Αντιμέτωπος με ένα νέο εμπόδιο ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως είναι ο πρίγκιπας Χάρι.
Ο δούκας του Σάσεξ εμφανίζεται απογοητευμένος τις τελευταίες ημέρες καθώς οι βρετανικές Αρχές απέρριψαν το αίτημά του να παρασχεθεί αστυνομική προστασία στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο τους παιδιά, Άρτσι και Λίλιμπετ, θα τον συνοδεύσουν στην Αγγλία στις αρχές του Ιουλίου με αφορμή εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους Αγώνες Invictus. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σύσσωμη η οικογένεια θα επιστρέψει στην πατρίδα του δευτερότοκου γιου του βασιλιά Κάρολου από τότε που αποχώρησαν επισήμως από τα βασιλικά τους καθήκοντα το 2020.
Μάλιστα, τις περασμένες ημέρες, είχε γίνει γνωστό ότι η οικογένεια αποδέχτηκε πρόταση να φιλοξενηθεί σε βασιλικό κτήμα. Όπως ανέφεραν μάλιστα τα δημοσιεύματα, η τετραμελής οικογένεια σκόπευε να μοιράσει τη διαμονή της ανάμεσα σε βασιλική κατοικία και ιδιωτικό κατάλυμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
«Συντετριμμένος» μετά την απόφαση για την ασφάλεια
Πηγή από το περιβάλλον του δούκα αποκάλυψε ότι ο είναι «συντετριμμένος» από την εξέλιξη και δεν είναι διατεθειμένος να εκθέσει τα παιδιά του σε κινδύνους ή σε ανεξέλεγκτο κυνηγητό από παπαράτσι.
«Τα σχέδιά τους να δουν την οικογένεια, φίλους και να επισκεφθούν φιλανθρωπικούς οργανισμούς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον δούκα ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ο Χάρι εξετάζει κάθε πιθανή επιλογή ώστε να μπορέσει να φέρει την οικογένειά του στη Βρετανία με ασφάλεια. Αν βρεθεί λύση, θα την αξιοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στον Guardian.
Όπως πρόσθεσε, βασική επιθυμία του πρίγκιπα είναι τα παιδιά του να γνωρίσουν καλύτερα τον παππού τους, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κινδυνεύουν να βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο των φωτογράφων από τη στιγμή που θα προσγειωθούν στη χώρα.
Το «μπλόκο» της Εκτελεστικής Επιτροπής
Εφόσον τελικά η επίσκεψη δεν πραγματοποιηθεί, ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα δύο μικρότερα εγγόνια του για πρώτη φορά μετά το 2022.
Το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και των βρετανικών αρχών. Πέρυσι, ο δούκας έχασε τη δικαστική μάχη κατά του Υπουργείου Εσωτερικών, διεκδικώντας την αυτόματη αστυνομική προστασία όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια την οικογένειά του στη χώρα.
Μετά τη δικαστική απόφαση, πραγματοποιήθηκε πλήρης αξιολόγηση κινδύνου για τις μετακινήσεις του και ο Χάρι ανέμενε την τελική απόφαση της Βασιλικής και VIP Εκτελεστικής Επιτροπής (RAVEC), του αρμόδιου οργάνου του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών που αποφασίζει για την παροχή προστασίας σε μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα υψηλού κινδύνου.
Η RAVEC λειτουργεί υπό την προεδρία ανεξάρτητου προέδρου, ενώ στη σύνθεσή της συμμετέχουν εκπρόσωποι του Βασιλικού Οίκου, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.