«Ένας Τραμπ με μυαλό»: Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θέλει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για πρόεδρος - iefimerida.gr

«Ένας Τραμπ με μυαλό»: Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θέλει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για πρόεδρος

O Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις
O Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σπουδές στο Γέηλ και τη Νομική του Χάρβαρντ μέχρι παράσημα για τη θητεία του στο στρατό ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σαντις διαθέτει όλα εκείνα τα διαπιστευτήρια για να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, παίρνοντας τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντε Σάντις θεωρείται από πολλούς φαβορί για την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ, όμως όσον αφορά στις προεδρικές του φιλοδοξίες, θα χρειαστεί μεν στο πλευρό του τον Τραμπ - που ετοιμάζεται, ωστόσο, να διεκδικήσει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο -, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει αρκετές αποστάσεις από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να προσεταιριστεί εκείνους τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που του έχουν γυρίσει την πλάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει τον ΝτεΣάντις όταν κατέβηκε το 2018 υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα, εμφανιζόμενος μάλιστα σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις και αποκαλώντας «λαμπρό νέο ηγέτη». Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς τους χωρίζει μια υφέρπουσα αντιπαλότητα.

To ζεύγος Μπάιντεν με τον Ρον Ντε Σάντις και τη σύζυγό του στις 5 Οκτωβρίου στη Φλόριντα
To ζεύγος Μπάιντεν με τον Ρον Ντε Σάντις και τη σύζυγό του στις 5 Οκτωβρίου στη Φλόριντα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Ο ΝτεΣάντις αποφεύγει να ασκήσει άμεσα κριτική στον Τραμπ ή να αμφισβητήσει την επιρροή του στους Ρεπουμπλικανούς και δεν επιβεβαιώνει τις φήμες περί προεδρικών του φιλοδοξιών. Παράλληλα έχει καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει αν θεωρεί ότι ο Μπάιντεν «έκλεψε» τη νίκη από τον πρώην πρόεδρο στις τελευταίες εκλογές.

Ένας «Τραμπ με μυαλό»

Όμως έχει ενστερνιστεί κάποια από τα ακραία επιχειρήματα της αμερικανικής ακροδεξιάς, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στη χρήση μασκών στη διάρκεια της πανδημίας, απαγορεύοντας σε σχολεία της Πολιτείας του να διδάσκουν τη θεωρία ότι οι φυλετικές ανισότητες είναι συστημικό φαινόμενο. Παράλληλα ο ΝτεΣάντις ήταν ο άνθρωπος πίσω από το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στη Φλόριντα που περιόριζε τις συζητήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε δημόσια σχολεία, ενώ παρενέβη και στο θέμα των αμβλώσεων πριν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαγορεύοντας τις εκτρώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Σεπτέμβριο δέχθηκε σφοδρή κριτική επειδή μετέφερε ανύποπτους μετανάστες σε πολιτείες που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και βρίσκεται τώρα στο σταυρόνημα έρευνας από το υπουργείο Οικονομικών για πιθανή κατάχρηση κονδυλίων για την πανδημία προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικών μετανάστες από τη Βενεζουέλα στη νήσο Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης.

Όμως κινήσεις σαν κι αυτές του ΝτεΣάντις ενίσχυσαν τη φήμη του ως του νέου μαχητικού προσώπου των Ρεπουμπλικανών καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως και μια περιοδεία του σε πολιτείες-κλειδιά των ΗΠΑ. Ήταν ένας τρόπος να ενισχύσει την εκλογική του βάση χωρίς να προκαλέσει άμεσα τον Τραμπ, δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου της καμπάνιας επανεκλογής του, Στέφαν Λόουσον στο ABC.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ίσως αρμόζει σε έναν πολιτικό που θεωρείται πιθανός κληρονόμος του Τραμπ, ο Ντε Σάντις δείχνει μια ανάλογη έμφαση στην υπερβολή – το Politifact έχει αξιολογήσει πολλές από τις δημόσιες δηλώσεις του ως «ψευδείς» ή «σε μεγάλο βαθμό ψευδείς». Υπάρχουν όμως και αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο. Ο Ντε Σάντις ξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για το έλλειμμα των ΗΠΑ, που άρχισε να αυξάνεται όσο ο Τραμπ ήταν στην εξουσία. Αν και και οι δύο πολιτικοί υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Ντε Σάντις έχει υποστηρίξει νομοθεσία για την καταπολέμηση της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και την προστασία των Everglades στη Φλόριντα. Επίσης επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία και υποστήριξε αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους New York Times σύμμαχος του Ντε Σάντις είπε ότι η πολιτική του κυβερνήτη θυμίζει «ικανό Τραμπισμό».

Κόντρα με τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις

Αν και ο Τραμπ προηγείται σε πανεθνικές δημοσκοπήσεις του Ντε Σάντις ως προτιμότερος προεδρικός υποψήφιος των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, ο κυβερνήτης της Φλόριντα αρχίζει να παίρνει κεφάλι σε σφυγμομετρήσεις σε κάποιες Πολιτείες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η καμπάνια του για την επανεκλογή του συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα σε δωρεές απ’ ό,τι ο Τραμπ.

Ο Ντε Σάντις ίσως μπορέσει να βασιστεί και στην υποστήριξη εκείνων των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών που απεχθάνονται τον Τραμπ – λόγος για τον οποίο ορισμένοι ψήφισαν τους Δημοκρατικούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν πολλοί από το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών που θα τον στήριζαν», λέει ο Ρεπουμπλικανός πρώην μέλος του Κογκρέσου, Ντέιβιντ Τζόλι. Ο Ντε Σάντις «έχει υιοθετήσει στη Φλόριντα τη συνταγή του Τραμπ και κάνει πράγματα που τον θυμίζουν, αλλά απέχει απ’ αυτόν», πρόσθεσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα έπλεξε το εγκώμιο του Τζο Μπάιντεν όταν απελευθέρωσε ομοσπονδιακά κονδύλια για την πολιτεία του, όταν τη σάρωσε ο κυκλώνας Ίαν τον Σεπτέμβριο-αν και του έχει επιτεθεί συχνά για σειρά θεμάτων, από την χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το ουκρανικό και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

Ποιος είναι ο Ρον Ντε Σάντις

Ο Ντε Σάντις έγινε το 2019 σε ηλικία 40 ετών ο νεότερος κυβερνήτης της Φλόριντα. Γόνος οικογένειας με «εργατικές ρίζες», σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, αποφοίτησε μετ’ επαίνων από τα φημισμένα πανεπιστήμια του Γέιλ και της Νομικής του Χάρβαρντ.

Φοίτησε στη νομική σχολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το 2006 ανέλαβε καθήκοντα στρατιωτικού δικηγόρου στο Γκουαντάναμο, φροντίζοντας για την έννομη μεταχείριση των κρατουμένων. Στη συνέχεια ανέλαβα καθήκοντα νομικού συμβούλου του επικεφαλής της δύναμης των Αμερικανών πεζοναυτών στα Φαλούτζα του Ιράκ. Μετά τη θητεία του στο στρατό ο Ντε Σάντις ανέλαβε βοηθός εισαγγελέα στη Φλόριντα, ενώ ως αρθρογράφος σε δεξιά έντυπα ασκούσε κριτική στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για διάφορες πολιτικές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο το 2012 και εμφανιζόταν συχνά στο αγαπημένο κανάλι του Τραμπ, το Fox News, κερδίζοντας την υποστήριξη του Tea Party προτού επανεκλεγεί το 2016.

Μια ένταση που σιγοβράζει

Ο Ντε Σάντις ήταν ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς του Τραμπ, όταν ο τελευταίος ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017 και ο ένοικος του Λευκού Οίκου του το ανταπέδωσε στηρίζοντας την υποψηφιότητά για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα, που κατέκτησε τον επόμενο χρόνο.

Αλλά οι ίδιες ομοιότητες, που τους έφεραν κοντά, αναδεικνύονται τώρα ως πηγή σύγκρουσης.

Άτομα από το περιβάλλον του Τραμπ λένε, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ότι ο πρώην πρόεδρος έχει κατηγορήσει τον Ντε Σάντις ότι του «κλέβει» ιδέες. «Ο Ντε Σάντις σίγουρα μιμείται το στιλ, τη ρητορική και τη γλώσσα του σώματος του Ντραμπ», είπε στο περιοδικό ο δωρητής των Ρεπουμπλικανών, Νταν Έμπερχαρτ, που είχε ρίξει στο παρελθόν χρήματα στην εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, αλλά τώρα λέει ότι θα στηρίξει κάποιον σαν τον κυβερνήτη της Φλόριντα ως υποψήφιο πρόεδρο της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον του Τραμπ αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ενοχλημένος με την άνοδο του Ντε Σάντις. Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post, τον αποκάλεσε «αχάριστο», λέγοντας σε συμβούλους του: «Εγώ τον έφτιαξα».

Ενδεικτικό της υποφώσκουσας έντασης στις σχέσεις τους είναι ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα εμφανιστεί σε προεκλογική συγκέντρωση του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο στο Μαϊάμι παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά όχι σε αντίστοιχη του Ντε Σάντις, ο οποίος πάλι, έσπευσε να υποστηρίξει Ρεπουμπλικανό υποψήφιο γερουσιαστή στο Κολοράντο, που έχει πει ότι θα κάνει καμπάνια κατά του Τραμπ, αν διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές σε δύο χρόνια.

Μένει να αποδειχθεί για πόσο διάστημα ακόμη οι Ντε Σάντις και Τραμπ θα αποφύγουν μια ανοικτή σύγκρουση για τα ηνία του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ