικό αντίκτυο στην οικονομία και τη γεωργία μας. Είμαστε πιο αυτάρκης και καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Δεν έχουμε ιταλικά και ελβετικά τυριά, αλλά μάθαμε να κάνουμε εξίσου καλά ρωσικά τυριά χρησιμοποιώντας ιταλικές και ελβετικές συνταγές. Δεν είναι κάτι θετικό οι νέες κυρώσεις, αλλά όχι τόσο άσχημο όσο το κάνει να ακούγεται η Δύση», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας στη στρατιωτική σκακιέρα

Η Ρωσία επιμένει να διαψεύδει ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πληροφορίες σε δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες Κυριακή μετακινήσεις επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Μόσχα δεν απάντησε σε επίσημο αίτημα της Ουκρανίας να διευκρινίσει το σκοπό των στρατιωτικών ασκήσεων που κάνει στη Λευκορωσία εντός της 48ωρης προθεσμίας που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για την παροχή διαφάνειας και μείωσης του κινδύνου πολέμου. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απάντησε σε ανάλογο αίτημα χωρών της Βαλτικής, λέγοντας πάντως ότι κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις στα εδάφη της βρίσκονται εκεί για να φυλάξουν τα νότια σύνορά της, πράγμα που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν εκεί και μετά τη λήξη των στρατιωτικών ασκήσεων στις 20 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ του στόλου της Βαλτικής πέρασε από τα Στενά του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε την παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο δήλωσε ότι έφθασε το 17ο φορτίο αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην ουκρανική πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυτικές αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς την Ουκρανία

Σε μια κίνηση που απηχεί την εντεινόμενη ανησυχία της Δύσης για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM ακύρωσε μέχρι νεωτέρας πτήσεις προς και από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η ουκρανική εταιρεία charter SkyUp ανακοίνωσε χθες ότι η πτήση της από τη Μαδέιρα της Πορτογαλίας προς το Κίεβο εξετράπη προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, ενώ η ουκρανική υπηρεσία ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας χαρακτήρισε «ζώνη πιθανού κινδύνου» τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και συνέστησε να αποφεύγουν τα αεροπλάνα να πετούν στην περιοχή αυτή από τις 14 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Όλαφ Σολτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ