Η Ρωσία απάντησε στις επικρίσεις Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή: «Δεν καίγεται μόνο η τούνδρα, αλλά και τα δάση στην Καλιφόρνια»

Φωτιά στην Καλιφόρνια / Φωτογραφία: AP Photo-David Goldman

Στις επικρίσεις από αμερικανικής πλευράς για την κλιματική αλλαγή, απάντησε με καυστικό τρόπο η Ρωσία, αναφερόμενη στις φωτιές που καίνε σταθερά την Καλιφόρνια.

Η Μόσχα υπερασπίστηκε την Τετάρτη (3/11) τις ενέργειές της σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μετά την κριτική που άσκησε ο Τζο Μπάιντεν, και δήλωσε ότι μια πιθανή δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γλασκώβη, ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας επειδή δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως, κατηγορώντας τους για έλλειψη ηγεσίας. Εκείνοι απάντησαν, σημειώνοντας πως «οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια».

«Κυριολεκτικά, η τούνδρα καίγεται. Ο Πούτιν έχει σοβαρά κλιματικά προβλήματα και δεν λέει τίποτα για την προθυμία του να κάνει κάτι», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, υπενθύμισε στον Τζο Μπάιντεν τις φωτιές στα δάση της Καλιφόρνιας, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι μόνον η απέραντη άγρια τούνδρα της Ρωσίας, αλλά και τα δάση της Καλιφόρνιας που καίγονται ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η τούνδρα πράγματι, καίγεται, αλλά μην ξεχνάτε ότι καίγονται τα δάση και στην Καλιφόρνια και στην Τουρκία και σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτές ακριβώς είναι οι ίδιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι» δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσέθεσε ακόμη ότι «η Ρωσία με βάση μερικές παραμέτρους είναι αντιμέτωπη με ακόμη πιο σοβαρές κλιματικές προκλήσεις, από άλλες χώρες. Και αυτές αφορούν τους ρυθμούς θέρμανσης της Αρκτικής και όχι μόνο».

«Με μια παρόμοια τοποθέτηση του ζητήματος δεν συμφωνούμε», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν, για να προσθέσει ότι η χώρα του «έχει μια αρκετά υπεύθυνη στάση, και συγκεκριμένα σχέδια δράσης προς την κατεύθυνση αυτή. Στην εν λόγω περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι για όλα αυτά δεν ενημέρωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο όταν μιλούσε για την μη συμμετοχή της Ρωσίας (στην διάσκεψη για το κλίμα της Γλασκώβης)».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι πρόεδροι θα έχουν τις επόμενες συνομιλίες -για τη χρησιμότητα των οποίων έχουμε ήδη συμφωνήσει, όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως- νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να πει στον πρόεδρο Μπάιντεν τι κάνουμε για το κλίμα».

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο και η Ρωσία δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άλλη μία πριν από το τέλος του έτους.

Παρά την αμοιβαία δυσπιστία και τον μακρύ κατάλογο των διαφορών, οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει επαφές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, με τους οποίους είχε συνομιλίες, τις οποίες ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικές για τις διμερείς σχέσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ