Ρωσία: Φοβούνται λιποταξίες από το μέτωπο της Ουκρανίας -Το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει τα ζόρια του Πούτιν

Τραυματισμένοι στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Kostiantyn Liberov

Μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης της Ρωσίας υποδηλώνουν-αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, σήμερα, Τρίτη (20.9), το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο με αυστηρότερες ποινές για μια σειρά εγκλημάτων, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή πολεμικών καταστάσεων.

Είναι προφανές ότι η αυστηροποίηση ποινών για τέτοιου είδους αδικήματα ενισχύουν τις πληροφορίες ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή «κόλλησε» με την εισβολή στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο όταν έρχεται αντιμέτωπη με την ευρεία αντεπίθεση των Ουκρανών στις ανατολικές κατεχόμενες επαρχίες.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, τη Δούμα, έρχεται εν μέσω συζήτησης στο εσωτερικό της Ρωσίας για πιθανή γενική επιστράτευση, ένα βήμα που θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Έγκλημα η οικειοθελής παράδοση

Σύμφωνα με αντίγραφο του νομοσχεδίου, το οποίο είδε το Reuters, «η οικειοθελής παράδοση» θα αποτελεί έγκλημα για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και θα τιμωρείται με 10ετή φυλάκιση.

«Η αυθαίρετη εγκατάλειψη μονάδας ή τόπου υπηρεσίας, καθώς και η μη εμφάνιση για υπηρεσία για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς σοβαρό λόγο, που διαπράττεται από στρατεύσιμο ή συμβασιούχο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ή στρατιωτικού νόμου, σε καιρό πολέμου ή σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης ή πολεμικών επιχειρήσεων, τιμωρείται με φυλάκιση από πέντε έως δέκα έτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι έφεδροι στρατιώτες σε στρατόπεδα εκπαίδευσης είναι ποινικά υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά, όπως και οι στρατιώτες που έχουν υπογράψει συμβάσεις.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση για εθνική επιστράτευση προς ενίσχυση της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι μερίδα Ρώσων πολιτικών και εθνικιστών έχει ζητήσει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με τον Andrei Aleksandrovich Klishas, μέλος της Ρωσικής Κυβερνητικής Γερουσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα εξετάσει τις προτάσεις στη συνεδρίασή της αύριο, 21 Σεπτεμβρίου.

Οι συνέπειες του νέου νομοσχεδίου της ρωσικής κυβέρνησης

Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για εγκλήματα όπως η λιποταξία και η ανυπακοή εντείνουν τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Παράλληλα, μαρτυρούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Πούτιν στο ρωσικό μέτωπο, οι οποίες «γέννησαν» την ανάγκη για αυτήν την αυστηροποίηση.

Οι ήττες των τελευταίων ημερών σε περιοχές του Χαρκόβου ίσως αποτέλεσαν το έναυσμα, με τη ρωσική πλευρά να παραδέχεται πως έχασε βασικές πόλεις σε εκείνη την περιοχή.

Δημοψηφίσματα για ένταξη Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συντονίζονται για να οργανώσουν δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές για την ένωση με τη Ρωσία. Παράλληλα, οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα -η Χερσώνα και η Ζαπορίζια- αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει όλη την επαρχία Λουχάνσκ υπό τον έλεγχό τους. Μεγάλες περιοχές που διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και το Κίεβο ελέγχει περιοχές τόσο στη Χερσώνα όσο και στη Ζαπορίζια.

«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξηγεί ο Μεντβέντεφ.

Η προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία δίνει ακόμη μια δικαιολογία στη Μόσχα για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.

Κατάρρευση του ρωσικού χρηματιστηρίου -Βουτιά εξαμήνου στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Με την αναζωπύρωση των φόβων για επιβολή στρατιωτικού νόμου, αλλά και εν όψει των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία, ο δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου κατέρρευσε σήμερα, χάνοντας 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments, Κιρίλ Κομάροφ, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο «αντίθετος άνεμος» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενισχύεται, τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να υπογράψουν ένα πλαφόν που θα τους έδινε πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλες βασικές υπηρεσίες μόνο εάν η καταβληθείσα τιμή είναι χαμηλότερη από το μελλοντικά καθορισμένο όριο. Παρόλο που οι βασικοί πελάτες -η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία- είναι απίθανο να εγκρίνουν το σχέδιο, το πλαφόν μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους ισχύ έναντι της Ρωσίας για μελλοντικές αγορές.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού μειώθηκαν απότομα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς επλήγησαν πρώτα από μια καταιγίδα στον Ειρηνικό και στη συνέχεια από μια ανεξήγητη μείωση των αποστολών από τη Βαλτική.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι ροές προς τους μεγάλους αγοραστές της Ασίας -την Κίνα και την Ινδία- δεν αντισταθμίζουν τη μείωση του όγκου προς την Ευρώπη.

Εάν οι αποστολές δεν ανακάμψουν, το πλήγμα στα έσοδα του Κρεμλίνου από τους χαμηλότερους όγκους θα επιδεινωθεί σύντομα από μια νέα πτώση στους συντελεστές εξαγωγικών δασμών, οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν κατά 15% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ