Κραυγή αγωνίας των πολιτικών κρατουμένων της Ρωσίας - Ζητούν να απελευθερωθούν μαζί με Ουκρανούς ομήρους - iefimerida.gr

Κραυγή αγωνίας των πολιτικών κρατουμένων της Ρωσίας - Ζητούν να απελευθερωθούν μαζί με Ουκρανούς ομήρους

Συγκέντρωση πολιτών στη Γερμανία που ζητούν μία «Ρωσία χωρίς πόλεμο» και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
Συγκέντρωση πολιτών στη Γερμανία που ζητούν μία «Ρωσία χωρίς πόλεμο» και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου έστειλαν 11 φυλακισμένοι Ρώσοι αντιφρονούντες, ζητώντας μαζική απελευθέρωση των Ρώσων πολιτικών κρατουμένων και των Ουκρανών ομήρων.

Το αίτημα που αφορά συνολικά περί τους 10.000 ανθρώπους αφορά ένταξη της μαζικής απελευθέρωσης στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας συνομολογηθεί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο.

Στη επιστολή, που δημοσιεύεται μέσω του Reuters, οι Ρώσοι αντιφρονούντες δηλώνουν ότι μαζί με τους αιχμαλώτους πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες κρατούνται όμηροι από την Ρωσία, κυρίως σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλούμε και τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν αμέσως σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων βάσει του σχήματος «όλοι αντί όλων», περιλαμβανομένων των πολιτών ομήρων», αναφέρεται στην επιστολή.

Έμπειροι διανοούμενοι και νεαροί ακτιβιστές ανάμεσα στους υπογράφοντες

Μεταξύ των υπογραφόντων, ο Αλεξέι Γκορίνοφ, 63 ετών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ρώσος πολίτης που φυλακίστηκε το 2022 βάσει των νόμων που ίσχυσαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που καθιστούν έγκλημα την διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η νεότερη που υπογράφει την επιστολή είναι η Ντάρια Κοζίρεβα, 19 ετών, η οποία καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών για την χρησιμοποίηση γκράφιτι και ποιημάτων του 19ου αιώνα για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 από μας - Ρώσοι πολιτικοί κρατούμενοι και όμηροι ουκρανοί πολίτες. Τιμωρούμαστε για ένα πράγμα - για την στάση μας ως πολίτες», γράφουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει τον αριθμό αυτόν.

Οι αντιφρονούντες ζητούν «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των αρρώστων που πεθαίνουν στις ρωσικές φυλακές».

Η επιστολή του έλαβε την υποστήριξη του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ. Στο μήνυμά του και στο κείμενο της επιστολής απευθύνεται έκκληση προς τους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλους να αναλάβουν δράση.

Κανείς δεν ξέρει τί περιέχει το «μνημόνιο» που πρότειναν οι Ρώσοι στους Ουκρανούς

Κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, η Ρωσία επέδωσε στην Ουκρανία μνημόνιο με το οποίο προτείνεται «αμοιβαία αμνηστία πολιτικών κρατουμένων και απελευθέρωση κρατούμενων πολιτών» ως ενδεχόμενη προϋπόθεση για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Όταν ερωτήθηκε για την μορφή της πρότασης και τον αριθμό των ανθρώπων που καλύπτει, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα: «Δεν συζητούμε δημοσίως το…περιεχόμενο του μνημονίου, το οποίο δεν έχουμε καν συζητήσει με την ουκρανική πλευρά ακόμη. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση δια των μέσων ενημέρωσης μόνο ζημιά θα επιφέρει στην διαδικασία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας τις συνθήκες της φυλάκισής τους, οι ένδεκα Ρώσοι αντιφρονούντες γράφουν: «Οι έννοιες της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας είναι απούσες από την σημερινή Ρωσία· όποιος τολμά να σκεφτεί με κριτικό τρόπο μπορεί να καταλήξει πίσω από τα κάγκελα».

Οι κατηγορούμενοι σε πολιτικές υποθέσεις δεν έχουν την ευκαιρία μίας δίκαιης δίκης και δεν αθωώνονται ποτέ. Όταν βρεθούν στην φυλακή, οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο και διατρέχουν τον κίνδυνο καταγγελίας τους από άλλους κρατουμένους, πράγμα που στην περίπτωση του Γκορίνοφ οδήγησε στην επιβολή επιπλέον τριάμισι ετών φυλάκισης.

Οι άλλοι υπογράφοντες είναι ο κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι, ο μαθηματικός Αζάτ Μιφτάχοφ, ο ποιητής Αρτέμ Καμαρντίν και οι ακτιβιστές Ανα Αρχιπόβα, Βλαντίμιρ Ντιμνίν, Ντμίτρι Πχελίντσεφ, Αντρέι Τροφίμοφ, Ιλιά Σακούρσκι και Αλεξάντερ Σεστούν.

Η Έλενα Φιλίνα, εξόριστη πολιτικός της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε τις υπογραφές των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται διασπαρμένοι στο αχανές σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας, δήλωσε στο Reuters ότι οι φυλακισμένοι θεωρούν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να απελευθερωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν υπογραφούν ειρηνευτικές συμφωνίες χωρίς να περιλάβουν την αμνήστευσή τους, την ανταλλαγή ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο απελευθέρωσης, το παράθυρο της ευκαιρίας θα κλείσει για πολύ καιρό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ