BBC: Τι σημαίνει η προσάρτηση στη Ρωσία για τις περιοχές της Ουκρανίας -Γιατί έγινε τώρα, τι θα ακολουθήσει - iefimerida.gr

BBC: Τι σημαίνει η προσάρτηση στη Ρωσία για τις περιοχές της Ουκρανίας -Γιατί έγινε τώρα, τι θα ακολουθήσει

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Ρωσίας
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας / AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς θα προσαρτήσει η Ρωσία τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει -μερικώς- όταν αυτές βρίσκονται εν μέσω πολεμικών συρράξεων;

Αυτό αναρωτιέται ο συντάκτης της ανάλυσης του BBC και προσπαθεί στη συνέχεια στο δημοσίευμά του να εξηγήσει γιατί ο Πούτιν προχώρησε τώρα σε αυτήν την κίνηση, ενώ περιγράφει και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί τώρα;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γράφει το BBC, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά για τον Πούτιν.

Οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει μια ισχυρή επίθεση στα ανατολικά και έχουν ήδη αρχίσει να καταλαμβάνουν περιοχές, πλήττοντας την κυριαρχία της Μόσχας στα εδάφη αυτά.

Προηγήθηκαν, και στις τέσσερις αυτές περιοχές, τα λεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα ως απάτη. Εξάλλου, προέκυψαν καταγγελίες για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων αλλά και βίντεο που έδειχναν ένοπλους στρατιώτες που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να συγκεντρώσουν ψήφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσαρτώντας τις ανατολικές περιοχές καθώς και τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στον νότο, ο Πούτιν θα είναι σε θέση να στείλει τους άνδρες που επιστρατεύτηκαν πρόσφατα σε μια γραμμή μετώπου που η Μόσχα λέει ότι έχει μήκος πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια). Αλλά μπορεί επίσης να απειλήσει τη Δύση, εάν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία με πυραύλους που χρησιμοποιούνται εναντίον περιοχών που έχει πλέον χαρακτηρίσει ρωσικό έδαφος.

Ακριβώς όπως η Κριμαία;

Η διαδικασία μοιάζει με αντίγραφο των κινήσεων που έκανε ο Πούτιν τον Μάρτιο του 2014, όταν άρπαξε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία, προκήρυξε δημοψήφισμα, που καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, και στη συνέχεια προσάρτησε την περιοχή ούτως ή άλλως, μέσω ακριβώς της ίδιας διαδικασίας.

Υπάρχει όμως μια διαφορά, λέει το BBC... Η Κριμαία καταλήφθηκε με λίγη αιματοχυσία και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, και οι τέσσερις περιοχές που τώρα προσαρτώνται στη Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει στα χέρια της Ουκρανίας. Μαζί αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ανατολικές περιοχές κατέχονται εν μέρει από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014, αλλά μετά από επτά μήνες πολέμου μόνο το 60% του Ντονέτσκ μπορεί να διεκδικηθεί από τη Ρωσία, και το Λουχάνσκ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χάσουν, μέσα σε λίγες ώρες, τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν.

Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Ζαπορίζια διοικείται από την Ουκρανία, αν και είναι προσβάσιμη σε ρωσικούς πυραύλους, και οι ουκρανικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα μίλια από την πόλη Χερσώνα.

Πώς μπορεί κανείς, λοιπόν, να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές που δεν ελέγχει καν; Όποια και αν είναι η απάντηση, ο ηγέτης της Ρωσίας έχει σαφώς βιαστεί να δράσει, ανακοινώνοντας τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα χωρίς καμία ειδοποίηση.

Στην ομιλία του για την προσάρτηση, ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να παύσει τις επιθέσεις και να επιστρέψει στις συνομιλίες, αλλά ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν μια επίθεση κατά της Δύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε προσαρτημένο έδαφος θα θεωρηθεί πράξη επιθετικότητας.

Τι θα αλλάξει μετά τη ρωσική προσάρτηση;

Τι πρόκειται να αλλάξει μετά τη ρωσική προσάρτηση δεν είναι ακόμη σαφές, εξηγεί το BBC. Ακόμη και ο Πεσκόφ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πού θα χαράξει η Ρωσία τα νέα της σύνορα στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλη την περιοχή του Ντονέτσκ ως μέρος της Ρωσίας. Όσο για εκείνα τα μέρη που δεν βρίσκονται υπό κατοχή, είπε ότι αυτά θα πρέπει να «απελευθερωθούν».

Πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου, η Ρωσία αναγνώριζε το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών ως ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες» και τώρα η Μόσχα θα τις ορίσει ως ρωσικό έδαφος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε το ίδιο με τις δύο νότιες περιοχές, πριν από την τελετή που διοργάνωσε στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου.

Τώρα, θα υποβάλει τις συνθήκες προσάρτησης στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου και θα μιλήσει την επόμενη εβδομάδα, πριν από τα 70ά του γενέθλια, την επόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια, η προσάρτηση μπορεί να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς αντιδρά η Ουκρανία στην προσάρτηση της Ρωσίας;

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απάντησε στις κινήσεις προσάρτησης της Ρωσίας επιδιώκοντας την ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή από την αρχή του πολέμου, όταν ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πιέζει για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία λόγω της ανησυχίας του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να πείσει κάθε κράτος-μέλος να συμφωνήσει, και η Τουρκία δεν είναι πολύ πιθανό να το κάνει, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ζελένσκι κατέστησε επίσης σαφές ότι η προσάρτηση δεν θα φέρει στο Κρεμλίνο αυτό που ελπίζει: «Η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει οποιοδήποτε μέρος της γης μας».

Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η στιγμή;

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι βρίσκεται τώρα στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη, αλλά η αντιδυτική ρητορική του έχει φτάσει σε νέο επίπεδο. Σαφώς θέλει η Δύση να καταλάβει ότι η Μόσχα θα θεωρεί τις επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά πόσο μεγάλη κλιμάκωση είναι αυτή στο πεδίο της μάχης -και όχι μόνο;

Ο Πούτιν έχει ήδη απειλήσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία του ρωσικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε. Και ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση, περισσότερο και απ’ ό,τι με την Ουκρανία.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας απέρριψε παλιότερα την πυρηνική απειλή, ως «συνεχή ρητορική Ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών», αλλά στη συνέχεια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λαμβάνει υπόψη τις απειλές της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει σε διάφορες περιπτώσεις δηλώσει ότι δεν απειλεί με πυρηνικά και έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει το ζήτημα και τις δηλώσεις για χρήση «όλων των μέσων» από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει δηλώσει ότι οι αναφορές σε πυρηνικά όπλα προέρχονται «από ανεύθυνους» και προέτρεψε όλους να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα. Ωστόσο, έχουν υπάρξει σαφείς αναφορές σε πυρηνικά όπλα από Ρώσους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ