Ο Πούτιν ίσως προσπαθεί να διασπάσει ΗΠΑ-ΕΕ -Τι κρύβει η πρότασή του για συνομιλίες, η εκτίμηση του BBC - iefimerida.gr

Ο Πούτιν ίσως προσπαθεί να διασπάσει ΗΠΑ-ΕΕ -Τι κρύβει η πρότασή του για συνομιλίες, η εκτίμηση του BBC

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία αρχείου: AP/Susan Walsh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για όσα μπορεί να κρύβονται πίσω από την πρόταση Πούτιν για συνομιλίες γράφει σε δημοσίευμά του το BBC.

Καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα περιμένει τον Πούτιν, μετά από πιέσεις του Τραμπ για να γίνει η συνάντηση, διεθνή ΜΜΕ επιχειρούν να εκτιμήσουν τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου και να εξηγήσουν τι κρύβεται πίσω από αυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημοσίευμα του BBC ξεκινά αναφέροντας: «Το έχουμε ξαναδεί: ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιδρά καλά σε τελεσίγραφα. Το είδαμε ξανά, χθες το βράδυ, στο Κρεμλίνο. Ο Πρόεδρος Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον των ευρωπαϊκών δυνάμεων επειδή μιλούν στη Ρωσία "με αγενή τρόπο και μέσω τελεσιγράφων"».

Και συνεχίζει τονίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάστηκε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς ήταν ξεκάθαρη η απάντησή του στο τελεσίγραφο που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Κίεβο. Είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι, αν δεν συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών από τη Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυξημένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το Σάββατο, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως «αν (ο Πούτιν) είναι σοβαρός για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει».

Η απάντηση του Κρεμλίνου: είμαστε σοβαροί, αλλά θα το δείξουμε με τον δικό μας τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάλυση του BBC για την πρόταση Πούτιν για συνομιλίες

Ο τρόπος του Πούτιν (η αντιπρότασή του) είναι απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Αλλά χωρίς άμεση εκεχειρία, όπως τονίζει το BBC.

Λοιπόν, πρόκειται για σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία από το Κρεμλίνο; Ή είναι απλώς μια προσπάθεια της Μόσχας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο; Και με αυτή την πρόταση, προσπαθεί άραγε η Ρωσία να διχάσει τη δυτική συμμαχία που στηρίζει την Ουκρανία; Η ανάλυση του BBC επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις.

«Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο, αλλά καίριο ερώτημα: θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν ειρήνη;» γράφει το δημοσίευμα και απαντά: Ισχυρίζεται ότι θέλει. Αλλά ειρήνη μόνο με ρωσικούς όρους.

Η Μόσχα υποπτεύεται πως δεν έχει να κερδίσει πολλά από μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι έχουν αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θέλει να πετύχει ο Πούτιν

Από την άλλη, ούτε θέλει η Ρωσία να φανεί ως εμπόδιο στην ειρήνη. Θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία το Κρεμλίνο εργάζεται εντατικά για να βελτιώσει τους δεσμούς.

Αν συνεχιστεί η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, το Κρεμλίνο ελπίζει σε άμεση άρση κυρώσεων και ώθηση της οικονομίας.

Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Πούτιν στέλνει σήμα στον Λευκό Οίκο: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης».

Αλλά, μη δεσμευόμενος σε άμεση εκεχειρία 30 ημερών, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα προσπαθήσει να καταλάβει και να διατηρήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.

Η ασαφής αναφορά του ηγέτη του Κρεμλίνου στο ότι «δεν αποκλείεται» οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης να οδηγήσουν σε «νέες εκεχειρίες» θα αντιμετωπιστεί με βαθιά δυσπιστία από το Κίεβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και όταν μιλάμε για πόλεμο και ειρήνη, να θυμόμαστε ότι ήταν ο Πρόεδρος Πούτιν που διέταξε την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022» επισημαίνει το BBC.

Και συνεχίζει: Ήταν δική του απόφαση, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια απόπειρα να αναγκάσει την Ουκρανία να επιστρέψει στην τροχιά της Μόσχας.

Δεν την αποκάλεσε πόλεμο όμως. Παρουσίασε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Χθες το βράδυ, όμως, ο Πούτιν δήλωσε: «Υπάρχουν συνεχιζόμενες μάχες, πόλεμος. Αλλά προτείνουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί – όχι από εμάς. Τι κακό έχει αυτό;»

Το Κρεμλίνο ενδέχεται να υπολογίζει ότι η πρότασή του για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα σπείρει διχόνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Μετά την ανακοίνωση Πούτιν, ο Πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε μια «πιθανώς σπουδαία μέρα για Ρωσία και Ουκρανία» σε ανάρτησή του στα social media και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές ώστε να γίνει πραγματικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε την πρόταση Πούτιν ως «πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «μια άνευ όρων εκεχειρία δεν προηγείται των διαπραγματεύσεων».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρότασή του με μια δήλωση αργά τη νύχτα από το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βλάντιμιρ Πούτιν ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ