Reuters: Το τέλμα της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει σκληρά μαθήματα στην Κίνα για την Ταϊβάν - iefimerida.gr

Reuters: Το τέλμα της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει σκληρά μαθήματα στην Κίνα για την Ταϊβάν

Στρατιώτης σημαίες Κίνα
Στρατιώτης και σημαίες της Κίνας / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον πόλεμο της πληροφορίας μέχρι τις στρατιωτικές τακτικές, η Κίνα αντλεί σημαντικά μαθήματα από το τέλμα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κινέζοι ειδικοί στα στρατιωτικά συζητούν τη σύγκρουση σε ιδιωτικές ομάδες συνομιλίας, ανταλλάσσοντας απόψεις για την εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία και τις απτές αποτυχίες της Ρωσίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters λένε διπλωμάτες, μελετητές και αναλυτές που βρίσκονται σε επαφή με Κινέζους στρατηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και τα σχετικά συμπεράσματα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα σε επίσημα στρατιωτικά περιοδικά ή κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, η αποτυχία της Ρωσίας να συντρίψει γρήγορα τον ουκρανικό στρατό είναι ένα βασικό θέμα -όπως και οι φόβοι για το πόσο καλά θα απέδιδαν οι μη δοκιμασμένες δυνάμεις της Κίνας.

«Πολλοί Κινέζοι ειδικοί παρακολουθούν αυτόν τον πόλεμο σαν να φαντάζονται την εξέλιξή του αν συνέβαινε μεταξύ Κίνας και Δύσης», δήλωσε ο μελετητής ασφαλείας Ζάο Τονγκ από το Carnegie Endowment for International Peace.

Το «διχαστικό πλεονάκτημα» που εξετάζει η Κίνα για την Ταϊβάν

Με την προσέγγιση που ακολούθησε η Ρωσία στα πρώτα στάδια του πολέμου δεν κατάφερε να υποτάξει τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες ενθάρρυναν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει με ανταλλαγή πληροφοριών, στρατιωτικό εξοπλισμό και την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Κίνα πιθανότατα θα πρέπει να σκεφτεί τη διεξαγωγή μιας πολύ ισχυρότερης και πολύ πιο ολοκληρωμένης επιχείρησης στην αρχή για να προκαλέσει "σοκ και δέος" στις δυνάμεις της Ταϊβάν ώστε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα», είπε ο Ζάο, αναφερόμενος σε παρατηρήσεις από Κινέζους στρατηγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κίνα πιστεύουν ότι η εξασφάλιση αυτού του πλεονεκτήματος θα αποτρέψει τις εχθρικές δυνάμεις από το να είναι πρόθυμες να επέμβουν.

Από την πλευρά του, ο μελετητής Κόλιν Κοχ με έδρα τη Σιγκαπούρη είπε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε τα δικά της προβλήματα για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

«Αν πρόκειται να προκαλέσουν "σοκ και δέος" στην Ταϊβάν με μια συντριπτική δύναμη στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να υπάρξουν πολλές απώλειες αμάχων, πράγμα που θα δυσκόλευε την κατάληψη της χώρας και θα καθιστούσε πιο σκληρή τη διεθνή αντιπολίτευση», είπε ο Κοχ από τη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam και πρόσθεσε: «Οι Κινέζοι δεν μπορούν πλέον να έχουν αυταπάτες ότι στην Ταϊβάν θα τους καλωσορίσουν ως απελευθερωτές και θα τους δώσουν προμήθειες και βοήθεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η Ταϊβάν έχει μεγαλύτερες δυνατότητες πυραύλων από την Ουκρανία, καθιστώντας δυνατά τα προληπτικά πλήγματα σε ενδεχόμενη συσσώρευση κινεζικών δυνάμεων ή επιθέσεις σε κινεζικές εγκαταστάσεις μετά από εισβολή.

Σημειώνεται πως ούτε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ούτε το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν για την Κίνα απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό του παρόντος άρθρου.

Η Δύση φαίνεται να κερδίζει στον «πόλεμο της πληροφορίας»

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μετατρέποντας πόλεις και χωριά σε ερείπια εν μέσω σκληρής αντίστασης, χάνοντας χιλιάδες στρατιώτες και πολεμικό εξοπλισμό, όπως τανκς, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Βρετανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν αυτή την εβδομάδα ότι 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, ενώ άλλες πηγές υποδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας αυτού που η Ρωσία περιγράφει ως «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και την προστασία της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί ψευδές πρόσχημα για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, οι Κινέζοι στρατηγοί ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει την έμμεση στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, έναν παράγοντα που θα αντιμετωπίσει και η Κίνα σε ένα σενάριο εισβολής στην Ταϊβάν, σύμφωνα με δύο μελετητές και τέσσερις διπλωμάτες.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες, Κινέζοι εμπειρογνώμονες διαφωνούν για την ανάγκη του Πεκίνου να «αγωνιστεί καλύτερα» στον λεγόμενο πόλεμο της πληροφορίας, ο οποίος έχει περιπλέξει τη θέση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, είπε ο Ζάο.

Εκτός από την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, οι δυτικές διπλωματικές προσπάθειες -και οι αναφορές για φρικαλεότητες στην εμπόλεμη ζώνη- έχουν καταστήσει ευκολότερη την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και δυσκολότερο για τη Ρωσία να βρει εξωτερική υποστήριξη.

Ο Ζάο είπε ότι για τους Κινέζους στρατηγούς, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της τρέχουσας σύγκρουσης είναι το πώς τα έθνη της Δύσης «είναι σε θέση να χειραγωγήσουν, από τη σκοπιά τους, τη διεθνή γνώμη και να αλλάξουν αποφασιστικά τη διεθνή απάντηση στον πόλεμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι Κινέζοι στρατηγοί πιστεύουν ότι ο έλεγχος των πληροφοριών έχει δημιουργήσει μια πολύ χειρότερη εντύπωση για τις ρωσικές επιδόσεις από ό,τι μπορεί να δικαιολογηθεί στην πράξη. «Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το ότι η Κίνα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στον τομέα πληροφοριών», είπε ο Ζάο.

Ανέφικτη η στρατιωτική προετοιμασία της Κίνας, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τη Δύση

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία βρισκόταν σε εξέλιξη πολύ πριν εισβάλουν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη Φεβρουαρίου, με μήνες συσσώρευσης δυνάμεων στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Αυτές οι προσπάθειες εντοπίστηκαν εύκολα από εταιρείες πληροφοριών ανοιχτού κώδικα του ιδιωτικού τομέα και επισημάνθηκαν επανειλημμένα από τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις.

«Η Ταϊβάν θα αποτελούσε μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα των Logistics από την Ουκρανία και το να προετοιμάσει κανείς μια δύναμη εισβολής τέτοιας κλίμακας χωρίς να εντοπιστεί θα ήταν απίστευτα δύσκολο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νιλ, διευθυντής συμβουλευτικής εταιρείας στρατηγικής στη Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Κίνας επί δεκαετίες προσέτρεχαν στη Μόσχα όχι μόνο για όπλα, αλλά και για παραδείγματα δομικών και διοικητικών δογμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις πραγματοποιούν όλο και πιο εντατικές κοινές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σοβαρές αποτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Οι στρατηγικές παραδοχές από αυτή τη συνεργασία όμως δοκιμάζονται. Το 2012 η PLA υιοθέτησε μονάδες παρόμοιες με τις Ρωσικές Τακτικές Ομάδες Ταγμάτων (BTG) -θεωρητικά γρήγορες, ευκίνητες και αυτοφερόμενες μονάδες. Αλλά τα ρωσικά BTG έχουν βαλτώσει στην Ουκρανία και έχουν αποδειχθεί ευάλωτα σε επιθέσεις.

Η Ρωσία αγωνίστηκε επίσης να συντονίσει τη συμμετοχή πολλών στρατιωτικών περιοχών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κινέζοι αναλυτές ανησυχούν ότι μια κινεζική εισβολή στα στενά της Ταϊβάν -που θεωρείται
ευρέως ως πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση- θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, καθώς απαιτεί ομαλή συνεργασία μεταξύ των Διοικήσεων Νότου, Ανατολικής και Βορρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία παρουσίασαν κατάρρευση της διοίκησης και χαμηλό ηθικό. Οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι σαφές πώς θα απέδιδαν αποδώσει τα κινεζικά στρατεύματα -που δεν έχουν δοκιμαστεί από τότε που εισέβαλαν στο βόρειο Βιετνάμ το 1979- σε μια σύγχρονη σύγκρουση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε δει σημάδια ανησυχητικής απειθαρχίας από τα ρωσικά στρατεύματα, κάτι που είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς θα απέδιδαν τα κινεζικά στρατεύματα υπό την πίεση του πολέμου. Παρ' όλη την πολιτική κατήχηση, απλώς δεν ξέρουμε πόσο ανθεκτικοί θα ήταν», καταλήγει ο Νιλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ