Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα το νέο βιντεοπαιχνίδι «Revenge on Gold Diggers», το οποίο παρουσιάζει γυναίκες να παρασύρουν άνδρες σε σχέσεις με σκοπό να αποσπάσουν τα χρήματά τους.
Το παιχνίδι, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στην κορυφή της πλατφόρμας Steam, κατηγορείται για αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων.
Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης από «ύπουλες» γυναίκες, τις λεγόμενες «χρυσοθήρες». Ο στόχος είναι να αποφύγουν να μείνουν... ταπί και να πάρουν την εκδίκησή τους.
Φράσεις όπως «πιο υπάκουος κι από σκύλο», «αν έρχονταν κι άλλοι τόσο χαζοί», που ακούγονται στο παιχνίδι, σκιαγραφούν την ψυχολογία που καλλιεργείται γύρω από το στερεότυπο της γυναίκας-απατεώνα, που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στο πορτοφόλι του άντρα, «πουλώντας» του, ως αντάλλαγμα, τον έρωτά της.
Οι δημιουργοί του παιχνιδιού, με επικεφαλής τον σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ Μαρκ Χου, προσπάθησαν να περιορίσουν τις αντιδράσεις μετονομάζοντας το παιχνίδι σε Προσομοιωτή Συναισθηματικής Αντι-Απάτης, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν.
«Βαθιά προσβλητικό»
Η καλλιτέχνιδα Σου Γικούν, που έπαιξε το παιχνίδι, το χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητικό», ενώ πολλοί επικριτές τονίζουν ότι ο όρος «χρυσοθήρας» είναι σεξιστικός και χρησιμοποιείται συχνά για να στιγματίσει τις γυναίκες.
Το παιχνίδι παραμένει στις κορυφαίες θέσεις πωλήσεων στην Κίνα, όμως η συζήτηση γύρω από τον σεξισμό στα video games και τις σύγχρονες σχέσεις φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε.
Η συζήτηση έχει και πολιτική διάσταση, καθώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, προωθεί παραδοσιακούς ρόλους φύλων, καλώντας τις γυναίκες να γίνουν «καλές σύζυγοι και μητέρες».
Σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών στο ΒΒC, διαιωνίζει τους ήδη προβληματικούς κοινωνικούς κανόνες φύλου στην Κίνα, που θέλουν τη γυναίκα να ανήκει στο σπίτι. Για πολλούς, το παιχνίδι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα προσπάθεια να διχαστεί η κοινωνία σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον σεξισμού και ανισότητας.