Ρίσι Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας, έχουμε δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας -Η πρώτη του ομιλία - iefimerida.gr

Ρίσι Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας, έχουμε δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας -Η πρώτη του ομιλία

Ρίσι Σούνακ /
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση», είπε μετά την ορκωμοσία του από τον βασιλιά Κάρολο.

«Ο απόηχος της πανδημίας παραμένει μετέωρος και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε τις αγορές ανά την υφήλιο», επεσήμανε ο Σούνακ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ότι η προκάτοχός του, Λιζ Τρας, είχε δίκιο που θέλησε να βελτιώσει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Ήταν «ευγενικός στόχος», είπε εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τις «ακάματες προσπάθειές της». Αλλά έγιναν λάθη, είπε σημειώνοντας ότι ο ίδιος εξελέγη πρωθυπουργός «για να διορθώσει» τα λάθη αυτά, στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές.

Σούνακ: Δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας, δεν θα αφήσω την επόμενη γενιά να λύσει το θέμα του χρέους

Ο Σούνακ είπε ότι «έρχονται δύσκολες αποφάσεις», «αλλά με είδατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κάνω τα πάντα για να προστατέψω τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, όπως τα επιδόματα.

Υπάρχουν πάντα όρια, τώρα περισσότερο από ποτέ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα αντιμετωπίσω με τον ίδιο οίκο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Η κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι, δεν θα αφήσει στην επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, να λύσουν το θέμα του χρέους, που είμαστε πολύ αδύναμοι να ξοφλήσουμε εμείς. Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα εργάζομαι νυχθημερόν για να αποδώσω έργο για σας. Η κυβέρνηση αυτή θα διακρίνεται από ακεραιότητα, επαγγελματισμό και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σούνακ: «Δεν με τρομάζουν οι προκλήσεις» - Εγκώμιο στον Τζόνσον

Ο Σούνακ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον «για τα απίστευτα επιτεύματά του ως πρωθυπουργός», σημειώνοντας, πάντως, ότι η εντολή διακυβέρνησης του έλαβε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2019, δεν ανήκει σε κάποιο άτομο, σε μια έμμεση απάντηση σε εκείνους που λένε ότι η εκλογή του σημαίνει ότι απαιτείται νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει όσα προβλέπει το εκλογικό μανιφέστο των Τόρηδων του 2019: «ένα ισχυρότερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστεροι δρόμοι, έλεγχος των συνόρων μας, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη των ενοπλων δυνάμεών μας και οικοδόμηση μιας οικονομίας, που θα εναγκαλίζεται τις ευκαιρίες του Brexit, με τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να καινοτομούν και να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης».

«Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολη είναι η συγκυρία. Μετά τα δισεκατομμύρια στερλινών που μας στοίχισε η αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά από όλη τα προβλήματα που προκλήθηκαν εν μέσω ενός τρομερού πολέμου, εκτιμώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Και καταλαβαίνω επίσης ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη τελικά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτά δεν με πτοούν. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που έχω αποδεχτεί και ελπίζω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του.

Αλλά όταν έρχεται η ευκαιρία να υπηρετήσεις, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τη χρονική συγκυρία, μόνον να δείξεις την προθυμία σου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, στέκομαι εδώ ενώπιόν σας έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα μας στο μέλλον, να προτάξω τις ανάγκες σας της πολιτικής, να κάνω ανοίγματα και να οικοδομήσω μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει τις καλύτερες παραδόσεις του κόμματός μου. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών που έχουν κάνει τόσοι πολλοί και να γεμίσουμε με ελπίδα το αύριο και κάθε μέρα που θα ακολουθήσει», είπε ο Σούνακ ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο Τζόνσον καλεί τους Τόρηδες να στηρίξουν τον Σούνακ

Ο Μπορις Τζόνσον συνεχάρη τελικά πριν από λίγο τον Ρίσι Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Τόρηδων, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα να παράσχουν οι Τόρηδες «την πλήρη και ολόκαρδη υποστήριξή» τους στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Συγχαρητήρια στον Ρίσι Σούνακ αυτή την ιστορική μέρα. Αυτή είναι η στιγμή για όλους τους Συντηρητικούς να δώσουμε στο νέο μας πρωθυπουργό την πλήρη και ολόκαρδη υποστήριξή μας», σημείωσε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Nωρίτερα η Λίζ Τρας υπέβαλε στον βασιλιά Κάρολο Γ΄την παραίτησή της μετά την τελική ομιλία της έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τρας δήλωσε ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να ηγηθεί της Βρετανίας ως πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον διάδοχό της, Ρίσι Σούνακ, «κάθε επιτυχία για το καλό της χώρας μας. Γνωρίζω ότι έρχονται πιο φωτεινές μέρες», είπε.

BBC: Η παραδοχή των λαθών των Τόρηδων από τον Σούνακ δεν θα σταματήσει τις εκκλήσεις για εκλογές

Σε μια πρώτη ανάλυση της ομιλίας του Σούνακ ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, Νικ Έρντλι σημειώνει ότι ο νέος πρθωυπουργός προσπάθησε να απαντήσει στα κύρια σημεία κριτικής που ασκούνται στους κυβερνώντες Συντηρητικούς.

«Ο Σούνακ είπε ότι πρέπει να διορθώσει τα λάθη της προκατόχου του. Υποσχέθηκε ακεραιότητα στην κυβέρνηση, κάτι που έλειπε επί των ημερών του Τζόνσον, σύμφωνα με αντιπάλους.

Και προσπάθησε να απαντήσει στις εκκλήσεις για πρόωρες γενικές εκλογές λέγοντας ότι η λαϊκή εντολή [των εκλογών] του 2019 δεν είχε δοθεί στον Τζόνσον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά αυτά δεν θα σταματήσουν τις εκκλήσεις για γενικές εκλογές, ούτε την κριτική στο Συντηρητικό Κόμμα για την οικονομία», σημείωσε.

Η πρ. της Κομισιόν και Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν συγχαρητήρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μια ισχυρή σχέση με τη Βρετανία, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ύστερα από την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε αυτή την εποχή δοκιμασίας για την ήπειρό μας, βασιζόμαστε σε μια ισχυρή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση στο Twitter, με το οποίο συνεχάρη τον Σούνακ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Ρίσι Σούνακ για το ότι έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και προσέθεσε, σε μήνυμά του στο Twitter, ότι θα επιδιώξει να εργαστεί μαζί του επί των κοινών προκλήσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κάλεσε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό να κινηθεί γρήγορα για να ξεκινήσει τις ουσιαστικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του αδιεξόδου αναφορικά με τις εμπορικούς κανόνες που διέπουν τη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή. «Ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της συνεργασίας, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την ΕΕ και το ΗΒ για να βρουν από κοινού λύσεις μέσω συμφωνιών σε θέματα που αφορούν το Πρωτόκολλο (της Βόρειας Ιρλανδίας) και καλώ τον πρωθυπουργό Σούνακ να κινηθεί γρήγορα προς μια ουσιαστική ενασχόληση με την ΕΕ σε αυτή τη βάση», ανέφερε ο Μάρτιν σε ανακοίνωση.

Τα συγχαρητήριά της απηύθυνε προς τον Σούνακ και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αναφέροντας σε ανάρτηση στο Twitter ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί «με εκείνον και το υπουργικό του συμβούλιο για τις κοινές προκλήσεις, υποστηρίζοντας τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Ρίσι Σούνακ, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος πρωθυπουργός να ξεπεράσει με επιτυχία «όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η βρετανική κοινωνία και ο κόσμος».

Ο Ζελένσκι δήλωσε παράλληλα έτοιμος να συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική σχέση της Ουκρανίας και της Βρετανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ