Ρωσία: Αναγνωρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ «στα σημερινά τους όρια» - iefimerida.gr

Ρωσία: Αναγνωρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ «στα σημερινά τους όρια»

rosos
Ρώσοι στρατιώτες σε ετοιμότητα κοντά στα ουκρανικά σύνορα / Russian Defense Ministry Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ» σε εκείνα τα όρια στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Αυτό διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους, κοινή συναινέσει.

Αμφίσημες οι ρωσικές δηλώσεις για τα σύνορα

Tα εδάφη που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών είναι λιγότερο από τα μισά των συνολικών εδαφών των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά οι δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες», διεκδικούν την κυριαρχία επί ολόκληρων των περιοχών. Το καλοκαίρι του 2014 ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο πολλών πόλων, που είχαν καταλάβει αρχικά οι αντάρτες. Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις δύο δημοκρατίες σε αυτά τα όρια, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης για την εκ νέου κατάληψή τους.

Τα μηνύματα από τη Μόσχα για το κατά πόσον οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες αναγνωρίζονται στα σημερινά ή τα «επιθυμητά» σύνορά τους, είναι αμφιλεγόμενα, όπως αποκαλύπτει κι ο απίστευτος διάλογος δημοσιογράφων με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ:

CNN: Αναφορικά με την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών δημοκρατικών Ντονιέτσκ και Λουγχάνσκ, πείτε μου, μιλάμε για την αναγνώρισή τους στα σημερινά, de facto ΄όριά τους ή για τα σύνορα ολόκληρων των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ; Εξ’ όσων αντιλαμβανόμεθα, διαφέρουν κάπως…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πεσκόφ: Στα όρια που οι ίδιες ανακήρυξαν.

CNN: Που τα ανακήρυξαν πότε;

Πεσκόφ: Όταν ανακηρύχθηκαν αυτές οι δύο δημοκρατίες.

CNN: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο ακριβής;

Πεσκόφ: Όχι, δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

Ekho Moskvy: Σ’ εκείνα που βρίσκονται σήμερα ή εκείνα που ανακήρυξαν;

Πεσκόφ: Λοιπόν, σε εκείνα που ανακήρυξαν και βρίσκονται.

Ekho Moskvy: Δηλαδή, τα σημερινά σύνορα;

Πεσκόφ: Δεν έχω κάτι να προσθέσω.

BBC News: Μπορείτε να το αποσαφηνίσετε; Δεν καταλαβαίνω, η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών εννοεί τα σύνορα που υφίστανται τώρα ή εκείνα που ανακήρυξαν οι ίδιες;

Πεσκόφ: Εντός των ορίων στα οποία ανακηρύχθηκαν αυτές οι δημοκρατίες

BBC News: Το 2014; Δηλαδή ολόκληρες τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ;

Πεσκόφ: Σ’ αυτή την περίπτωση έχω πει ό,τι μπορώ για το θέμα αυτό.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», Ντένις Πουσίλιν είπε σήμερα ότι η Ρωσία αναγνώρισε στα ευρύτερα σύνορά του το Ντονιέτσκ, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Πουσίλιν είπε ότι θα επιλυθεί αργότερα το θέμα των εδαφών που δεν ελέγχουν οι αντάρτες. «Το συνοριακό ζήτημα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρωσικό ρούβλι θα χρησιμοποιείται στις περιοχές που αναγνώρισε η Ρωσία

Οι συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες της ανατολικής ΟΥκρανίας προβλέπουν μεταξύ άλλων «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).

Και η Άνω Βουλή ψήφισε την αναγνώριση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας

Η Ανω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών φιλίας με τις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας την κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση.

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των λαϊκών δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η επικύρωση των συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας αναμένεται να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, στον θάνατο συμπολιτών μας που ζουν εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Ομόφωνη η απόφαση για την αναγνώριση των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία

Οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο κείμενα με ομοφωνία των ψηφισάντων, δηλαδή 400 «ναι» στη μία περίπτωση και 399 στην άλλη, καθώς ένας βουλευτής δεν πάτησε εγκαίρως το κουμπί.

Τα κείμενα των συνθηκών υπέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ για επικύρωση στο Κοινοβούλιο ο Πούτιν.

Η κάθε πλευρά παρέχει στην άλλη «το δικαίωμα οι ένοπλες δυνάμεις της να κατασκευάσουν, να χρησιμοποιήσουν και να βελτιώσουν στρατιωτικές υποδομές και στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της», αναφέρουν.

Μια συνημμένη επεξηγηματική σημείωση αναφέρει πως τα έγγραφα δημιουργούν «τη νομική βάση» για την παρουσία στις περιοχές αυτές «των απαραίτητων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και διασφαλίζουν τη βιώσιμη ασφάλεια των μερών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση απειλής στην αντίστοιχη «κυριαρχία» τους, τα μέρη της συνθήκης θα διεξάγουν απευθείας διαβουλεύσεις με «σκοπό τη διασφάλιση της κοινής άμυνας, τη διατήρηση της ειρήνης και της αμοιβαίας ασφάλειας».

«Στη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, θα προσδιορίσουν την αναγκαιότητα, το είδος και την κλίμακα της βοήθειας που το ένα μέρος θα παράσχει στο άλλο μέρος προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή που έχει εμφανιστεί», αναφέρεται.

Οι συνθήκες αναφέρουν επίσης πως η Ρωσία και οι αποσχισθείσες δημοκρατίες θα εργαστούν προκειμένου να ενσωματώσουν τις οικονομίες τους. Αμφότερες είναι πρώην βιομηχανικές περιοχές, που χρειάζονται μαζική υποστήριξη προκειμένου να ανοικοδομηθούν έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου με τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι δεκαετείς συνθήκες ανανεώνονται αυτόματα για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός εάν ένα από τα μέρη ενημερώσει πως αποσύρεται, αναφέρεται στα έγγραφα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ