Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις Αρενά και επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου με Κατάρ - iefimerida.gr

Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις Αρενά και επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου με Κατάρ

H Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρενά
H Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά / Φωτογραφία: European Parliament
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από τη σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά με νέες αποκαλύψεις του Politico για το Qatargate.

Οι νέες αποκαλύψεις βάζουν στο σταυρόνημα και την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωβουλής για τις σχέσεις της με το Κατάρ, κάνοντας λόγο για πληρωμένα ταξίδια, κρυφές συμφωνίες και διαφθορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκιά του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που ξέσπασε γύρω από το κύκλωμα των Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και Νικολο Φιγκά Ταλαμάνκα και την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή , έπεσε πάνω στην Αρενά πριν από εβδομάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει περιληφθεί μεταξύ των κατηγορουμένων.

Τώρα, όμως, έρχονται στο φως ατασθαλίες της σε σχέση με το σκάνδαλο, όπως για παράδειγμα, ότι «ξέχασε» να δηλώσει ότι ένα προηγούμενο ταξίδι στο Κατάρ πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της αραβικής χώρας, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Τα πληρωμένα ταξίδια της Μαρία Αρενά στο Κατάρ και ο ρόλος της στο Qatargate

Το όνομα της Μαρία Αρενά έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην υπόθεση Qatargate, επειδή σχεδόν κάθε νήμα οδηγεί σε αυτήν ή στην DROI, την υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας προήδρευε μέχρι την προσωρινή παραίτησή της όταν άρχισε η έρευνα.

Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα περίεργο που η Αρενά ταξίδεψε στο Κατάρ ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το αεροπορικό εισιτήριο και η διαμονή της πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Κατάρ. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η Αρενά δεν το ανέφερε αυτό, ως ώφειλε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και η ίδια παραδέχθηκε με τον διοικητικό παράπτωμα, αλλά επέρριψε την ευθύνη στη γραμματέα της για το όλο θέμα, λέγοντας ότι δεν υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συνάντηση στη Ντόχα ήταν ενδιαφέρουσα για να κατανοήσουμε καλύτερα την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και πώς ταιριάζει με τις ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις. Το κόστος ανέλαβε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ», δήλωσε η Αρενά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, μπορεί να επιβληθεί στην Αρενά πρόστιμο ύψους 10.140 ευρώ ή απαγόρευση εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα χρόνο, εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τον κώδικα συμπεριφοράς του θεσμικού οργάνου.

«Πάνελ ζόμπι»

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια και πιθανότατα θα έβλαπτε λιγότερο την Αρενά, η οποία κατά τα άλλα αρνείται εδώ και εβδομάδες ότι η ίδια ή η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΕΚ, της οποίας ηγείται, εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαφθορά, μολονότι ολοένα και περισσότεροι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η DROI δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «πάνελ ζόμπι», όπου έχουν διεισδύσει ξένες δυνάμεις, όπως το Κατάρ και με αντάλλαγμα χρήματα λένε ωραία λόγια για χώρες στις οποίες κατά τα άλλα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο υπογραμμίζει μια συνεδρίαση της DROI σε κτίριο των Βρυξελλών, μόλις μισό χρόνο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπου δεν αναφέρθηκε λέξη για τον οικοδεσπότη του Μουντιάλ, την κατάσταση των μεταναστών εργατών στη χώρα, αν και το θέμα ήταν από τα βασικά της ειδησεογραφίας της περιόδου εκείνης. Αντίθετα, εξετάστηκαν εξονυχιστικά οι παραβιάσεις από τους παλιούς αντιπάλους του Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και ταΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ταξίδι της Αρενά στο Κατάρ που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου έγινε λίγο πριν τη συνεδρίαση της DROI στις 10 Μαΐου: Η Aρενά επισκέφτηκε την αραβική χώρα στις 8 και 9. Η εκπρόσωπός της είπε ότι η Αρενά αποδέχθηκε μόνον μια πρόσκληση, δεν έκανε κάτι κακό, αλλά ζητά συγνώμη εκ μέρους της γραμματέως της, που δεν ανακοίνωσε ποιος κάλυψε τα έξοδα του ταξιδιού.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητά να σταματήσει το έργο της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο είναι εν εξελίξει οι έρευνες. «Όλα τα γεγονότα και οι εμπλεκόμενοι περιστρέφονται γύρω από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) και ορισμένους βουλευτές και συμβούλους που δραστηριοποιούνται εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Και ζήτησε την επίσημη αναστολή της προεδρίας της Αρενά.

Η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις 25 Ιανουαρίου, με την προεδρία ενός εκ των αντιπροέδρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ