Ο πρόεδρος της Gazprom ζει στο πιο ακριβό σπίτι της Ρωσίας -Σαν τον... Λευκό Οίκο, αξίας 240 εκατ. δολαρίων - iefimerida.gr

Ο πρόεδρος της Gazprom ζει στο πιο ακριβό σπίτι της Ρωσίας -Σαν τον... Λευκό Οίκο, αξίας 240 εκατ. δολαρίων

Gazprom Αλεξέι Μίλερ
Ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με έρευνα, ο επικεφαλής της Gazprom εμπλέκεται σε σχήματα διαφθοράς που του επιτρέπουν να πλουτίζει σε βάρος της εταιρείας.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Project» και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι από το «Μέτωπο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBC), με τίτλο «Καπάτσοι».

Σύμφωνα με αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε ευρείας κλίμακας σχήματα διαφθοράς, που επιτρέπουν στον διευθύνοντα σύμβουλο να πλουτίζει σε βάρος της εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικεφαλής του τμήματος ερευνών του FBC, Μαρία Πεφτσίχ, ανέφερε ότι μέρος της έρευνας έγινε από κοινού με τον ιστότοπο «Project».

«Ήδη περισσότερο από 15 χρόνια ομάδα αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υλοποιούσε μυστικούς επιχειρηματικούς στόχους, ξεκινώντας από τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, έως την απόκτηση μεριδίων στα πιο υποσχόμενα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom.

«Απύθμενο πορτοφόλι» η Gazprom, εξαιτίας του Πούτιν

»Μεγάλο μέρος της πολυτελούς περιουσίας που έχει αποκτήσει αυτή η ομάδα των ''χρυσών συνταγματαρχών'' καταλήγει στην κατοχή του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ», υποστηρίζει συγκεκριμένα το Project.

Η FBC ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει μετατρέψει την Gazprom σε «απύθμενο πορτοφόλι».

Το ένα από τα σπίτια του επικεφαλής της Gazprom στη Ρωσία / Φωτογραφία: theins.ru
Το ένα από τα σπίτια του επικεφαλής της Gazprom στη Ρωσία / Φωτογραφία: theins.ru
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To Project και το (FBC) αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έχει σπίτι αξίας 240 εκατ. δολαρίων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μια ομάδα υψηλόβαθμων μελών των υπηρεσιών ασφαλείας κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. δολαρίων προς όφελος του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Η ανάλυση των πτήσεων «πρόδωσαν» τον Μίλερ

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο Μίλερ ζει στον οικισμό Greenfield, στην περιοχή Istra της περιφέρειας της Μόσχας. Το κτήμα βρίσκεται σε οικόπεδο 68 στρεμμάτων. «Μπορεί να είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία», σημειώνει το Project.

Η έρευνα επικαλείται ως αποδεικτικά στοιχεία την ανάλυση των πτήσεων που έκανε ο Μίλερ, καθώς και οικονομικά αρχεία που δείχνουν ότι η σύζυγος του Μίλερ αγόρασε το εν λόγω σπίτι.

«Σε όλες τις πτήσεις του Μίλερ βρήκαμε ένα μοτίβο. Όπου κι αν πηγαίνει, με όποιο αεροπλάνο κι αν πετάει, του δίνεται ο ίδιος αριθμός πτήσης: όταν φεύγει από τη Μόσχα 4G9611 και όταν επιστρέφει 4G9612. Αυτό προκύπτει από τις βάσεις δεδομένων των πτήσεων που διέρρευσαν», αναφέρει το FBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Project επισήμανε ότι το κτήμα στεγάζει επίσης έναν στάβλο. «Εξάλλου, ο Μίλερ είναι παθιασμένος με τις ιπποδρομίες. Ο επικεφαλής της Gazprom κατέχει αρκετά άλογα ιπποδρομιών που κερδίζουν τακτικά κούρσες και το 2012 ο Μίλερ προήδρευσε του διοικητικού συμβουλίου της JSC Russian Hippodromes», προσθέτει το Project.

Στην έρευνα του Project αναφέρεται ότι, υπό την καθοδήγηση του Μίλερ, τα προσοδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του μονοπωλίου φυσικού αερίου έχουν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται στενά με τον Πούτιν. Πρόκειται στην ουσία για τις εταιρείες Sibur, Stroitransgaz και Sogaz.

Στο 1 δισ. δολάρια ανέρχεται η ακίνητη περιουσία του επικεφαλής της Gazprom

Η έρευνα αναφέρεται σε πολυάριθμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων σπίτια και οικόπεδα στα περίχωρα της Μόσχας και στο Σότσι, διαμερίσματα στο κέντρο της Μόσχας και το ανακτορικό συγκρότημα «Μίλεργκοφ» στην Ίστρα.

Αν και τα ακίνητα αυτά ανήκουν τυπικά σε τρίτα πρόσωπα, η έρευνα ισχυρίζεται ότι τα χρησιμοποιεί προσωπικά ο Μίλερ και η Μαρίνα Γιεντάλτσεβα, η οποία αναφέρεται ως «σύζυγος» του Μίλερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ισχυρίζεται η έρευνα του FBC, o Μίλερ και η Γιεντάλτσεβα έχουν κάνει πολιτικό γάμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τόπο διαμονής και τα οικονομικά τους. Η Γιεντάλτσεβα υπήρξε πρώην γραμματέας του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν συνεχεία συνεργάτης του Κρεμλίνου, όπου επί χρόνια ήταν υπεύθυνη για το πρωτόκολλο της προεδρίας.

Ο ιστότοπος Project στην έρευνά του εκτιμά ότι ακίνητη περιουσία, που ελέγχεται από τον κατάσκοπο Σεργκέι Τρεγκούμπ, ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ισχυρίζεται ότι «ένα σημαντικό τμήμα αυτών των περιουσιακών στοιχείων ο Τρεγκούμπ το διαχειρίζεται προς όφελος της οικογένειας Μίλερ. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης στην έρευνά του ότι στις εταιρείες του Τρεγκούμπ περιήλθε ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Yukos μετά τη διάλυσή της και, επικαλούμενος διάφορες πηγές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Τρεγκούμπ και οι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας, που σχετίζονται μαζί του, δεν δούλευαν μόνο για λογαριασμό του Μίλερ, αλλά και για λογαριασμό της ηγεσίας της χώρας.

Στην έρευνα του FBC αναφέρονται λεπτομερώς τα διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το ανάκτορο στον οικισμό Greenfield, στα περίχωρα της Μόσχας. Αναφορά γίνεται επίσης και στη βιογραφία του Μίλερ, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν συνεργάτης της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πούτιν.

Ο ίδιος ο Αλεξέι Μίλερ ή η Gazprom δεν προέβησαν σε καμία δήλωση σχετική με την έρευνα. Σήμερα, που η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μίλερ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο, αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: Poject,Novaya gazeta.europe, Svoboda.org

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ