Ο πόλεμος των drones: Ρωσία-Ουκρανία διεξάγουν τον πρώτο πόλεμο πλήρους κλίμακας της νέας εποχής

Στρατιώτες ελέγχουν την εξέλιξη στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας μέσω drones / Φωτογραφία: AP

Τα -συνήθως μικρά, φθηνά, εμπορικά drones- είναι που κάνουν τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία μοναδικό, παρέχοντας πρωτοφανή ορατότητα και οξύνοντας την ακρίβεια των κανονικά ανακριβών πυρών πυροβολικού.

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με ρωσικά τανκ να περνούν στα σύνορα της Ουκρανίας, χαρακώματα τύπου Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη γη και σοβιετικό πυροβολικό να σφυροκοπά το μέτωπο παίρνει τώρα μια πιο σύγχρονη διάσταση: στρατιώτες που παρατηρούν το πεδίο της μάχης σε μια μικρή δορυφορική οθόνη ενώ τα drone μεγέθους παλάμης πετούν σχεδόν αόρατα.

Με εκατοντάδες αναγνωριστικά και επιθετικά drones να πετούν καθημρινά πάνω από την Ουκρανία, ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε έναν διαγωνισμό της ψηφιακής εποχής για τεχνολογική υπεροχή στους ουρανούς. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνταν συνήθως από τη μία πλευρά σε εν πολλοίς αδιαμφισβήτητο εναέριο χώρο για να εντοπίσουν και να χτυπήσουν στόχους -για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

Στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, τα drones ενσωματώνονται σε κάθε φάση

Στη μάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα drones ενσωματώνονται σε κάθε φάση της μάχης, με εκτεταμένους στόλους, αεράμυνες και συστήματα εμπλοκής σε κάθε πλευρά. Είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από απόσταση -ο εχθρός συχνά είναι μίλια μακριά- και τίποτα δεν γεφυρώνει το χάσμα καλύτερα από τα drones, δίνοντας στη Ρωσία και την Ουκρανία τη δυνατότητα να βλέπουν και να επιτίθενται η μία στην άλλη χωρίς να πλησιάσουν ποτέ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει drones για να χτυπήσουν στόχους μακριά από τις μάχες -για παράδειγμα στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, και στη συνοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με πολλούς Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χτυπήσει τις κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αυτοεκρήγνυνται -ένα φθηνό υποκατάστατο των πυραύλων υψηλής ακρίβειας.

Τα drones έχουν γίνει τόσο κρίσιμα για την επιτυχία στο πεδίο της μάχης που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουν άλλα drones.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας με drones περιορίζουν τη δυνατότητα της Ρωσίας για αντεπίθεση

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν η Ουκρανία ξεκινήσει μια επίθεση για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, ένα ουκρανικό αναγνωριστικό drone πέταξε μέσα από ένα κενό μεταξύ δύο συστημάτων παρεμβολής κοντά στα ρωσικά σύνορα. Πέρασε στη Ρωσία και στράφηκε βόρεια στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου η Ρωσία φυλάσσει εξοπλισμό για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην ανατολική Ουκρανία.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε μια βάση για τα μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη (UAV) της Μόσχας και η επίθεση επέφερε πλήγμα στην ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να δουν την ουκρανική επίθεση και να αντεπιτεθούν.

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί ανέπτυξαν αναγνωριστικά UAV για να μαρκάρουν τις συντεταγμένες των ρωσικών θέσεων διοίκησης, μπαταρίες πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αποθήκες πυρομαχικών. Στη συνέχεια, καθώς τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης που παρείχε η Δύση επιτίθεντο σε αυτούς τους στόχους, τα drones πετούσαν ξανά, ανακατευθύνοντας τη βολή του πυραύλου σε πραγματικό χρόνο ή επιβεβαιώνοντας ότι χτύπησε τον στόχο. Κάποιες φορές, μάλιστα, τα μαχητικά drones πραγματοποιούσαν εκείνα το χτύπημα.

Τα drones, παράγοντες για την υποχώρηση της Ρωσίας στη Χερσώνα και το μέλλον του πολέμου

Τα ουκρανικά πλήγματα αποδυνάμωσαν τους Ρώσους και έθεσαν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες. Όταν αυτό συνέβη, τα drones πέταγαν ξανά, επιτρέποντας στον διοικητή της επιχείρησης να παρακολουθεί την πρόοδο των στρατευμάτων σε ζωντανή μετάδοση. «Είχαμε την πλήρη εικόνα του αγώνα», είπε ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrsky, διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα ήταν μια εκπληκτική ρωσική υποχώρηση στη Χερσώνα. «Δύο κύριες εξελίξεις πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον του πολέμου», δήλωσε ο Samuel Bendett, στρατιωτικός αναλυτής στην ερευνητική ομάδα CNA με έδρα τη Βιρτζίνια. «Η διάδοση και η διαθεσιμότητα πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μεγαλύτερης εμβέλειας, πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις και η απόλυτη ανάγκη ύπαρξης φθηνών τακτικών drones για επιχειρήσεις άμεσης υποστήριξης».

Στην Ουκρανία, αυτό το μέλλον είναι τώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ