Η απάντηση Ζελένσκι στις προσαρτήσεις Πούτιν: Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Genya Savilov, Pool Photo via AP

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι στην απόφαση Πούτιν για προσαρτήσεις κατεχόμενων εδαφών στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ζελένσκι κατέθεσε αμέσως αίτημα για «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας / AP Photo

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να διευκρινίσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι «η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες της ΕΕ», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Συμμαχίας για την ένταξη της Ουκρανίας.

Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία, είπε ο Ζελένσκι

«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure, σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η συμμαχία» είπε, για να προσθέσει ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε:

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Το κράτος μας ήταν που πάντα πρόσφερε στη Ρωσία μια συμφωνία για συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους. Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια.Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».

Ζελένσκι: Εθνικοποιεί όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, σε διάγγελμά του ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (Βουλής) της Ουκρανίας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων.

Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκατ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρείες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ