Reuters: Οι ΗΠΑ έτοιμες για νέες κατασχέσεις τάνκερ ανοικτά της Βενεζουέλας - iefimerida.gr

Reuters: Οι ΗΠΑ έτοιμες για νέες κατασχέσεις τάνκερ ανοικτά της Βενεζουέλας

Το τάνκερ Skipper που κατέσχεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καραϊβική
Το τάνκερ Skipper που κατέσχεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καραϊβική / Φωτογραφία: U.S. Attorney General's Office/X via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να κατασχέσουν κι άλλα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας σύμφωνα με έξι πηγές με γνώση του θέματος, που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για μια κίνηση, που σηματοδοτεί κλιμάκωση της πίεσης προς τον Νικολάς Μαδούρο, εν μέσω συγκέντρωσης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ των ΗΠΑ στη νότια Καραϊβική και ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει την απομάκρυνσή του προέδρου της Βενεζουέλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναστάτωση στη ναυτιλιακή αγορά

Το προχθεσινό περιστατικό αποτέλεσε την πρώτη αμερικανική επιχείρηση κατάσχεσης φορτίου πετρελαίου ή τάνκερ από τη Βενεζουέλα, χώρα που βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019. Έκτοτε ναυτιλιακές εταιρείες και διαχειριστές πλοίων επανεξετάζουν τα σχέδιά τους, με αρκετούς να εξετάζουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις αναχωρήσεων.

Πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι νέες κατασχέσεις θεωρούνται πιθανές, στοχεύοντας πλοία που μεταφέρουν βενεζουελάνικο πετρέλαιο ή έχουν συνδεθεί με άλλες χώρες υπό κυρώσεις, όπως το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ήδη νέες κυρώσεις κατά έξι υπερδεξαμενόπλοιων και τεσσάρων Βενεζουελάνων, μεταξύ των οποίων συγγενείς της πρώτης κυρίας Σίλια Φλόρες.

Ο σκιώδης στόλος των τάνκερ στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ επικεντρώνονται στο λεγόμενο «σκιώδη στόλο» τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο πελάτη αργού από Βενεζουέλα και Ιράν. Πολλά από τα πλοία αυτά πραγματοποιούν διαδοχικά δρομολόγια για χώρες υπό κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόσφατη κατάσχεση του τάνκερ Skipper είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά: τουλάχιστον μία εταιρεία ανέστειλε τα ταξίδια τριών φορτίων συνολικά σχεδόν 6 εκατ. βαρελιών τύπου Merey. Τα πλοία παραμένουν αρόδο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον ασφάλειας.

Εντατική επιτήρηση σε διεθνή ύδατα

Αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν τόσο τάνκερ εν πλω όσο και πλοία σε βενεζουελάνικα λιμάνια, αναμένοντας την έξοδό τους σε διεθνή ύδατα για πιθανή κατάσχεση. Το Skipper, που είχε προηγουμένως συνδεθεί με ιρανικές αποστολές, θα οδηγηθεί σε αμερικανικό λιμάνι όπου το φορτίο του θα κατασχεθεί μέσω νομικής διαδικασίας.

Ο χρόνος νέων κατασχέσεων θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα λιμανιών ικανών να δεχθούν παλιά πλοία με ασαφή ιδιοκτησία και περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη — στοιχείο που συχνά αποθαρρύνει την υποδοχή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την κατάσχεση «πράξη διεθνούς πειρατείας». Ωστόσο, νομικοί ειδικοί τονίζουν ότι η κίνηση δεν συνιστά πειρατεία υπό το διεθνές δίκαιο, καθώς έγινε βάσει κυβερνητικής εντολής. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε «πλοία υπό κυρώσεις» να διοχετεύουν «μαύρο πετρέλαιο στη μαύρη αγορά», υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα ενισχύουν «εγκληματικά καθεστώτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τάνκερ ΗΠΑ Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ