Επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο ζώο που είναι ικανό να επιβιώσει χωρίς να χρειάζεται οξυγόνο από το περιβάλλον του.
Η ανακάλυψη αυτή σόκαρε τους ερευνητές, καθώς έδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να επιβιώσουν σε συνθήκες που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατο να συμβεί -όπως στο Διάστημα-, σύμφωνα με το CNN Brasil.
Ο οργανισμός που δεν χρειάζεται οξυγόνο
Το παράσιτο Henneguya salminicola ανήκει στη συνομοταξία Cnidaria και βρέθηκε στους μυς σολομών του Βόρειου Ειρηνικού. Ζει μέσα στο σολομό και «κλέβει έτοιμες θρεπτικές ουσίες», σύμφωνα με επιστήμονες, αντί να καταναλώνει απευθείας οξυγόνο.
Ο οργανισμός σχηματίζει μικρές λευκές κύστες στους μυς του σολομού. Πιθανότατα δεν βλάπτει το ψάρι και δεν μολύνει τους ανθρώπους, ανέφεραν οι ερευνητές.
Καθώς το περιβάλλον του ξενιστή στερείται σε μεγάλο βαθμό οξυγόνου, αυτός, για να επιβιώσει, ζει χωρίς οξυγόνο και προσαρμόστηκε καταργώντας το μιτοχονδριακό του γονιδίωμα. Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια στους περισσότερους οργανισμούς.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, εντόπισαν το ζώο μέσω αναλύσεων, όταν και ανακάλυψαν την απουσία μιτοχονδριακού DNA.
Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε αλλαγή της θεώρησης των επιστημόνων, που πλέον γνωρίζουν ότι μπορούν να υπάρχουν αναερόβιοι οργανισμοί, κάτι που προηγουμένως θεωρούταν αδύνατο από τα βιβλία βιολογίας.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο ζώο γεννά νέα ερωτήματα για τις έρευνες που μελετούν την παρουσία ζωής και σύνθετων οργανισμών στο ηλιακό μας σύστημα και αλλού στο Διάστημα.
Η παρουσία του στους σολομούς είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη βιομηχανία αλιείας.