Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ δώρισε 600.000 ευρώ στη «Fight Impunity» και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ στη «No Peace Without Justice», δύο ΜΚΟ με επικεφαλής που εμπλέκονται στο Qatargate.
Όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του Qatargate και αποκαλύπτονταν τα πρόσωπα που πιθανόν εμπλέκονταν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πρώτες αντιδράσεις περιορίζονταν στην παραίτηση διάσημων ονομάτων από τα διοικητικά συμβούλια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίστηκαν με την υπόθεση.
Τώρα, όμως, η «Fight Impunity», η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, βασικού υπόπτου για το Qatargate, αντιμετωπίζει την απώλεια ενός σημαντικού δωρητή.
Πρόκειται για το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRF), που θέλει να πάρει πίσω μερικά από τα 600.000 ευρώ που δώρισε στη «Fight Impunity», τη ΜΚΟ που διευθύνεται από τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, ο οποίος κρατείται για κατηγορίες διαφθοράς και χθες αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Βέλγους εισαγγελείς.
Λήξη της συνεργασίας του HRF με τις ΜΚΟ τον Δεκέμβριο, εν αναμονή των ερευνών
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Thor Halvorssen, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του HRF, έστειλε ένα σημείωμα στο προσωπικό του, με το οποίο καθόριζε τη θέση τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού και την εσωτερική του απάντηση, δεδομένου ότι ήταν ένας σημαντικός χορηγός της «Fight Impunity».
Το ίδρυμα έδωσε επίσης 1 εκατομμύριο ευρώ σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται «No Peace Without Justice», της οποίας ο γενικός γραμματέας, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, κρατείται επίσης στο Βέλγιο με προκαταρκτικές ποινικές κατηγορίες, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας για διαφθορά.
«Οι επιχορηγήσεις του HRF έγιναν καλή τη πίστει, με υπογεγραμμένες συμφωνίες επιχορήγησης και από τις δύο πλευρές, οι οποίες όριζαν την τήρησή τους με τα υψηλότερα πρότυπα», ανέφερε ο Halvorssen στο εσωτερικό σημείωμα του HRF που είδε το Politico.
«Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 αναστείλαμε τη συνεργασία μας μαζί τους εν αναμονή του αποτελέσματος της νομικής έρευνας», πρόσθεσε ο Βενεζουελάνος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραγωγός ταινιών.
Αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους με το Qatargate
Η προσπάθεια του HRF να αποστασιοποιηθεί από τους Παντσέρι και Ταλαμάνκα έρχεται μετά από μια μακρά λίστα υψηλών προσωπικοτήτων που έχουν ήδη προσπαθήσει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους κατηγορούμενους για το Qatargate.
Επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της ΕΕ, από τους πρώην επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Έμα Μπονίνο μέχρι την επικεφαλής του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, παραιτήθηκαν από επίτιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Fight Impunity» μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών τον Δεκέμβριο.
Το σημείωμα του Halvorssen αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τη «Fight Impunity» ήταν η υψηλή θέση του επίτιμου συμβουλίου του, το οποίο αντιπροσώπευε, σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρωπαϊκό κατεστημένο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πάντως, στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται πως το HRF είχε προσλάβει την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, ως μεταφράστρια για το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2021 και τέλους 2022, με μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα.